Нова Зеландия не "изравни кривата", а напълно подчини коронавируса

Оставяйки политиката настрана и Австралия пребори COVID-19
27 апр 2020 22:00, Нели Христова
88
Нова Зеландия не "изравни кривата", а напълно подчини коронавируса
Снимка: БГНЕС

Днес новините от Нова Зеландия са положителни. Премиерът Джасинда Ардърн обяви, че коронавирусът е победен, а на територията на страната няма масово и неустановено разпространение на вируса. След близо пет седмици на ограничения, новозеландците ще могат отново да карат сърф, да е се разхождат свободно из планините и да ловят риба. Някои магазини и ресторанти ще останат затворени, но въпреки това Ардърн бе категорична: "Спечелихме тази битка".

Още по темата

Но как Нова Зеландия успя да пребори вируса?

Далеч от брифингите на Доналд Тръмп със странни предложения, две държави решиха да предприемат по-категоричен подход в борбата с COVID-19. Вместо да се опитат да изравнят кривата, Нова Зеландия и Австралия предпочетоха напълно да подчинят вируса. От хиляди нови случаи през март, днес и двете страни регистрират едва шепа нови заболели, а целта им е само една - напълно да елиминират вируса от техните островни нации.

Лидерите на Нова Зеландия и Австралия са идеологически много различни - австралиецът Скот Морисън е консерватор, а Джасинда Ардърн е крайно лява. Но и двамата решават да се заемат с борбата с вируса по един и същи начин - като оставят политиката настрана и дадат шанс на експертите да диктуват правилата

"Това не е време за политика. Това е времето, в което трябва да погледнем данните и да вземем мерките, които имат най-голям смисъл", казва д-р Питър Колигън, лекар и професор по микробиология в Австралийския национален университет, който е работи и за СЗО, пред New York Times.

И двете държави имаха достатъчно време пред себе си - Австралия регистрира първия си случай на 25 януари, а Нова Зеландия - на 28 февруари. Но за разлика от Доналд Тръмп и много лидери в Европа, както Морисън, така и Ардърн, отговориха на идващата опасност с много по-голяма дързост и мрачни прогнози.

Австралия забрани полетите от Китай на 1 февруари и обяви заразата за пандемия на 27 февруари, две седмици преди СЗО да го направи. Още тогава вече се организираше щаб, който да препоръча какви действия да се вземат, а полевите болници бяха подготвени.

"Трябва да се борим, като започнем рано и твърдо", заяви премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн в началото на епидемията. По малко от месец след първия случай бе обявена пълна блокада на страната. Разбира се, не всичко мина без проблеми - хората първо се съпротивляваха, а след това се съобразяваха от части с наредбите на правителството, преди да осъзнаят, че е най-добре да му се доверят напълно. А за вярата у властите допринесе и това, че информацията, идваща от тях, бе последователна, а не хаотична.

Както Ардърн, така и Морисън се вслушаха напълно в съветите на експертите.

"Това е случай на политици, които просто не се пречкат, казва Иън Макей, вирусолог от университета в Куинсланд. - Успехът се дължи на поредица от събития, но може да се сведе до взимане на решения, базирани на експертиза.

А резултатите са неоспорими: Австралия и Нова Зеландия не просто са изравнили кривата, те я пресякоха. Австралия, нация от 25 милиона души, която предвиждаше 153 000 случая до Великден, е регистрирала общо 6 670 инфекции и 78 смъртни случая. Дневеният темп на растеж под 1%, като процентът на тествани на глава от населението е сред най-високите в света.

Статистиката в Нова Зеландия е подобна - под 1% са новите случаи на ден. Болните са 1456 души, а от тях активни са 365 души от нация, която е пет милиона. Жертвите са едва 17.

Двете страни се справят толкова добре, колкото Южна Корея и Тайван, които също успяха да овладеят ситуацията, поне за сега. Справят се дори по-добре от държави, които се смятат за победители в Европа, като Германия. А в основата на всичко това са учените - веднага щом Китай разпространи генетичния код на COVID-19, патолозите в лабораториите за обществено здраве започнаха да споделят планове за тестването на хората. Те бяха на предна позиция, а не политиците.

"Това означаваше, че можем да стартираме тестовете в по-разумен срок, отколкото навсякъде по света", каза д-р Колигън. Тогава правителството увеличи и бюджета, за да подкрепи страдащите работници и да увеличи здравния капацитет. Когато инфекциите започнаха да се покачват, много от лабораториите и болниците започнаха да наемат втория и третия кръг учени, за да помогнат.

Д-р Майкъл Бейкър, лекар и професор от Университета в Отаго в Уелингтън, е един от учените, които настояват за елиминиране на вируса, а не само за неговото потискане. Той твърди, че Нова Зеландия, островна държава с ограничен брой заболели, трябва да мисли за вируса повече като за епидемия от морбили, отколкото за епидемия от грип - той трябва да бъде унищожен напълно или само с малки изключения. 

На 23 март Джасинда Ардърн обявява, че целта на Нова Зеландия е да елиминира вируса, не да го подтисне. Разбира се, има и критици на тази теория, които твърдят, че това е невъзможно, тъй като има много случаи, които преминават без симптоматика. А властите в Австралия знаят, че сценарий без COVID-19 e "нирвана" освен ако 14-дневната карантина или забраната аз пътуване не остане поне докато се измисли ваксина.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
0
 
! Отговори
адото преди 3 години
Подчинили те ама друг път.Мерките в Австрлия бяха къде по леки от тук и все ако е вярно твърдението с намалелите заболели,значи работата е съвсем друга!!!
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - При съвременния глобализиран свят...Това е един предишен свят. Съвременният свят твърдо се отказа от идеята за глобализация и то го осъществи с ударни темпове. Нито се планира да се възобновява движението на хора в обем повече от 30%, а това са само бизнес пътувания, нито туризмът ще бъде хаотичен (коридори, огради, карантинни периоди при връщане в обособени зони), нито ще се позволява населението ти да се мотае безогледно.Всички силни страни успяха да си отпратят навлеците.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ще правят сега? Ще останат всички на островите си и няма да пускат никой да влиза или излиза извън страната ли? При съвременния глобализиран свят това е невъзможно и докато вирусът циркулира в целия свят, той незбежно пак ще се появи и там
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На сайта на Белия дом, 410 000 са подписали досега Петиция до Белия Дом, за разследване на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, за престъпления срещу човечеството!
64
12
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
кака може да се пребори нещо дето го няма... там са именията на почти всички така наречени величия... те за това няма лъжлива зараза... за гоите има... те сега ще останат без пари, а тези които са си накътали някой лев ще ги свършат и после към урните за ваксинация... те това ви чака плебеи - казал Бил Гейтс...хахахаха
63
3
 
9
 
! Отговори
фурмата преди 3 години
май ключовите неща,есенцията,каймака дет се вика, от тази статия са две, коренно противоположни на нашите действия на щаба:- не се прави политика от ситуацията- масово тестванеМоже би и дисциплината на техните хора е допринесла.В Нова Зеландия също са били в карантина и са чакали на опашка пред магазините,ама не са им затваряли парковете.Даже са ги ансърчавали да ги ползват ама без контакти.
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джасинда Ардърн, идеологическа съратничка на либералното Брюкселското котило, лоялно на Правителството в Сянка на Новия Световен Ред, нареди на новозеландските полицейскиПсета да държат наивните кивита под принудителен домашен арест, като насилствените мерки бяха дори по-нагли и от българските! Сега вече знаете!
61
4
 
3
 
! Отговори
Дзеки Чан преди 3 години
Тия, седнали на тревата на снимката, са корона-китайци!
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангела Меркел, Джасинда Ардерн, Бойко Борисов, хвани единия/ едната, удари другия/ другата!!!
59
5
 
7
 
! Отговори
БГ Киви преди 3 години
Абсолютна промивка на мозъка! Джасинда Ардърн, преди две години, когато е 37 годишнаПикла, избрана от задръстените ми земляци-кивита, за Министър Председател на НЗ, с баща полицай и мормон, самата тя върла феминистка, подкрепяща гей движенията и еднополовите бракове, лейбъристка, стажантка като политически съветник в администрацията на масовият убиец Тони Блеър, живее в извънбрачна връзка с бащата на детето си, фенка на Глобалното Затопляне, като шведската психично болно тинейджърка Грета Тунбер
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ключовото изречение в статията е там, където се казва че от вируса не се прави политика, а се слушат само експертни мнения. Колко държави в света въобще са си позволили подобен факт? За България не ми се отваря дума.
57
3
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
У нас, всички хаотични действия и само -възхвалявания на правителството, се трансформираха в пара,която изпуснаха през свирката
56
6
 
6
 
! Отговори
Парадокторче преди 3 години
Най- лесно се печели несъстояла се битка.
55
3
 
6
 
! Отговори
до 67 преди 3 години
Няма по-голямо щастие от това да се родиш българин.п.п. не ми хвали англичаните. Практиката там да се женят за първите си братовчедни е извратена. Това е кръвосмешение, и е гнусно. Варварско е ,че народ като англичаните го допуска.
54
2
 
1
 
! Отговори
всичко е предсказано преди 3 години
Инетересно е,че в романа *** на Джон Уиндом точно в Зеландия е спасението...
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маорите много бързо разбраха, че коронката се унищожава при печене на висока температура.
52
4
 
14
 
! Отговори
Канбера преди 3 години
Още нещо из мерките в Австралия.Рестотантьорите вместо да протестират срещу мерките веднага започнаха да предлагат доставки по домовете на доста по-ниски цени, конкуренция, свободен пазар. Доставят храната пакетирана. Въпреки това повечето хора предпочитат да си пригитвят у дома. Правят сметка какво ще им е необходимо и веднъж седмично отиват да пазаруват, не се блъскат всеки ден по магазините. Единствено в началото се бяха притеснили, че ще свърши тоалетната хартия, но доставчиците реагираха.
51
1
 
3
 
! Отговори
Б.Г. преди 3 години
До призрак.Тролска работа...Маорите са едни от най-агресивните нации. В НЗ ще те пребият за 1 стотинка, ако са на кеф. Аборигените са доста по невидими и не се мешат с белите. НЗ не е рай и се живее доста бедно и скучно. Австралия е била каторга за кратко, но после са емигрирали сами защото Англия им е давала безплатно всичко, за да стартират - земя, жито, животни и охрана от армията. И до днес хиляди хора от НЗ със зъби и нокти емигрират в Австралия, защо ли?
50
4
 
3
 
! Отговори
Призрак преди 3 години
До АнонименА след като сте в Австралия да ме осведомиш австралийците наскоро извършвали ли са масов геноцид и терористични атаки във все пак напълно чуждата им държава Нова Зеландия за която е тази статияАвстралия е била затвор и каторга за английските рецидивистиМного е лесно ЧЕРВЕН марксически терорист като Джон Полфриикок и оня австралиец трепал при съседите да им лепне петното на престъпена нация
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Австралия мерките за социална дистанция се спазват, ресторанти, кина, молове са затворени, никои не се оплаква. В супермаркета при количките и всеки щанд има дезинфекциращи кърпички и ръкавици, както и кошче където да ги изхвърлиш. Пазарите са затворени. Всички обществени пространства в градовете се мият и дезинфекцират по няколко пъти на ден.