73% от бизнес лидерите чакат сериозен удар върху икономиката

Излизането от кризата ще е бавно и трудно
18
73% от бизнес лидерите чакат сериозен удар върху икономиката
Снимка: Pixabay

Глобалните бизнес лидери съсредоточават върху управлението на непосредственото въздействие, което COVID-19 оказва върху веригите на доставките, приходите и рентабилността, като същевременно реорганизират разпределението на капитала и правят планове за сливания и придобивания за след кризата, според 22-ото издание на глобалния Барометър на доверието в икономиката на EY (Global Capital Confidence Barometer).

Още по темата

Почти три четвърти (73%) от участниците в Барометъра на доверието в икономиката, едно проучване с повече от 2900 участници - топ мениджъри от целия свят, очакват COVID-19 да окаже сериозно влияние върху световната икономика посредством прекъсване на веригата на доставките и спад в потреблението. В същото време ръководителите преосмислят своите бизнес модели в отговор на кризата. Все по-масовото спиране на дейността на бизнеса в много части на света разкри уязвимостта на веригите за доставки на много компании, като над половината (52%) предприемат стъпки за промяна на сегашната си организация, а 41% инвестират в ускоряване на автоматизацията.

Малко под половината от световните бизнес лидери (49%) отчитат същите или по-ниски маржове на печалба, в сравнение с преди две години още преди настоящата криза, а по-голямата част от компаниите (95%) се подготвят за по-голям натиск върху маржовете, заради забавянето на световната икономика.

Според участниците в Барометъра на доверието в икономиката 72% от компаниите вече са преминали през инициативи за трансформация на дейността - резултат от целите за по-високи приходи и по-добра рентабилност.
В бъдеще мнозинството от компаниите - 72% планират много по-често и редовно да извършват прегледи на стратегията си и портфейла от инвестиции. Ръководителите споделят, че веднага след завръщане към нормалността, те ще се съсредоточат върху приоритетните за тях промени - нови инвестиции в технологии и дигитална трансформация (43%), както и към пропорционално разпределение на капитала в целия портфейл – 42%.

Въпреки че заседателните зали се фокусират върху безпрецедентната глобална ситуация в областта на здравеопазването, ръководителите също планират своето бъдеще след кризата. Докато 54% ​​от анкетираните очакват „U“- образен период на възстановяване и по-бавна икономическа активност през 2020 и 2021 г., 38% виждат възстановяване във „V“- образна форма и връщане към нормалната икономическа активност през третото тримесечие на тази година. Само 8% предвиждат икономическо възстановяване под формата „L“ - устойчив период на рецесия със завръщане на икономическата активност през 2022 година.

Тъй като по-голямата част от компаниите виждат икономическото възстановяване в средносрочен план, намеренията за активно търсене на M&A възможности остават силни през следващите 12 месеца (56%). Световните мениджъри споделят, че в контекста на COVID-19, при оценяване на таргети за придобиване, те ще се фокусират повече върху бизнес устойчивостта на дадена компания(38%) и са подготвени, че оценките на компаниите по-скоро ще намаляват (39%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще се излезе, като хората не работят, а отделно има забрани за отваряне на магазините. Дори и онлайн да има някаква търговия, нали трябва да им кой да транспортира стоката и някой на този адрес. И се получава един затворен кръгА колкото за помощите за малки фирми, коя е фирмата която ще издържи почти да няма клиенти и да я спасят нисколихвени заеми.
13
0
 
8
 
! Отговори
британски учени преди 3 години
Няма да излезете от кризата но може ако сте гладни да ходите при бойко да се храните...
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой скоро е ходил в Беларус и е по-запознат да обясни как така там инфраструктурата е на такова високо ниво и защо е толкова чисто и кога ще бъде така и у нас?
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една от пречките е носенето на маски особено от здрави хора, чисто технически е пречка. Защо наказват здравите заради болните или тези които кихат и кашлят, ми за тях маските да са задължителни.Дори някой да е носител на вируса, без признаци, как ще го разпространи щом не е почнал да кашля дори. Нали заразата се разпространява по въздушно капков път. Ако нямат симптоми как ще я разпространят?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
един приятел програмист работеше за хюндай и го съкратиха.за два дена си намери нова работа и то на повече пари - нещо се оплаква ,че не му било толкова интересно.той навремето продаде и биткойни и има много пари.ама е голям спец - направи ми сайт за продаване на кабели за един уикенд. и получавам мейли като имам поръчка. ама не ми върви бизнеса.добре са си програмистите.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"" Излизането от кризата ще е бавно и трудно ... ""...............Работещите в България са под милион, това е майтап за всяка уважаваща себе си държава ... ако имахме умен лидер, който мисли за нацията, (а не за футбол и сръбска музика) ... щеше да вдигне заплатите ВЕДНАГА с 50% и нещата да потръгнат, ... но за съжаление случая не е такъв ...
8
0
 
2
 
! Отговори
Грешен превод преди 3 години
Не е "доверието в икономиката", а "самочувствието НА икономиката". Или "самоувереността на ръководителите на икономиката".
7
0
 
13
 
! Отговори
Do do 4 преди 3 години
На чичо Марешки А95 е 1.49 лева.
6
0
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Паднаха. Бяха 2.25, сега са 1.85
5
1
 
18
 
! Отговори
Евраци преди 3 години
Кво сте ги снимали тия 888евра?90% от бизнеса в България не е виждал 500 евро на цяло през цялото си съществуване.Вие eбaватe ли се с нас?
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Великобритания литър бензин преди месец беше около 1.20 паунда,сега е 1 паунд.Паднаха ли цените на бензина в България и с колко?
3
1
 
17
 
! Отговори
Моля?!!??!?!!?!?!?!? преди 3 години
73% ?!?!?!?!Истината е че са 100%, другите са ГЕРБ-ави и ДПС-арски фирми, които нямат никакви проблеми.Всеки друг малък и среден бизнес в България е пред фалит. Това са 100%.Домусчиев наема 5-10 хиляди човека, но той не е 30% от бизнеса! Дайте да сме коректни, а?!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Брокер, СофияИ по каква точно причина ще растат нагоре? За какво ти е хубав имот, ако няма какво да ядеш?
1
30
 
3
 
! Отговори
Брокер, София преди 3 години
Цените на имотите ще растат нагоре, особено за хубавите.Купувайте сега, ше свършват хубавите и по-скъпо ще става.