Лабораторията в Ухан не е способна да конструира нов коронавирус

Шефът й отхвърли и теориите, че вирусът е "изпуснат" неволно
29 апр 2020 11:07, Елка Василева
72
Лабораторията в Ухан не е способна да конструира нов коронавирус
Снимка: архив, БГНЕС

Твърденията, че пандемията от коронавируса е произлязла от лаборатория в китайския град Ухан, не се базират на факти, каза пред Ройтерс шефът на лабораторията, като добави, че все още няма окончателни отговори откъде е започнала болестта.

Любителите на конспиративни теории твърдят, че вирусът SARS-CoV-2, отговорен досега за над 200 000 смъртни случаи по света, е бил синтезиран от Уханския институт по вирусология, базиран в града, където болестта бе идентифицирана най-напред.

Въпреки научния консенсус, че коронавирусът е еволюирал по естествен път, подобни твърдения станаха популярни. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на 15 април, че неговото правителство разследва дали коронавирусът е произлязъл от лабораторията в Ухан.

Още по темата

Юан Чжъмин, професор в института и директор на неговата Национална лаборатория по биосигурност, каза, че "злонамерените" твърдения за лабораторията са "изсмукани от пръстите" и противоречат на всички налични научни факти.

"Институтът няма намерение, нито способност да проектира и конструира нов коронавирус", каза той в писмени отговори да въпросите на Ройтерс. "Нещо повече, няма информация в генома на SARS-CoV-2, сочеща, че е изкуствено създаден".

Някои конспиративни теории бяха подхранени от добил популярност научен доклад на индийския Технологичен институт, впоследствие оттеглен, който твърди, че протеините в коронавируса споделят "мистериозна прилика" с тези на HIV. Повечето учени обаче сега казват, че SARS-CoV-2 е произлязъл от диви животни, като прилепи и панголини са идентифицирани като възможни гостоприемници.

"Над 70 на сто от новопоявилите се инфекциозни болести произхождат от животни, особено диви животни. През последните години сме свидетели на нарастващите рискове, които представлява близкият контакт между хора и диви животни, в контекста на климатичните промени и постоянната експанзия на човешката дейност", заяви Юан.

И седемте познати човешки коронавируси са произлезли от прилепи, мишки или домашни животни, твърдят учените.

Юан отхвърли и теориите, че лабораторията неволно е "изпуснала" вируса, който е извлякла от прилепи за изследователски цели, като заяви, че процедурите за биосигурност в лабораторията стриктно се спазват.

"Лабораториите с високо равнище на биосигурност имат съвършени защитни системи и строги мерки, гарантиращи безопасността на лабораторния персонал и защитата на околната среда от контаминация", каза той.

Все още няма отговори

Конспиративните теории са обичайни по време на епидемии. Руски учени твърдяха, че епидемията от SARS през 2002-03 г. е произлязла от лаборатория, а при появата на ХИВ/СПИН в края на 70-те години някои политически групи също твърдяха, че вирусът е бил творение на правителствени учени.

Макар че новият коронавирус бе идентифициран първо в Ухан, конспиративни теории, циркулиращи из Китай, твърдят, че вирусът не е произлязъл оттам, а от другаде.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян писа в Тwitter през март, че коронавирусът може да се е появил в САЩ, а в китайски социални медии имаше спекулации, че той е стигнал до Ухан чрез Световните военни (спортни) игри, които се състояха там през октомври.

Юан не коментира пряко тези твърдения, но каза, че "все още няма отговори" за произхода на вируса. Той цитира публикация на британски и германски учени от този месец, която предполага, че вариантът на SARS-CoV-2, който циркулира в САЩ, е "по-примитивна" версия на този в Китай, и може да се е появил първо в Америка.

"Проследяването на произхода на вируса е голямо предизвикателство за науката с голяма несигурност", посочи Юан./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общото м/у всички конспиративни теории е, пълната липса на доказателства! Общото м/у всички които вярват на конспиративни теории е, че са неудачници! Това не означава, че необосновано на доказателства твърдение не може да се окаже истина! Но вярвайки в неаргументирано мнение и най вече желанието да го наложиш като истина на другите е признак на желание за изява в следствие на чувство за малоценност и доказателство за наивност!
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съсвършена китайска машина - няма такава! Всичко китайско е с мноооооого ниско качество!
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вяра на китайци-никога! Докато съм жив нищо повече китайско няма да купя!Нека всички в света да постъпят като мен!Да видим докъде ще стигне наглостта на китайските управници!
54
0
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Изчезнала е не само тази жена, а поне пет човека, свързани с тая история !
53
0
 
5
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Някой вярва ли им на тия все още !
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп да праща ен ес ей да разследват.
51
4
 
4
 
! Отговори
ID2020 преди 3 години
Дали някой ще се сети, че става въпрос за нано-частици създадени да реагират на 5Г сигнали, а не за вирус? Някой сеща ли се за нано-комарите на DARPA? Това са комари, инжектирани с частици, които се контролират чрез wifi, използват се за откриване на експлозиви. Има също и нано-бактерии, които се пръскат върху земята. Там където се образува червено петно има мина. Чрез 5Г и корона-нано частици в мозъка се свързваме с квантовия компютър 666, блокчейн вместо пари и дигитално ID. Търсете ID2020.
50
2
 
2
 
! Отговори
КАП преди 3 години
Вирусът не е от лабораторията в Ухан. Защо преди две години бяха удушени семейството милиардери, които произвеждаха лекарството, което било най-добро срещу коронавируса според Тръмп /или вече това се забрави?/???
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прилеп ухапа една баба и тя зарази пазара. Сега всичко е под контрол, лягайте да спите.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aха да бе, не били способни.. това и студент по микробиология може да го направи с подходящата техника, клоуни
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Версията за биологично оръжие изглежда много по-логична и достоверна от теорията за прилепите. Извинявайте, ама съвсем подценявате интелекта на хората с тези небивалици.
46
1
 
8
 
! Отговори
Тръмп 2020 преди 3 години
Тръмп снощи каза, че Китай ще плаща Репарации на САЩ и то много големи - за това статия защо не виждам?!
45
0
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Мда.....повярвахме!
44
1
 
10
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Оо, щом китаец го е казал на Ройтерс, трябва да е точно така!
43
1
 
9
 
! Отговори
Да преди 3 години
Гузен Негонен Бяга!!
42
1
 
12
 
! Отговори
... преди 3 години
Хм, нещо много почнаха да се оправдават...
41
1
 
4
 
! Отговори
Инфо!! преди 3 години
Много безотговорно и ненормално е действието на Китай!!!!Corona Virus започва е установен и даказан на 12.12.2019в централната Болница на град Wuhan .Китайското правителство **уби доктори и журналисти **Та ти простата П3тя Слав0ва която си написала този пост не змам въобще защо си още на работа .!!*** народ днес се използва само за едно .Да се използва като плашило и да плаши гаргите на нивите !!!!
40
0
 
6
 
! Отговори
Тогава Защо преди 3 години
Генетичният код на вируса RaTG13 е Публикуван от Екипа на Shi ZhengLi от Лабораторията по Вирусология в Ухан за пръв път на 27.01.2020 - като е посочена задна дата и че вирусът RaTG13 e открит 2013 години в прилепи от Провинция Юнан?! Това е ключовият въпрос, защото RaTG13 e 96% идентичен до Уханската Чума, най-близкият до нея и всъщност само 4 протеина разлика имат - Уханската Чума ги има. Тези 4-ри протеина е лесно да се добовят лабораторно. Обаче, заради RaTG13 Китай твърди естествен щам?!
39
2
 
14
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
няма начин китайците да кажат нещо освен ,че нямат нищо общо .Вичко друго би се тълкувало като наруш2ние на споразумнието за забрана на бактериологическите оръжие и би довело до сериозни икономически санкции към компатията и нейните лидери.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
доказаното умишлено разпростарняване на вируси през 50-те години в САЩ и другадеСега не сме 50-те години. И САЩ, и останалия Запад в момента са зависими от Китай за производството на почти всичко, от лекарства до високи технологии. Самата производствена база на Запада е в голяма степен разрушена от десетилетия. Съплай чейна на стоки, не произведени в Китай като краен продукт, минава през Китай. Да не говорим за акции, инвестиции, лобита и какво ли още не. Никой не е пускал вируса нарочно.