Маските не били толкова важни за малките деца

За възрастните обаче те са ключови в битката с COVID-19
1 май 2020 09:48, Екип на Bulgaria On Air
15

На 30.04. от МВР съобщиха за 15 000 наложени глоби на хора, които отказват да спазват заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължителното носене на предпазни маски до 13 май. Страхуват ли се българите, че могат да развият други дихателни проблеми при носенето на маски?

Темата коментира пулмогът и началник на Отделението по Функционална диагностика (ОФД) при МИ – МВР д-р Александър Симидчиев за "България сутрин".

"Има известни неразбирания за това какъв е смисълът да се носят маски. Маските не се носят, за да се предпазваме ние, маските се носят, за да предпазваме околните. Защото това, което те наистина извършват, е да спират частиците, които са в нас, да излизат към другите. Знаете, че хирурзите носят маски всеки път, когато оперират. Те не го правят, за да не се заразят от пациента, те го правят, за да не заразят те пациента", каза д-р Симидчиев.

Той заяви за Bulgaria ON AIR, че носенето на маски не е индивидуален акт на защита, а е обществен акт на защита, елемент на обществена отговорност.

Рисковете от носенето на маски не са достатъчно добре проучени, но не са и толкова големи, добави д-р Симидчиев.

По думите му за малките деца не е фатално, ако не носят маски.

"Много малките деца са много по-ниски, ние седим над метър и половина над земята, а децата много често са на 60-70 см до 1 м над земята като дихателни пътища. Рисковете от заразяване там са много по-малки", обясни той.
От вчера у нас се въведе лечение на коронавируса с кръвна плазма. Според д-р Симидчиев е имало много позитивни емоции около медикаменти, които са показали първоначални данни в Китай, но тези резултати не са били контролирани.

Имам много сериозни данни, че кръвната плазма работи. Нищо в медицината не е 100%, каза той.

"За момента това, което знаем, е че за пациенти с тежко протичане, плазмата има повече ползи, отколкото потенциално би могло да има вреди. Това, което не знаем, са средносрочните и дългосрочните ефекти", отбеляза още пулмологът.

Относно недостига на лекари, който се наблюдава в страната, според д-р Симидчиев не винаги с лечение може да се справим с проблем, а много по-често е важно да имаме профилактичен подход.

"А за профилактика е необходимо дълго време. За да се създаде един лекар, той не се създава за по-малко от 15 години", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
в западна европа за деца под 6г. носенето на маска не е задължително. Децата не могат да контолират дишането като възрастните и в една макс много бързо могат да се получат затруднения в дишането от собственият си въглероден двуокис. Нашите велики експерти се хващат за размера на децата ... никои ли не чете веее
14
0
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
До доктор. Глу.пак, при извънредно положение стандартните закони и правила не важат.
13
1
 
6
 
! Отговори
незнайко преди 3 години
До 48 АМИ ТЕ--ДОКТОРИТЕ ВЪПРЕКИ СКАФАНДРИТЕ И ХУБАВИТЕ МАСКИ ПАК СЕ РАЗБОЛЯВАТ КОЕТО НАВЕЖДА ДО МИСЪЛТА ЧЕ ВИРУСА НЕ СЕ СПИРА ОТ НИЩО А ДОКТОРИТЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ ОТ--ПОЛЕПНАЛИТЕ ПО ВЛАГАТА МЕСТА ИЗДИШАНА ОТ УСТАТА И ВДИШАНИ ОТ ДОКТОРИТЕ
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомням си че един болен човечец преди 2-3 години го бяха малтретирали в една банка че влизал с маска, а той просто е спазвал препоръката на лекарите да ходи с маска заради опастност от зараза от грип която би била фатална за него.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците и за това ни заблудиха, че основния път за заразяване е пипането на заразени предмети. Основния път е въздушно капковият както при грип, затова и маските са толкова важни за да не заразяваме тези около нас ако сме вече заразени.
10
1
 
4
 
! Отговори
доктор преди 3 години
ЗАПОВЕДТА НА АНАНИЕВ Е В ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС ЗАКОНА ПРИЕТ ОТ НС--2016 г ---ЗАБРАНЕНО Е ЗАКРИВАНЕТО НА ЧАСТИ ОТ ЛИЦЕТО С МАСКИ ИЛИ др МАТЕРИАЛИ ЗАКОНА НЕ Е ОТМЕНЕН ГЛОБЕНИТЕ ИМАТ ПРАВО ДА СЪДЯТ ДЪРЖАВАТА --ЗАКОНА ЗА ЗАБРАНА НА БУРКИТЕ
9
2
 
6
 
! Отговори
Не били важни! преди 3 години
Милото то, когато гордият тати го вземе на ръце или го качи "на конче" на раменете си и тръгне по оживения тротоар, то може да кихне неколкократно в лицето или над главите поне на няколко човека, ама какво от това?Нали то преболедува леко или дори изобщо няма симптоми? Да му мислят накиханите.
8
2
 
8
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
На открито по принцип може и без маски, но трябва да се спазва дистанция между хората: нещо което се оказва непосилно за много хора. Има някои, които буквално под дрехите ти искат да се наврат (толкова близо се бутат). Сега поне като се изкашля човек 1-2 пъти при такъв случай, и другия се поотдалечава малко.Шведите са идеален пример: сами се пазят един друг и стоят на дистанция и не им се налагат изрични забрани. Българите (и цяла Южна Европа) за съжаление не сме такива и затова са тези забрани
7
1
 
7
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Най ме кефят "Датчаните"-Някакъв плат цветен,носят я като рицарски подбрадник и естествено,не е прана,откакто има заповед за задължително носене :)
6
7
 
4
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
До ХА-ХА-ХА !!!Пропускаш момента, че този "здрав" човек може да е носител и ако не носи маска да го предаде на голяма група от хора (досега има много такива случаи един единствен човек да предизвика голямо огнище на зараза - в Ю.Корея май бяха 5000 заразени само от един).По време на епидемия се работи под презумпция, че ВСИЧКИ са заразени/носители и затова носенето на маски има възпиращ ефект. В Европа още не сме свикнали с това да носим маски постоянно, но щем не щем ще трябва
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не се заразяваме достатъчно за статистиката, почват да ни заразяват с плазма от заразоносители.
4
1
 
11
 
! Отговори
Галош преди 3 години
До1Ще ти влезе през очите бе простоверец.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера срещнах личния ми доктор на улицата и нямаше маска.
2
1
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Маските са за болните !Да сложиш този пaрцал на дихателните органи на здрав човек е престъпление.За да е истински ефективна една маска тя трябва да се подменя на няколко часа.Колко българи имат финансовата възможност да си купувмат по 10 маски на ден. Да не говорим, че тези с филтър и активен въглен са на цена 10 лева на бройка.Идва лято. Температурите се вдигат.Ще има много кожни екземи заради носенето на тия парцали на лицето.Маски - само в закритите обществени места и градския транспорт
1
18
 
7
 
! Отговори
48 преди 3 години
Престанете да лъжете и без това недисциплинирания българин, че качествените маски с филтър и висока защита не защитават човека, който ги носи. Ако не защитаваха, нямаше да се носят от медиците на 1ва линия.