Първи случай у нас с преливане на плазма срещу коронавирус

ВМА единствена набира плазма, рано е да се правят обобщения
30 апр 2020 09:25,
3
Първи случай у нас с преливане на плазма срещу коронавирус
Снимка: БГНЕС

Вчера във Военномедицинска академия е направено първото набиране и преливане на плазма от хора с антинтела срещу коронавирус, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„За първи път във ВМА се направи набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние с такава плазма. Към тази сутрин болният е афибрилен", заяви ген. Мутафчийски.

"Това е първото такова преливане на плазма, само центровете по кръвопреливане могат да правят тази сепарация на плазмата.

Още по темата

ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка поради това, че е стратегически обект, а кръвната банка е много определяща за обема на дейност, обясни още проф. Мутафчийски.

ВМА се е "възползвала от това преимущество", за да може да удовлетвори искането на множество излекувани доброволци с доказани антитела. Не всички обаче имат антитела.

"Вчера бе прелята прясна плазма, не замразена, което според нас носи преимущества. Това е първото преливане и не може още да се съобщят резултати – пациентът е афибрилен – няма температура и се чувства добре“, обясни проф. Мутафчийски.

Той обаче подчерта, че за по-далечни резултати и окончателни данни трябва да има повече информация.

Плазмата е дадена от един човек и е прелята на един човек, което по думите на проф. Мутафчийски е най-безопасния вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами,това бе написано във фирума.Добре е да кажат откъде е инфото. Писле,защо не започнаха още отначалода дават плазма,било от човек, било откон.Или евросредствата да преминат ислед това ще лекуваме,както трябва.Пуснете и хинин аналгина. Докторът е несретен Консуматор,Безочлив търговец,Зимен производител.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"за да може да удовлетвори искането на множество излекувани доброволци с доказани антитела."Махалите вече ще пламнат наистина. Всеки над 18 години, ще иска да придобие естествен имунитет, за да може да е полезен на хората. Пред кръвния център освен *** от кашон с кръвна група и резус фактор, доброволците ще допишат и Ig/G+, Ig/M+.Болният, който до вчера е бил в тежко състояние, ще има подобрение за няколко дена, до седмица. След това неговата имунна система що писка да победи чуждата плазма