Прогноза съкращава приходите в туризма до 70%

Това е важен отрасъл за много държави
28 апр 2020 22:21, Петя Славова
19
Прогноза съкращава приходите в туризма до 70%
Снимка: БГНЕС

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира съкращаване на приходите в областта на туризма до 70% на фона на пандемията от COVID-19.

Анадолската агенция цитира доклад на ОИСР, според който пандемията от коронавирус е довела до мащабна и безпрецедентна криза в областта на туризма.

По данни на организацията, приходите от туризъм през 2020 г. може да намалеят с до 45 %, а ако кризата продължи до септември, тези показатели може да достигнат и 70 %.

Туризмът е важна част от икономиките на много държави, а в страните от ОИСР около 6,9 % от работещите са заети именно в областта на туризма, като формира около 4,4 % от БВП.

Още по темата

Около 21,5 % от износа на услуги в ОИСР се пада на туристическия сектор, предава БГНЕС.

В тази връзка, причинената от пандемията на COVID-19 криза в областта на туризма се отразява негативно върху цялата икономика. Това ще окаже огромно влияние върху макроикономическите показатели на страните с най-силно развита туристическа инфраструктура.

Пандемията от коронавирус доведе до безпрецедентна криза в областта на туризма. През 2020 г. доходите от този бранш в световен мащаб може да намалеят с 45 до 70 %. Определящ фактор ще стане тенденцията на разпространение на болестта и сроковете за сваляне на забраните за пътуване.

Ако забраните за посещения на туристически обекти в държавите от ОИСР се отменят поетапно от юли, може да се очаква възстановяване на туризма през втората половина на годината и съкращаване на приходите с 45 %. Но ако забраната за посещение на курортите падне чак през септември, туризмът ще започне да се възстановява едва през четвъртото тримесечие на годината, а това ще намали приходите с до 70 %.

Предполага се, че вътрешният туризъм, който също преживява криза заради пандемията, ще се възстанови много по-бързо.

През първата половина на 2020 г. потокът от пътници на международните полети ще намалеят с 41-51 %, което ще "удари" авиокомпаниите с около 124 милиарда долара, сочи докладът.

Много държави предприеха решителни мерки за подкрепа на туризма, но това може да се окаже недостатъчно за възстановяването на сектора. Една от главните цели е осигуряването на подкрепа за туристическите компании и техните служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
първите години там преди 3 години
От нищото нящо правехме и печелихме а сега от многото нищо не става!
15
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Който като мен има пари ще ходи Който не У ДОМА ще ни гледа снимките от фейса ТОВА ЕЕ
14
1
 
1
 
! Отговори
Тодор преди 3 години
Почивки ще има на всяка цена и в БГ и в чужбинаСкъсаняците ще си седат в порутените им панелки
13
1
 
1
 
! Отговори
и преди и сега...... преди 3 години
До ЩирлицНа морето няма вече нищо!
12
0
 
1
 
! Отговори
капан за пари! преди 3 години
До АнтихотелиерНяма го вече! Хей къде е Гърция и Турция, Срадиземнамориено в Испания,Франция....
11
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Всички мрънкат ама не очакват да идат и да спят на палатка. Чадър и шезлонг е грехота да се плащат, но не е вярно, че са по-скъпи от нощувка. Е...освен ако не ходите по бардаците ца по 20-30лв. на вечер. То тогава по-добре си стойте на село. В що-годе свестен хотел за 100-150лв. на вечер получаваш и обслужване и хубава храна, басейн, че и безплатни чадъри на плажа. Не може да искаме качество, а да ни се дават 5 лв. Маймуни не се ловят с трици.
10
2
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
заради мераците на хотелиери и ресторантьори се очаква втора, много по-силна вълна през юли и август...
9
1
 
10
 
! Отговори
А преди 3 години
Никаква финансова помощ от държатата. Да фалират да събарят и да разчистват бетона по плажовете. За да почнем и ние да ходиме на нормална почивка с децата без ужаса на дрогирани и пияни мутри
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази година е моментът Бетономорието да стане Черноморие, всичко излишно се взривява, разчиства и облагородява!
7
0
 
4
 
! Отговори
whatever преди 3 години
То ако са само 70% пак добре...
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кат купихте цели комплекси и печелихте двайсет години ?Къде са ви спестяванията ?Те тея хотели не са от вчера и са купени с крадени пари и измами .То няма хотел по морето дето да не е на мутри и полтици .
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига с тоя туризъм бе! Животът да не е туризъм, има и много по-важни неща. По цял ден ни занимавате с оная гарга Ангелкова и нейните мутрохотелиери. Ай сиктир...
4
2
 
29
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Стига с този "туризъм",погледнете и към разнебитеното селско стопанство,защото ако ЕС нареди кризата да продължи още някой и друг месец,ще ядем бахура.
3
2
 
29
 
! Отговори
Антихотелиер преди 3 години
Не се спряхте с тоя туризъм...има доста по-важни закъсали отрасли!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията за прогнозата съкращава приходите в туризма.
1
3
 
24
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Чакам да паднат цените тройно