Сградата "Копан" – бразилският социален експеримент за 5000 души

Тя показва как Бразилия можеше да се справи с коронавируса
3 май 2020 13:41, Нели Христова
28
Сградата "Копан" – бразилският социален експеримент за 5000 души
Снимка: БГНЕС

Наричат я "най-готината сграда в Латинска Америка. Истинското й име е "Копан". В нея работят 102-ма души и живеят още 5000 в апартаменти. Всички те са от различни прослойки на обществото, каквато е била и мечтата на архитекта Оскар Нимайер, когато започва да я проектира през 50-те.

"Копан" е социален експеримент, който е трябвало да подслони най-различни хора - в нея живеят артисти, магнати и дори прислужници. За своите 53 години тя става дом и на много дилъри и престъпници, понякога от фасадата й падат парчета, което налага вземането на защитни мерки.

Днес, тя отново е обект на експеримент заради пандемията от COVID-19. Може да се каже, че жителите на 1200-те апартамента ни показват, как 21 милиона души в Сао Пауло се справят с пандемията.

"Копан" е наистина впечатляваща сграда - тя се вие като вълна през Сао Пауло. Тъй като е най-голямата сграда в Латинска Америка си има и собствен пощенски код. Всичките й жители са социално ангажирани - всяка вечер те излизат на балконите си и удрят кухненски съдове, за да изразят недоволството си от президента на Бразилия Жаир Болсонаро.

Според него COVID-19 e "лек грип" и няма нужда от "такава глобална тревога". Но статистиката говори друго - заразените в Бразилия са над 28 хил., а жертвите близо 2000. Най-големият епицентър е именно Сао Пауло, като близо 800 от жертвите са от там. Липсата на адекватно тестване предполага и друго - реалните цифри са много по-големи. Според едно проучване, броят на заразените е седем пъти по-голям от този, който властите обявяват, пишат от NG.

Но Болсонаро не е съгласен - той окуражава хората да се върнат на работа, а неговите поддръжници дори организираха протест в Сао Паоло скандирайки, че  COVID-19 е измислица, докато блокираха пътя на линейка, която превозваше пациент.

"От седмици Болсонаро саботира усилията на щатите и собственото си здравно министерство за овладяване на разпространението на COVID-19 и по този начин излага на сериозен риск живота и здравето на бразилците", пише Хосе Мигел Виванко, директор на Human Rights Watch, в скорошен доклад.

Но Болсонаро може да научи това онова от домоуправителя на "Копан" Афонсо Селсо Оливейра. Жителите на сградата го наричат "кмета". От 1993 година 80-годишният мениджър се грижи нещата там да вървят гладко. Още щом чува за вируса през януари, той веднага спира достъпа до покрива на сградата, където се събират хиляди посетители на ден. Започва и масово чистене по етажите.

"Наредих на портиера да наблюдава на камерите кога хората използват асансьора. Ако те докоснат някоя повърхност, чистачите биват повикани веднага и дезинфекцират целия асансьор", разказва Оливейра пред NG.

Вместо да дава на 102-мата си служители ваучери за градския транспорт, той им дава ваучери за гориво, за да избягват претъпканите автобуси. Освен да наблюдава асансьорите, портиерът следи и за живущи в сградата, които имат симптоми на COVID-19. Една жена съвсем наскоро се върнала от Европа с грипа, а служителите на "Копан" проверявали как е всеки ден.

В началото всички си мислели, че Оливейра преувеличава. Сега всички го наричат гений. Благодарение на него, няма нито един случай на коронавирус в "Копан".  Но за жалост, както и целият Сао Пауло, животът в сградата не е имунизиран срещу икономическите ефекти на COVID-19. Докато някои жители се справят добре финансово, други са в принудителна "ваканция". Трети са изгубили работата си и нямат много възможности пред себе си. Всички са изключително притеснени.

Мнозина са като Карин Валауер, която преди пандемията е била успешен оператор. В началото на март, докато вирусът се разрази по целия свят, тя присъства на "Берлинале". До днес тя е загубила два от трите проекта, по които е трябвало да работи. Това, което я притеснява е, какъв ще е животът й следващия месец. Всъщност, всички в "Копан" се страхуват от утрешния ден. Икономиката на Бразилия е далеч от стабилна, а COVID-19 я помита като фурия. Но едно е сигурно - у всеки един жител на "Копан" има силно чуство за обществен дълг и принадлежност. Те ще се се справят и с това изпитание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
авторепаратура1991 преди 3 години
Абе кво става с тия хора, срутена постройка в кв.Бенковски в София, 50кв.м. с 150кв.м. двор струва 100 000-120 000лв. Само двор без постройка в малко по-престижен квартал(нищо против Бенковски, даже напротив много хубаво и спокойно кварталче) струва 160 000 за 300кв.м.
24
1
 
12
 
! Отговори
Мдаммммм... преди 3 години
...Копан наистина е уникална сграда, в смисъл - уникална идиотщина! В момента е увита в някаква мърлява мрежа, защото елементи от фасадата се сипят по главите на минувачите, никакви 5 000 живеещи няма там, малко над 2000 са, просто хората бягат от тази разпадаща се, смрадлива гробница, която скоро може и да падне...Смях в залата с това възторжено инфо!
23
1
 
7
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
До минувач Не е смешна.Стара е , поне на 15 дена ако не и 20. Бразилия е 6761 мъртви, 97,100 заразени по данни към момента.Ти сигур и бъкел не отбираш от английски, затова сигурно не знаеш къде да си провериш информацията.
22
3
 
6
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Смешна статия!"Но статистиката говори друго - заразените в Бразилия са над 28 хил., а жертвите близо 2000...".Бразилия са 210млн.души.Шведите са 10млн.души и те имат 2000 загинали....понеже са 'ноо ларж!
21
4
 
11
 
! Отговори
Генчо преди 3 години
Не пише източника, но по стила предполагам, че е DW. Друг коментар е излишен.
20
2
 
8
 
! Отговори
Ай чао преди 3 години
Или как изкуствен интелект пише статии вече година!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бразилската "Краставица" :)
18
7
 
2
 
! Отговори
Никой! преди 3 години
Момченцето с мотопедченцето и може и да е Викторио или един дето не му знам името хванал вчера русокоска и май е изклатил и нея и преди и сестра й ... Не съм сигурен дали не е клатил и майката и бабата! Обаче едни хора май ще го одерат жив! Заешка кожа много хубаво!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези поне знаят, че участват в експеримент.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болсонаро е от италиански произход и там опозицията го нарича Бозо.
15
2
 
6
 
! Отговори
Сонара преди 3 години
На Балсама му е през оная му работа,затуй е президент,без средства да унищожи,утайката
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пф представям си 5000 българи в един блок.... Масак.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Бразилия живеят наистина много заблудени и глупави хора.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А мрежите по фасадата пазят от 5Ж облъчване
11
5
 
13
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Иванов #1: Бразилия имаше цветуща икономика докато влстта не бе докопана от *** - и това очевидно е поредната демонстрация на комунистическо братство и равенство. Между другото "българката Русефф", дето я опандизиха за корупция (представям си колко е откраднала за да опандизят точно за това в Бразилия) е дъщеря на деец на Коминтерна, изпратен от Сталин в Бразилия да вдигне революция подобно на Кастро. Но от всички изпратени във всички латино страни само Кастро успява.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то и в Бг почти всеки голям жилищен блок е такъв социален експеримент.Ако в една бъчва със 100 литра мляко и 20 литра кал бъчвата не е пълна с мляко пълна е с кал.Така и със жилищните кооперации. От 70-80 апартамента като 10 ,са населени със ***,алкохолици,наркомани,хулигани изобщо хора от утайката на обществото и постепенно цялата сграда се превръща в бунище.
9
3
 
10
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Всичките й жители са социално ангажирани - всяка вечер те излизат на балконите си и удрят кухненски съдове, за да изразят недоволството си от президента на Бразилия Жаир Болсонаро"Всичките жители на всичките 1200 апартамента? Съвсем доброволно при положение че авторите (очевiдино от DW) признават, че сега там живеят бедняци и престъпници, т.е реално само престъпници (не вярвате че богатите живеят сред престъпниците, нали?).
8
10
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Бразилия е излишна държава. Пълна е с излишни лапачи.
7
1
 
12
 
! Отговори
ужас преди 3 години
С толкова съседи и ако 80% са чалгари. Представи си за какво става на въпрос събота и неделя.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там в Бразилия все още живеят в третия свят.