Три основни сценария за развитието на коронавируса

Те са публикувани от международната научна общественост
Обновена: 2 май 2020 10:11 | 2 май 2020 09:16, Елка Василева
72
Три основни сценария за развитието на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Международната научна общественост е публикувала три основни сценария за развитието на коронавируса. Това съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб на редовния брифинг.

Според първия сценарий ще има серия от повтарящи се малки вълни на заразяване с коронавирус, които ще се проявяват и през лятото, последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г.

Вторият сценарий предвижда по-голям вълна през есента и зимата на 2020 година и последваща една или повече по-малки вълни през 2021 година.

Още по темата

Сценарий 3 - т.нар "бавно изгаряне на причинителя", текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Независимо от сценария очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция, каза доц. Димов.

Обществата и страните трябва да се адаптират и да намерят баланса между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическия и обществения живот, коментира той. В тази връзка, както и в нашата страна, следваме тенденцията на поетапно либерализиране на ограничителните мероприятия, посочи доц. Димов и добави, че в следващите дни ще се анализира ефектът и същевременно ще се върви към последващо либерализиране или завръщане към част от мерките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, няма я вече "някоя_си" - мелеше едни и същи нелепици, но понеже беше супер-мега-гига- начетена и умна, а освен това, едновременно лекар, юрист, икономист и олимпийски медалист, текстовете и бяха грамотно написани и оформени. Сега, гледам, заменила я е някаква Zlatena, мъка голяма. Как ще я "преглъщаме", не знам... Хем т ъ п о, хем неграмотно.
64
1
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Тук има още хора, които си искат маските. Ами носете си ги и в къщи и навън щом желаете. За информация маската затруднява приема на кислород. Точно от това умират повечето пациенти в интензивното. След два месеца обездвижване и дишане през маска - сгъстяване на кръвта, натоварване на сърдечно съдовата система, хроничен недостиг на кислород. Организмът не може да изгаря отровите. Те ви го казаха - 10 дни плато изискващо последните резерви и необратимо влошаване.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 6 7 !ОТГОВОРИ (-_-) преди 1 час"...Целта - преразпределяне на капитал и власт. Едни се страхуват да не изпуснат кокала, а други пресмятат колко ще спечелят от поредната изкуствена криза." Много точно и ясно казано. Вирусът е естествено еволюирал и му помогнала урбанизацията, като е променила условията в неговия хабитат. Такъв нов вид се задържа с по - висока заболеваемост обикновено 2 години, после ако не изключително смъртоносен става обичайно сезонна епидемия. Справка Испанската болест.
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус ще живее сред нас години наред. Никой да не си прави илюзии че ще изчезне. Ще живеем с повишено внимание и с много лишения и забрани. Поне до момента в който открият лекарство с което да може да се лекуват хората. А дотогава има много време. Ще минат поне година две докато създадат съвършенното лекарство. Така че се подгответе за глад и мизерия. Че с тая Тиква бъдещето вие като мрело куче.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам колко тичащи, трениращи и каращи колело има навън ,на следващите Олимпийски игри ще минем САЩ,Русия и Китай по медали.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се разреши свибодното носене на оружие, за да могат добрите да трепят лошите, а маските да останат, защото спират вирусите.
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сега го пишат като самостоятелно съществуващ по някакви си причини и след като разберат атомния модел на природата му-съществуването с образуването му по причини как естествени от природни явления и процеси свързани с образуващите го съединения по начини на влияния с връзките между тях за равновесно състояние тогава вече могат да се прогнозира с изследвания за преобразуването му в направления удачни за приобщаването му към/в организми подходящи чрез преобразования от вид на вид изучавани тъй
58
0
 
5
 
! Отговори
до златена от славян преди 3 години
Златенке, точно вашата порода сте от зомбираните кухи глави, мислeщи с телевизорите си, защото нямате с какво друго да мислите! Телевизорът ако ви каже да пиете белина, ще пиете белина, и да си извадите главите от з.дниците, пак няма да има полза, защото главите ви са празни!
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57 . Лекарката от Сливен , много приятна жена , е страдала от астма. Не се споменава нарично. Съболезнования на близките и. Съпругът и е също лекар. Заразила се е защото е работила в инфекции без ЛПС, защото такива липсваха и все още липсват. Жената е била рискова група, астматичка. Затворихме здравите, а не положихме грижи за рисковите групи. Съсипахме икономиката, а не защитихме хората в риск. Действията за превенция са тотално объркани, вредни, ненужни.
56
2
 
10
 
! Отговори
СТАР ЧОВЕК преди 3 години
И ЗА СПИНА ИМАШЕ МНОГО ,,ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ" И ТОМА НЕВЕРНИ, КОИТО ГО НЕГЛИЖИРАХАИ ВАДЕХА ОТ ,,СТО КЛАДЕНЦИ ВОДА" КОГАТО СЕ ПОЯВИ ПРЕЗ 80ТЕ.А ДНЕС ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАКВО ЗЛО Е!!!Смешно е всякакви хора да говорят като експерти като ГАЗДОВ И ПОДОБНИ ,КОГАТО НИЩО ОЩЕ НЕ Е СПРЯЛО !ЩЕ ПОЖИВЕЕМ ЩЕ ВИДИМ
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам предчувствието, че ако отсега нататък всеки починал на планетата се пише от COVID-19, ще се заформи такава пандемия, направо от галактически характер.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До златенаЗа хигиената в болниците виж починалите медици по цял свят.
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Те сега мрънкащите срещу мерките ще замрънкат, че много рано вдигат мерките. Особено ако има още 2-3 случая на сравнително млади хора без заболявания, както лекарката.
52
2
 
8
 
! Отговори
БРАВО преди 3 години
БЪЛГАРИНЪТ ЗНАЕ ВСИЧКО! А БЪЛГАРСКИЯТ ПУБЕР-АБСОЛЮТНО ВСИЧКО!!! .ОСОБЕННО ПРОСТИЯТ НЕВЕЖА!!!.Няма да се опрат ,някакви си там учени ,професори и медици!!!,,ТЕ ЧЕ МИ КАЖАТ!?!?АЙДЕ ДЕ!
51
16
 
4
 
! Отговори
Младен преди 3 години
Според мен не трябва да се отменя извънредното положение, КПП-тата и маските също трябва да останат и маските да се носят и на открито!Тези мерки трябва да са поне две години за да се изчисти вируса!
50
0
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Последното изречение много ни успокои.
49
9
 
13
 
! Отговори
Газдов преди 3 години
Приемате някакви цифри без контекст, абсолютни нищо не се е променило в света откъм смъртност и тн. Този вирус не се характеризира с нещо опасно, за разлика от H5N1 примерно, този щам има смъртност 40-60%. Тази настинка в момента и преписаните жертви са смешни. Преписани жертви, защото официялната информация е, че всеки с положителна проба, се пише починал от болестта, независимо дали е с черепно-мозъчна травма или болно сърце, диабетна кома и тн. Сръвнете починалите 2015-2019 с тези от 2020.
48
7
 
6
 
! Отговори
Газдов преди 3 години
САЩ не лъже за починалите, явно имате проблеми при четенето с разбиране, аз не отричам, че са умрели 30 000 души в Италия за последните 2 месеца, дори много повече са починали, аз ви казвам да се поинтересувате от статистиката за умрелите генерално. Ако една нова болест има висока смъртност, това значи, че общата смъртност трябва да се повиши осезателно, нито в САЩ нито в Италия, никъде няма повишение на смъртността над тренда от последните 5г.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като вируса ще е поне още 2 години около нас е време хилядите полицаи от КПП-тата да се върнат към обичайната си работа и да следят само заразените и домашно карантинираните, а не работещите здрави граждани. Спестените пари да отидат за повече тестове за заразени и изолирането им.
46
15
 
12
 
! Отговори
Zlatena преди 3 години
Нека всеки безотговорен безмозъчен българин които мисли и смята че короновируса не е опасен да отидат санитари в всичките болници на България да се заразят с коварната болест коронавирус да я изкарат много тежко пък дано след това им дойде акъла в празните им кухи дебелокожи глави