Светът срещу Китай заради коронавируса

Някои страни искат да съдят Пекин заради заразата
4 май 2020 11:50, Нели Христова
266
Светът срещу Китай заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Австралия призова за разследване на произхода на вируса. Германия и Великобритания се колебаят отново относно поканата към китайския технологичен гигант Huawei. Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в разпространението на заразата и се стреми да го накаже. Някои правителства искат да съдят Пекин за щети и обезщетения, заради коронавируса, пише американският вестник The New York Times в своя статия, представена от агенция Фокус.

В цял свят се разраства недоволство срещу Китай заради неуспеха му да овладее кризата в началото, което спомогна за разпространяването на коронавируса по света, създавайки дълбоко поляризирана битка на идеи и възвръщайки амбицията на Китай да запълни вакуума на лидерството, оставен от САЩ.

Китай, който никога не е възприемчив към външна критика и внимава да не загуби вътрешния си контрол и икономическата доминация, реагира агресивно, комбинирайки медицинска помощ за други държави със сурова националистическа реторика и смесвайки искания за благодарност с икономическите заплахи. Резултатът само добави инерция към обратния удар и нарастващото недоверие към Китай в Европа и Африка, подкопавайки желания имидж на Китай като щедър глобален актьор.

Още преди вируса Пекин проявява остър подход към връзките с обществеността, агресивен стил, наречен дипломация "Войнът Вълк", кръстен на два ултрапатриотични китайски филма, представящи злите заговори и огнената гибел на ръководени от американци чуждестранни наемници

С ясно насърчаване от страна на президента Си Дзинпин и мощния департамент за пропаганда на Китайската комунистическа партия, по-младото поколение китайски дипломати доказва своята лоялност с предизвикателно националистически и понякога заплашителни послания в страните, където са базирани.

След появата на вируса тонът само се изостри, мярка за това като колко сериозна опасност китайските лидери виждат вируса за позициите си у дома, където той подхранва гнева и унищожава икономическия растеж, както и в отслабените му позиции в чужбина.

Дори в европейски страни като Германия "недоверието към Китай се е увеличило толкова бързо с идването на вируса, че никое министерство не знае как да се справи с него", каза Анджела Станцел, китайски експерт от Германския институт по международни въпроси и сигурност.

В Германия, както и във Великобритания, в допълнение към новите въпроси относно целесъобразността на използването на Huawei за нови 5G системи, се засилиха и опасенията за зависимост от Китай за жизненоважни материали и лекарства.

Франция, която традиционно има добри отношения с Пекин, също беше разгневена от критични изявления на китайски дипломати, включително обвинение, че французите умишлено са оставили по-възрастните си жители да умрат в старчески домове. Това предизвика изобличение от външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан и гняв от депутатите, въпреки ранната реципрочна размяна на медицинска помощ като маски.

Наскоро германското правителство се оплака, че китайските дипломати настояват за писма за подкрепа и благодарност за помощта и усилията на Пекин срещу вируса от правителствени служители и ръководители на големи германски компании.

Същото е и в Полша, каза в интервю посланикът на САЩ във Варшава Джорджет Мосбахер, описвайки китайския натиск върху президента Анджей Дуда да се обади на Си Дзинпин и да му благодари за помощта, разговор с който властите в Пекин се хвалят у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари