Пандемията показа неефективността на пакет "Мобилност"

Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, по Bloomberg TV Bulgaria
4 май 2020 18:53, Анисия Иванова
7
Пандемията показа неефективността на пакет "Мобилност"
Снимка: БГНЕС

Опасенията на държавите от Източна Европа от пакета "Мобилност" остават същите, каквито бяха и в началото. Пандемията и здравната криза показаха, че т.нар. пакет "Макрон" не е работещ. Той трябва да се преразгледа, защото един неефективен законодателен проект може да нанесе много тежки щети за транспортния бранш. Това каза Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Основната теза на Макрон е социалната и че се изравняват командировките. Но разликите и проблемите с конкуренцията ще съществуват, докато има големи разлики в стандарта в ЕС", обясни Мутафчиев.

Той коментира, че ЕС трябва да се стреми към осигуряването на еднакви права за всички европейски граждани.

По думите му пакетът е попречил на бързото решаване на конкретни проблеми, а с настъпването на здравната криза са били отменени някои рестриктивни мерки.

"След настъпването на здравната криза започна да се говори за зелени коридори, за да може да имаме бърз достъп на пътници и стоки. Има много неща, които трябва да бъдат решени в транспортния сектор. Здравната криза поставя пред изпитание европейските политици да бъдат прагматични, за да се изгради стабилна работеща европейска транспортна система".

Мутафчиев заяви, че е важен е статутът на работещите. "Не само пътническият транспорт пострада, но и авиацията", допълни той.

"Всякакви изкуствени ограничителни мерки пречат на свободата на движение на товарите. Нямаше да ги има тези пробелми, ако ЕС работеше за уеднаквяване на стандарта на живота. Това е основният социален въпрос".

Според него е време да се помисли за граничните райони на ЕС. "Трябва да се мисли политически и дали са точни мерките, които бяха оспорвани от една част от ЕС", каза още бившият министър.

Мутафчиев е категоричен, че се е доказало, че тези мерки са тотално неефективни.

Видео с целия разговор - тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Shofiorite i pilotite prenasiat virusi. Da sprat dvijenieto na shofiorite i pilotite.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да попитам. В световен глобален мащаб. Се направи нещо Нечувано покрай този " вирус" до сега ! Нещо като уедряване на капиталите! Тоест! Законно " национализиране" както след 9, 9 44 г.По скоро там нещата станах между 1953 и 1954 г! Та днес по време на " демокрацията" Се случва през 2020 г!!!!! Та? Само аз ли го виждам това? Има ли и други които го виждат?!Старта беше даден! И всичко предстои българино!-:(
5
1
 
5
 
! Отговори
Boko bo преди 3 години
Тоя беше супер ама супер корумпиран. И има транспортна фирма и фирмата му не струва за шофьорите. Знам щото и аз съм шофьор.... Пазят си парите за мезонети, любовници. Моя бос тук ми е казвал, че му остават 10-15% печалба. В бГ е над 70%.... Вие си правете сметката.
4
1
 
5
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Кой от Вас познава и гласувал за еуродипутат-хрантутеника, аз лично Не и всички които познавам Не, коя тази габриел, новаков какво правят там?
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитро замаскираха със социални мерки основното- да се омачка конкуренцията от изток. Сега обаче няма кой да им бере ягодите...
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен потребител преди 3 години
Този Петър Мутафчиев,като работодател ли го изказва това мнение или като работник?
1
4
 
8
 
! Отговори
е то е ясно преди 3 години
че за лобисти като този,продажни български политици и алчни работодатели пакета е вреден. нека да се направи едно допитване сред тираджиите дали искат да работят при условия и заплащане подобни на западните си колеги и тогава да се коментира. и евродепутатите да не забравят , че защитават превата на избирателите-работниците