Д-р Ненков е песимист, отношението към лекарите няма да се промени

Аплодисментите за тях било "чуди на чудесата"
27 апр 2020 10:00, Нели Христова
39
Д-р Ненков е песимист, отношението към лекарите няма да се промени
Снимка: БГНЕС

"Средата, в която работим ние медиците през последните години, стана твърде токсична. Но сега сякаш белите престилки спасяват хората, а не ги убиват." Това заяви пред БНТ бившият здравен министър Мирослав Ненков.

Още по темата

По думите му, през последните няколко години е създадено впечатлението, че никой не е умрял от болестта си, а от лекарска грешка. Според него аплодисментите за медиците са "чудо на чудесата".

"Вчера гледах репортаж за мъж, който след 38 седмици интубация е екстубиран и започва да се възстановява. Много хубаво го каза вашия колега: "Този мъж пребори COVID-19". Но той ли го пребори? Някак си става така - когато 38 дни е бил интубиран един човек, той се е преборил. Ако се случи нещо с някой - лекарите се изтърваха. Вашият колега не го каза с лошо, но тенденцията и вярването сред обществото е, че докторите не помагат. Ако нещо е станало, то е благодарение на Бога", коментира още Ненков отношението към медиците.

"Неглижирането на интелектуалния труд, какъвто е и лекарският, през годините се е превърнало в абсолютна нормалност. Няма никаква логика, ако човекът с кирката е добре заплатен, този, който седи на топло, с чисти ръце, да взима същите пари като този, който си съсипва здравето с кирката на полето", казва бившият здравен министър.

По думите му, хората често прехвърлят вината за здравето си на някой друг, но "няма как да пием 32 ракии на ден и после да кажем, че лекарите са изтървали цирозата".

"Но е по-лесно. Много е трудно за близките на някой починал да кажат: "Да, той беше пияница, пушеше", допълва здравният министър.

Според него признанието за медиците по време на кризата с COVID-19 е само моментно състояние. Той не е оптимист, че отношението към лекарите ще се промени след като всичко свърши.

Той се възмути, че дори и лекарите носят маските си под носа, тъй като да носиш маската си под носа, е все едно да не носиш никаква защита. Според Ненков, дали ще минем през втори пик зависи от нашата дисциплина.

Бившият здравен министър коментира и Доналд Тръмп, който предложи COVID-19 да се лекува с инжектиране на дезинфектанти.

"При този мъж тече един процес, който е текъл в главите на римските императори. Превръщайки се в един от най-влиятелните хора в света, той се обожествява в главата си. Обожествяващият се човек става всезнаещ и компетентен по всичко - той е Бог. Една такава "блестяща" идея да се инжектира дезинфектант и да се осветяват хората, защо да не се пробва, след като божеството го е измислило", коментира Ненков.

Той добави, че темата с ваксините е много сложна, тъй като РНК вирусите са много променливи и тя се изготвя трудно. Мирослав Ненков се надява, че това ще даде урок на антиваксърите, които сега виждат какво се случва, когато всички хора нямат ваксина срещу дадено заболяване: "Ако имахме, сега всичко щеше да ни се струва като детска игра."

 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ще кажа, че сградата която взривиха е на лекар, извадил човека и платил 40 милиона по документи, лекарите и фармацефтите са мафията в бели престилки, там потъват 4 милиарда на година, а хората мрът от какво ли не. Да не дава господ в България да стигнеш до лекар. Бъдете здрави.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При такива здравни министри, каква да ни е здравната система, той не може ли да разбере че отношението на много от лекарите към пациентите не е каквото трябва да бъде. Немарливост и лошо отношение най-често срещат хората в болниците, от там е и негативното отношение на народа към лекарите и към системата.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторът не е нужно да се сърди на хората. За вече 30 години несоциалистическо управление медицинското съсловие не успя да покаже УМ, да постигне хармоничен баланс между финансов интерес и обществена полза. Кой, ако не те, трябва да са автори, инициатори и провеждащи политики за обучение на специалисти и запазването им ТУК. Те наложиха бройкаджийството, те не умеят да се уважават и създадоха пропаст един между друг.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарското съсловие си гледа частния интерес. Имам предвид точно съсловие, не отделен лекар в частност. Лекарите никъде в света не подемат кампании, инициативи против всевъзможни моди, които съзнателно разболяват младите: голи кръстове, голи глезени, вкарване на пластмаси в здраво тяло, вземане на стимуланти при спортисти фитнес маняци, свободна продажба на активиращи напитки и куп други. Както каза един млад отличник - хубаво е, че има много патология.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бялата мафия,ръкопляскайте
24
2
 
3
 
! Отговори
Котки преди 3 години
То и аз съм песимист по отношение на лекарите: След пандемията няма да престанат да злоупотребяват с клинични пътеки, да морят хората с калпави и ненужни стендове, няма да спрат да *** хората като мухи от разни "рутинни" операции...
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко стадо си има *** бе докторе ,само ти си мислиш че между вас няма ***....Я се огледай и тогава обобщавай!...защото аз много рядко вече виждам възпитан и човечен лекар тази маска на всезнайковци назидаващи нацията,такъв мързел ги тресе някои твои колеги,че дори не си правят труда да станат от стола да преслушат ,прегледат хората а тази "спешна "помощ дали е спешна?толкова много примери има на бездушие на твои колега така,че не си прави труда и не заставай на пътя на вярно насочените пат
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20А такива като теб дето се мислят само че са с два жълтъка знаеш ли как пък точно такива разделихте нацията на *** и лош материал и на всезнайковци ! Разделяйки хората на класи ти напр.си явно от класата всезнайковци в коя група поставяш хората от БАН много по-умни със сигурност от теб работещи за 800 лв. и такива самозабравили се като теб дето работят като депутати и политици дето вземат по десетина бона на месец ,защото се мислят че са в друга категория ,а този надрусания млад
21
6
 
10
 
! Отговори
препатил преди 3 години
Ако под лекар тоя разбира бялата мафия която гледа на болния като на банкомат много естествено е мнението на хората да не се промени.
20
5
 
11
 
! Отговори
The Ghost преди 3 години
Сладкодумен си докторе, но мноооого отдавна 99% от лекарите се превърнаха в печелбари. Хипократовата клетва не важи нищо за тях.Казвам го от личен опит.
19
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харесва ми как група от камериерки, сервитьори, кофражисти и подобни членове на ниската обществена класа изказват мнение за мерките. Именно, защото вие много знаете, сте *** цял живот и слугинаж. Припомнете си го това. Май забравихте вече кои сте от лежене по диваните и не правене на нищо, докато ние, образованите, работим и не сме спирали да работим. Не ви харесват мерките? Ето ви ЕС- махайте се. Оп, забравихме, че и от там ви изгониха, защото сте много "ценни" кадри.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бях на гости при дъщеря ми в Германия.зет ми се контузи внезапно и тогава разбрах какво НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО са нашите ЛЕКАРИ.там в DE се чака за специалист и скенер по 1.5 месеца.преглеждат те интернацион.лекари много по-слаби от нашите.Араби и ***.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А отношението на лекарите към пациентите ще се промени ли?
16
1
 
5
 
! Отговори
Тръмп и Ненков преди 3 години
Казано е, quod licet iovi, non licet bovi - телето да не се сравнява с Юпитер, нека вземе за сравнение друго теле, например Борисов, и да си упражнява богоборческото златоустие.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доктора е прав. Като гледам и слушам какви ги говорят по улиците и магазините -- хората изтрещяха и си показаха глупостта, простотията и неосведомостта по много въпроси в държавата. Пълно оглупяване , та камо ли да разберат как се борят докторите в тази ситуация. Още по-лоши ще стават хората на всички нива, мисли и деъствия.
14
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ставаш досаден с това заставане като Матросов пред колегите си. Вие едва ли не сте безгрешни ? А човещината ,която все по-вече ви липсва ,а клетвата която сте дали като завършвате спазвате ли я ? Аз не си спомням да са осъдили лекар макар че вие често САМИ си докарвате недоволството на хората особено с "бързата или спешна "помощ?А погледнете се в огледалото и вие и не се мислете за безгрешни ! Лично аз съм много благодарна на някои лекари ,но между вас има такива наглеци ,таково високомерие и н
13
8
 
9
 
! Отговори
имаипрошка преди 3 години
Харесвам хората с чувство за хумор!Слушал съм Ненков!Сега сериозно-докторе с две изречения може да загубиш уважението на хората,което си имал досега!Спри се!Не давай да те използува хунтата!Знаеш,че хората не могат да възприемат хората с клетва да са слуги,винтчета в системата на болница търговско дружество!За да не се превърнете в черни души в бели престилки-любовта и доверието на хората към вас се ражда от детството,но се губи заради шума на парите...
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами прав е - няма да се промени. Дори ще се влоши - ще им се вменят повече задължение, правата им съвсем ще изчезнат. Ще се превърнат в крепостни селяни. Всяка идея за повишаване на заплащането на труда им ще предизвика още по-силна вълна от възмущение и обществено порицание. Поне спрете да им ръкопляскате, че е безкрайно лицемерно.
11
2
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Интересно какво ще кажат, а по-важно е какво ще направят Правителство, ДАНС, следователи, прокурори, съдии за споменатото голямо и добре организирано крадене! Вместо да теглят кредити, които ще плащат и правнуците /ама нашите, не техните /! Той Ненков само подхвърли темата, но така че да не могат да го съдят! Всеки с глава на раменете да сметне за какви 50-100 милиона става дума!? И за колко по 50-100 !?
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.н. българско "признание" с аплодисменти си е една българска папагалщина- видяли българите какво правят италианците та го повторили. На лекарите трябва да се плаща Да се плаща и то най много от всички други. Аплодисментите и в театъра!!!