Липсата на предпазни средства разболя много медици

Инфекцията е опасна, предупреждава д-р Иван Маджаров
4 май 2020 10:04,
25

177 медици са заразени с коронавирус у нас до момента. „Правим всичко възможно, за да имаме картина в страната как стоят нещата с личните предпазни средства, дори във връзка с това, че трябва да разпределяме такива по кампанията ни за "Героите в бяло". Открихме телефон за сигнали, стартирахме анкета, в която призоваваме да се включат максимален брой от колегите. Целият цвят беше изправен пред криза за лични предпазни средства в началото на тази епидемия. И в България не достигаха такива. Това, което виждаме в момента, вероятно е опашка от началото.“ Това заяви за "България сутрин" председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му броят на заразените медици в момента се дължи на началото на епидемията, когато не е имало достатъчно предпазни средства.
Още по темата

"Не бива да се успокояваме, нищо не е свършило. Докато кризата не отшуми изцяло, поне на този етап, защото тя ще остане, ще трябва да свикнем да живеем в с нея", каза лекарят по Bulgaria ON AIR.

„Всички трябва да помним, че това е инфекция, която е опасна. Още повече опасна за колегите, които работят на предния фронт. Не бива да се подценява по никакъв начин", добави председателят на БЛС.

Според д-р Маджаров вероятността за заразяване на медиците, които работят под натоварване, е голяма, затова не бива да се неглижират мерките за лична защита.

Той посочи още, че семействата на починалите медици при тези два случая ще бъдат подпомогнати със сумата от 5000 лв.

"Надявам се да бъдем свидетели в бъдеще на по-малко трагични случаи", добави председателят на БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Очевидец преди 3 години
Едно е сигурно - на медиците хвърлиха в началото по една маска и ръкавици, без предпазни облекла. В Спешна помощ в София нямаше достатъчно предпазни средства почити целия месец март. В провинцията проблема още не е решен. Имаха тестовете за плужеците в Народното събрание, а за медиците не! Много късно започнаха да ги тестват. При този срив на имунната система от претоварване - дежурства, почивки и спане в болниците, какво очаквахме.
18
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Бог да прости починалите докторки и Бог да пази всички лекари борещи се за спасяването на заболелите българи! Скъпи журналисти пишете, говорете за тях, за техната човещина по изпълнение на дълга им като лекари! Нас българите живеещи в България, не ни интересуват как д-р Х и д-р У зарязали , напуснали родината си, само за парички , спасяват, проявявят професионализъм по спасяването на американци, германци, испанци, италианци и т.н., а оставили родителите си в ръцете на бедните си колеги!
17
0
 
5
 
! Отговори
Варна преди 3 години
Предпазните средства не достигнаха до всички медици, а до зъболекарите въобще. Изглежда председателят на БЛС няма точна информация, но министърът на здравеопазването е длъжен да знае това и да реагира адекватно. Безопасността на медиците ни трябва да е на първо място! От това зависи здравето на всички!
16
1
 
5
 
! Отговори
2LOOP преди 3 години
Каде Е КОРОНАТА НА ДЪРЖАВАТА НЕЩО СПИ НЕ СА ГО ДАВАЛИ ПО TV.НЕЩО ДА СЕ *ПОФАЛИ* ДА МУ БЛАГОДАРИМ ЗА КАКВОТО СИ ПОИСКА.БЪЛГАРИЯ С НАЙ МАЛКО ТЕСТОВЕ В EU И В AЗИЯ.ДОРИ ОТ СЪРБИТЕ ИМАМЕ ПО МАЛКО НА ГЛАВА НА НАСЕЛЕНИЕТО.ЗАЩИТНО ОБЛЕКЛО В ВИДИН И В СЛИВЕН В БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ИМА ПОСЛЕ.МЕДИЦИТЕ В ВИДИН НЕ СА ТЕСТВАНИ КОЙТО СА НА ПЪРВА ЛИНИЯ И СЕГА ИМА БУМ НА COVID ТАМ.КАДЕ Е БАЦЕ КОРОНАТА ДА МИ КАЖЕ ЧЕ,МЕ Е УРЕДИЛ С 4500 КРЕДИТ ДА СЕ *ПОФАЛИ* от тия 22 МИЛИАРДА ВЪНШЕН ДЪЛГ КОЙТО НА ИЗЧЕЗНАААА.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете си труда да проверите как са екипирани медиците в София и Видин...
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** все още не вярва, че вирусът е опасен...*** Балкански е много... "умен"...
13
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 години
До АнонименСитият на гладния не вярва, а? Питай вожда си как стана така, че за софийските болници и тези, в по-големите градове имаше (предимно от дарения), а за други нямаше. Не сме ние хората, които трябва да отговаряме на тези въпроси. Щото той беше тоя, дето се хвалаше как изнасяме предпазни облекла в самото начало на извънредното положение
12
0
 
8
 
! Отговори
ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА преди 3 години
са поликлиниките и болниците. Как да извадят пари за това като им намаля тотално прихода от пациенти/клиенти. Абсурдът в здравеопазването си пролича напълно. Мед. сестри под прозоците на ТИКВАТА, които искаха цялостна реформа ги обявиха за ТЕРОРИСТКИ и врагове на ЕВРОАТЛАНТИЗМА и ДЕМОКРАЦИЯТА. Как не ги линчуваха както по законите на американската демокрация не знам...Обаче дойде пандемията..
11
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпазни средства имаше, но друг е въпросът дали медиците са смятали за изключително важно да ги носят и дали правилно са ги използвали.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човешката глупост, игнорирането на заплахата, самоизживяването като безсмъртни са неоспорими фактори за разболяването на много от хората. Лекарите също са хора! Как така стана ,че за 99% от болниците се осигуриха предпазни средства, а за видинската (като пример) не стигнали?
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По думите му броят на заразените медици в момента се дължи на началото на епидемията, когато не е имало достатъчно предпазни средства."Броят на заразените медици се дължи на това, че в началото всички подценяваха вируса, включително и по телевизията се говореше, че не е много опасен.
8
2
 
10
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
За това, че НОЩ и правителството не осигурига ЛПС за лекарите на общинските и държавни области трябва да има масови оставки. Не може населението да бъде изложено на риск, заради лоши и не контролирани административни решения, да стоият маса хора в самоизолация,а всъщото време границите въобще да не са затворени, да има КПП , а границите да са отворени. Няма никакъв здравен и санитарен контрол на границите ни,а да искаш хората да стоят в самоизолация. Да се отпускат пари, а да не се вижда къде от
7
0
 
11
 
! Отговори
МЕДИЦИТЕ преди 3 години
даже когато не са в инфекциозно отделение са много по-рискови да се заразят, защото когато дойде някой болен никога не се знае дали е настинка или опасния вирус. Това не става по телефона. Обаче за полицаите дето "пазеха ВИТОША" получиха бонуси всичките, а за медиците нямаше за всички. Показателно е направиха 1000 теста на полицаи - 2 заразени. На сестрите и лекарите в поликлиниките НИТО ЕДИН тест. А заразени медици 177. 2 починали... ХУНТАТА се грижи само за тези, дето я пазят
6
3
 
11
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Съд за тези, които оставиха лекарите и населението без предпазни средства.
5
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко взе навременни мерки а *** лeйки първо ревяха че вирус нямало сега реват че нямало предпазни облекла срещу вируса.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега последно има ли вирус или ни лъжат и няма нужда изобщо от маски и други мерки. Че тука форумните специалисти ме объркват.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изнасяме предпазни облекла, а за медиците, особено в дълбоката провинция - няма. Не е тайна, че най-големите огнища се оказаха болници, или свързани с болници
2
2
 
22
 
! Отговори
КАКТО ОБИКНОВЕНО преди 3 години
хвалипръцковците от ГЕРБ и ТИКВАТА лично нямат нищо общо с реалността. Обаче някой трябва понесе отговорност . СЪДЕБНА. В Слевенската болница целия март са имали 2 екипа предпазни костюми. По един за лекаря и дежурната сестра....Естествено , че ще се заразят. В поликлиниките в София нищо не се купува. Само дезифектанти, даже пластмасовите шлемове си ги платиха със собствени пари...
1
2
 
21
 
! Отговори
Фурми за всички преди 3 години
Да се обадят на Боко , ще им изпрати фурми да ядат вместо маски.Маските заминаха в чужбина за чуждите медици.