Сваляме маските на открито? Засега е само идея

За помещения такава мярка не се обмисля
54
Сваляме маските на открито? Засега е само идея
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националният щаб за борба с коронавирусът обмисля да предложи носенето на маски на открито да не е задължително.

Още по темата

„По повод свалянето на маските, чакахме навън да има слънце, за да може да ходим без маски. Но на закрито те трябва да останат“, посочи на редовния  брифинг в Министерския съвет проф. Тодор Кантарджиев.

Според него характерът на вируса е непредвидим и дори експертите се учудват на механизмите на този вирус.

„Човек боледува от две инфекции – на горните дихателни пътища и на долните. Много е различен този вирус. Затова беше важно, че успяхме да постигнем това забавяне. Сега епидемията вече е в отделни огнища и е хубаво, че имаме РЗИ и може да реагираме адекватно на тези огнища. Затова и хващаме колективите – в Мизия, в Бобов дол, взехме мерките с първите болни и успяхме да не затворим колективите. Това е много важно и така не позволяваме да се разпростира епидемията“, каза още проф. Кантарджиев.

„Така епидемията става ендемична и остава на отделни огнища. Затова вече имаме нова стратегия за изследванията и от месец ви говорим това – да се правят конкретни тестове на медици и колективи и така да не допускаме епидемично разпространение“, уточни професорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този година идея догодина....
51
0
 
12
 
! Отговори
От Берлин преди 3 години
Тук много специалисти абсолютно отхвърлят маските...Даже и самият проф. Дорстен си го каза в едно интервю... Има доста доказателства, че носенето постоянно на маска, е много по-вредно и за носещия, и за околните.. Но, да не се забравя психологическия и манипулативни ефект върху стадото... Мислете... Мислете...!!!
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позите от маските на открито са нулеви, а вредите са ОГРОМНИ, да не кажа смъртоносни в някои случаи и това на докторите от "щаба" им е пределно ясно. Това, че са се продали на Бойко Борисов и обслужват кампанията му за узурпиране на властта, е отделен въпрос.
49
0
 
4
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 3 години
Божичко какви професори имаме в България.Още колко време им трябва за да проумеят,че Ковид-19 не действа като респираторно заболяване,а срива пренасянето на кислород чрез кръвта атакувайки стените на клетките на кръвоносните съдове.Какво лечение да очакваме от доктори,които даже не могат да направят правилна диагноза.
48
2
 
25
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Явно президента Радев ще се окаже прав, че мерките са пресилени, но Мутрата нали трябва да всява всява страх за да забравим за къщата му в Барселона и другите му "приключения".
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кантрджиев вярва ли си? "Огнищата" са там, където някой се разболее по-сериозно и започнат да тестват около него. Един куп огнища си остават неоткрити. Плевенския цех никой нямаше да го разбере, ако една жена не се беше разболяла...
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има нещо нелепо в това да носиш маската, при повечето хора черна и потна, и само като видиш полицаи да си я слагаш. Тва да не ви е Япония, хората да се като "консева копърка". Тази простотия трябва да свърши. Чудя се ние ли сме по-прости да ги насим, или тези които го измислиха.
45
0
 
18
 
! Отговори
реалист преди 3 години
"Сваляме маските на открито?"До вчера не ни пускаха в парка с маски, а сега щели да ги свалят на открито. Логично поведение на "специалистите" от НОЩ. Ако вируса е толкова страшен и ще стане ад и ще има трупове в найлонови чували, които ще се постават в хладилни камиони както плашеше Мутрата БУда, защо НОЩ рискуват здравето ни? Явно вируса не е това, което ни втълпяваха 2 месеца и се се опитват да излязат от положение.
44
1
 
18
 
! Отговори
Кроса преди 3 години
Какви маски бе алоу?Маска не съм слагал, никога! И нема и да сложа. Оня ден отидох да тичам из парка Заимов гледам само нинджи бате.Да си *** не е чак толкова лошо, поне много не мислиш и живота ти е лесен, ти си, едим вид, зомби.Ама да си много *** не е убаво, щото вредиш и на останалите.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алооо, долните със зъболекарите. Никой зъболекар няма право даже само да ти проверява зъбите без маска. Това е против правилата в тази професия и е подсъдно.
42
5
 
15
 
! Отговори
.... преди 3 години
Нормалните хора не носят маски, а само овцете
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 39 Булко, твоята зъболекарка има още мноого пациенти освен теб, които са с изгнили зъби и тогава докато им ги оправя повярвай ми слага маска. За проверка на зъбния статус и аз не съм виждал лекар да си слага маска и при мен. Но започне ли да обработва мой зъб винаги си слага маската. Нещо да кажеш? Твоята зъболекарка ако беше тръгнала да ти оправя кариеса, повярвай ми щеше да си сложи маска, защото започва да рови в бактериите ти на зъба с машинката. Разбра ли, ***?
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От грип А и Б умират много повече.Само че за тях брифинги няма.Дедо Сорос не дава мъни.
39
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29Явно говориш от личен опит. Ако твоя зъболекар го е гнус от теб и от изгнилите ти зъби при мен не е така. Аз всичко на всичко имам две пломби в устата си, ходя всеки 3-4 месеца на профилактика - проверка или почистване на зъбен камък. Кариес съм имала последно преди 10 г и той веднага беше оправен. Тъй, че нямам опит с изгнили зъби. Моята зъболекарка не съм видяла да слага маска, когато ми проверява зъбният статус - явно не я е гнус от мен. Проблема е в твоя телевизор, апропо уста ;)
38
1
 
21
 
! Отговори
КРАЙ преди 3 години
ГЕРБ = МАФИЯ
37
0
 
26
 
! Отговори
Идея преди 3 години
Идете и се гръмнете! Ако изобщо трябваше да се предприемат някакви мерки(освен медийни кампании, брифинги и пиар), това би могло да стане януари и февруари, а не на петък 13-ти, на първи април и на еврейския Великден.Нали се сещате, че при всички нанесени щети от тези "мерки", най-вероятно ще има сериозно съдебно разследване в недалечно бъдеще.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да лекувам гъбички на ръцете? Кожата ми е подута, сърби и се лющи? Купувачите ме гледат като прокажена като ги обслужвам в Билла.
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 32 Браво ще кажем, когато отменят наредбата...засега само обмислят папагалите! А кога ще стане...
34
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие толкова ли неразбрахте, че маската еда пазиш другите, а не теб от другите..-.-.-.Ми не, не разбрахме. И как да разберем, като дотолкова ни стига акълът да съобразим, че който и да е вирус е голям няколко нанометъра/ЕДНА МИЛИАРДНА част от метъра/. И без никакви проблеми си преминава през тия парцали, дето повечето са си омотали по лицата. И също не схващаме, защото сме тъповати сигурно, какви са тия еднопосочни вируси - едните да не заразявали другите, а не другите - едните...
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 31 Ами за да си пия уискито или виното и да хапна от блюдото мезе нали трябва да си сваля маската в заведението. Представяш ли си картинката...Влизаш в заведение и гледаш как всеки като реши да отпие от чаша или да хапне нещо си сваля маската и след това пак си я слага.То няма такава комедия да има в историята.