Как ще се промени физическият контакт след коронавируса?

Според психолозите, промените няма да се задържат задълго
3 май 2020 21:45, Нели Христова
63
Как ще се промени физическият контакт след коронавируса?
Снимка: БГНЕС

През една нормална седмица е трудно да преброим колко пъти влизаме във физически контакт с различни хора. За онези, които живеят сами, тези дни на карантина в Европа може би са били най-дългият период от време, в който не са докосвали друго човешко същество. Но след като ограниченията започнаха да се вдигат, как ще продължим нормалния си начин на живот, без да докосваме другите, но и без да ги обидим?

Свикнали сме да се здрависваме с хората, с които се запознаваме, да прегръщаме онези, които са ни близки. Но след месеци на социално дистанциране сме наясно, че за неограничен период от време, социалните норми, които сме градили цял живот, трябва да спрат. Целувките по бузите, обичани от французите, трябва да останат в миналото, тъй като може да пренесат зараза. Топлата прегръдка на италианците също може да е опасна в месеците след COVID-19.

"Ще е трудно да се справим, казва Робин Дънбар, професор по еволюционна психология в Оксфордския университет, пред BBC. -  Физическият контакт е част от механизма, който използваме за изграждане на отношения, приятелства и семейство. Всичко това датира още векове назад в историята ни, среща се и при предците ни, приматите, които се чувстват добре, щастливи и позитивни, когато някой погали козината им".

Със сигурност ще има много объркване и притеснения, докато се опитваме да се приспособим към новото нормално.

"Осезателното докосване или шепненето в ушиге вероятно ще изчезне за дълго време, казва Кари Купър, професор по организационна психология и здраве в Манчестърската бизнес школа. - Комуникациите ще бъдат малко по-сложни и по-малко нюансирани в следствие на това. Хората може да изтълкуват погрешно някои неща, когато вече не използвате сигналите, които сте свикнали."

Някои психолози вече отбелязват и тревогата, която възниква у хората, когато гледат програми, заснети преди нуждата от социалното дистанциране. Сцените в претъпкани барове, търговски центрове и нощни клубове вече предизвикват лек страх у тях, което означава, че мозъците ни вече свикват с мисълта, че имаме нужда от социално дистанциране. Едва 7% от британците искат да се върнат към нормалния начин на живот, останалите 70% смятат, че все още има нужда от ограничения. Същото е настроението и при австралийците и американците, съответно 60% и 70%, както и 50% от французите и бразилците не искат отварянето на ресторанти и барове. 40% от китайците също смятат, че е прекалено рано за сваляне на ограниченията.

"Пандемията промени всичко, което знаем за това как да останем социално свързани", казва Бхавна Яни-Неганди, клиничен психолог на частната практика.

"Хората се опитаха да поддържат социалните връзки по творчески начини, но в същото време всичко е прекалено различно и може да бъде трудно да се приспособим към новите начини да бъдеш социален."

Много от промените в живота ни сега се наричат ​​"безпрецедентни".

Безпрецедентно бе, когато през март министърът на здравеопазването на Франция посъветва гражданите да спрат да се целуват заради COVID-19. Ала всъщност, това вече ни се е случвало -  в Англия през XV век крал Хенри VI забранява целувките в опит да ограничи разпространението на бубонна чума.

А според някои експерти, когато ваксината срещу коронавируса вече е готова, новите ни навици бързо ще изчезнат. Най-лесно е да забележим промяната при ръкостисканията, тъй като те не са препоръчителни точно в този момент. Но според  Дънбар, това ще бъде временно, тъй като е "толкова вкоренено у нас, че на хората ще им бъде много трудно да не си стиснат ръцете."

Купър също е съгласен: "Не виждам адекватен заместител на ръкостискането. Изпробвани са различни начини, включително докосване на краката и лактите, но перформативно неудобният характер означава, че те може да не продължат дълго."

За тези, които се притесняват от липсата на физически контакт, който ни лишава от нещо вътрешно човешко, Дънбар вдъхва надежда: "Докосването не е единственият механизъм, използван за физическото свързване. Еволюцията от нашите прародители, приматите, ни даде нови начини да усетим връзка с другите, които също задействат произвеждането на ендорфини. Това са смехът, пеенето, танците, разказването на истории, религиозните ритуали и други."

И така, макар че от известно време всички ще сме обезпокоени от физическия контакт, това, че сме физически разделени, не означава, че не се чувстваме близки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
7
 
! Отговори
Pen преди 3 години
Няма да е лошо да спрат да се гледат всякакви телевизии и четата медии.Тая пропагадна ми идва малко в повече вече.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворили се 1000 души с маски, ръкавици, провизии да се пазят от ковид. Докато се пазят 1 година, 60 от тях умрели от всико друго, но не и ковид.Излезли останалите, докато се пазят от зараза на тротоара, 3-*** ги блъснала кола. Двама се закашляли - ковид!!!! А не, просто рак от цигарите, не е страшно, от него не се умира.Отворили НСИ и какво да видят. Смъртност от ковид 0,00341% на 1000 души?! А защо, мамка му тогава се крихте:Защото трупове, морги, чували, тези, които ни обичат, интубация
44
3
 
8
 
! Отговори
до 55 преди 3 години
Иначе казано- ***, спри да си взимаш заплатата в плик и ще има пари за всичко. Простотията това е бедност и висока смъртност. Толкова.
43
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искате да намалим смъртността в България - се ръкувайте и прегръщайте, но спрете продаването на шофьорски книжки. Спрете продажбата на цигари на деца и като станат по-големи, ги водете в онкологиите - 8457 починали за мин година само от рак на белите дробове. Научете ги да се хранят (не скъпо), а здравословно. Научете ги да ходят на скрийнинг за болести, да се изследват. Дайте им сигурност, за да имат семейства, а не да се типим със 100000 на година. Ковид не ни е и 0,1% от проблемите...
42
5
 
13
 
! Отговори
Оруел 1984 преди 3 години
Наистина ли заради грип ще пренебрегваме традиции и близости, с които човек е преживял още от пещерите?В книгата на Оруел си пише, че химически хората са направени да изгубят удоволствие от секса. Че чрез манипулации са се отчуждили. Че всеки се съмнява във всекиго. Не ви ли писна този вирус? Не видяхте ли статистиките спрямо грип, рак, спин диабет и че ако сте толкова наплашени от него, то от всичко друго трябва да имате паник атаки. Хайде живейте и мислете за бъдещето и децата си.
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раждаемостта в БГ е твърде висока хахахаха!Трябва всичко да се ограничи. Даже предлагам кастрации, за да не се предава коронавируса. Пък нека пием, пушим, ядем *** и се пребиваме с МПС, важното е от коронавирус да не се разболеем... Смешници...Днес.бг вземете ме на работа, ще пиша по 50 стряскащи, глупави, шокиращи и нечовешки статии на ден. Даже не искам бонуси от Г**Б
40
9
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Един нормален 37 Лъжеш се че си нормален.
39
4
 
7
 
! Отговори
se преди 3 години
Всяко чудо за три дни.Всичко ще отмине или ще свикнем и с този вирус и живота ще продължи в старото русло.Човечеството повтаря едни и същи грешки защото това е закодирано.Сега ще се пръкнат нови производства за ,,защита" и печалби и ще се харчат милиарди за безумия.А колко простичко може да се живее ако науката и знанията се ползваха само за добруване .Самолети, ракети, ядрени оръжия, войни и т.н. винаги ще ги има докато янките са на тази планета...
38
2
 
9
 
! Отговори
Янко Я. преди 3 години
Младите вече ще ги е страх да се сувокупляват, съвсем ще изчезнем като нация.
37
6
 
5
 
! Отговори
Проблемът е, преди 3 години
че след физически контакт-целувка с млада,хубава жена,се възбуждам и веднага ме хваща не корона,а куровируса!Други проблеми нямам!
36
2
 
13
 
! Отговори
fullcontact преди 3 години
Някои определени хора, няма да имат възможност да се излагат публично при международни посещения на високо равнище.
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Физическия контакт няма да се промени. А фалшиви антибългарски медии като днес.бг скоро няма да бъдат четени.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, 39!!!?
33
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези неща ще спрат само за зомбита. Нормалните хора ще продължим да се здрависваме, прегръщаме и целуваме.
32
8
 
11
 
! Отговори
Един нормален преди 3 години
Не смятам да променям поведеноето си заради една измислена епидемия.Ще се здрависвам и прегръщам с приятелите си.С промитите мозъци и без това не го правя.
31
6
 
14
 
! Отговори
Един нормален преди 3 години
Не смятам да променям поведеноето си заради една измислена епидемия.Ще се здрависвам и прегръщам с приятелите си.С промитите мозъци и без това не го правя.
30
2
 
1
 
! Отговори
До Дънбар преди 3 години
Браво за човека, чел "Параграф 22"!
29
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Нищо не е променила .Сега преди малко близнах едно пиченце пак хахахай
28
3
 
8
 
! Отговори
теслА преди 3 години
Абе тея искат да ваксинират целия свят, за да можем после да си взимаме тока свободно от въздуха и безплатно даже.
27
2
 
1
 
! Отговори
таквоз преди 3 години
Откога жените започнаха да чакат мъжете по срещи? Сигурно съм бил замразен поне 30 години. И сигурно жените свалят мъжете и ги забиват? Света наистина не е същия.