Светът срещу Китай заради коронавируса

Някои страни искат да съдят Пекин заради заразата
4 май 2020 11:50, Нели Христова
266
Светът срещу Китай заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Австралия призова за разследване на произхода на вируса. Германия и Великобритания се колебаят отново относно поканата към китайския технологичен гигант Huawei. Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в разпространението на заразата и се стреми да го накаже. Някои правителства искат да съдят Пекин за щети и обезщетения, заради коронавируса, пише американският вестник The New York Times в своя статия, представена от агенция Фокус.

В цял свят се разраства недоволство срещу Китай заради неуспеха му да овладее кризата в началото, което спомогна за разпространяването на коронавируса по света, създавайки дълбоко поляризирана битка на идеи и възвръщайки амбицията на Китай да запълни вакуума на лидерството, оставен от САЩ.

Китай, който никога не е възприемчив към външна критика и внимава да не загуби вътрешния си контрол и икономическата доминация, реагира агресивно, комбинирайки медицинска помощ за други държави със сурова националистическа реторика и смесвайки искания за благодарност с икономическите заплахи. Резултатът само добави инерция към обратния удар и нарастващото недоверие към Китай в Европа и Африка, подкопавайки желания имидж на Китай като щедър глобален актьор.

Още преди вируса Пекин проявява остър подход към връзките с обществеността, агресивен стил, наречен дипломация "Войнът Вълк", кръстен на два ултрапатриотични китайски филма, представящи злите заговори и огнената гибел на ръководени от американци чуждестранни наемници

С ясно насърчаване от страна на президента Си Дзинпин и мощния департамент за пропаганда на Китайската комунистическа партия, по-младото поколение китайски дипломати доказва своята лоялност с предизвикателно националистически и понякога заплашителни послания в страните, където са базирани.

След появата на вируса тонът само се изостри, мярка за това като колко сериозна опасност китайските лидери виждат вируса за позициите си у дома, където той подхранва гнева и унищожава икономическия растеж, както и в отслабените му позиции в чужбина.

Дори в европейски страни като Германия "недоверието към Китай се е увеличило толкова бързо с идването на вируса, че никое министерство не знае как да се справи с него", каза Анджела Станцел, китайски експерт от Германския институт по международни въпроси и сигурност.

В Германия, както и във Великобритания, в допълнение към новите въпроси относно целесъобразността на използването на Huawei за нови 5G системи, се засилиха и опасенията за зависимост от Китай за жизненоважни материали и лекарства.

Франция, която традиционно има добри отношения с Пекин, също беше разгневена от критични изявления на китайски дипломати, включително обвинение, че французите умишлено са оставили по-възрастните си жители да умрат в старчески домове. Това предизвика изобличение от външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан и гняв от депутатите, въпреки ранната реципрочна размяна на медицинска помощ като маски.

Наскоро германското правителство се оплака, че китайските дипломати настояват за писма за подкрепа и благодарност за помощта и усилията на Пекин срещу вируса от правителствени служители и ръководители на големи германски компании.

Същото е и в Полша, каза в интервю посланикът на САЩ във Варшава Джорджет Мосбахер, описвайки китайския натиск върху президента Анджей Дуда да се обади на Си Дзинпин и да му благодари за помощта, разговор с който властите в Пекин се хвалят у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
7
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
Помня как Катай спря вируса като разпрати китайски туристки в Париж Рим и Мадрид да го разпространи възможно най добре из Света.Докато лъжеха че не се предавал от човек на човек.
174
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност трябва да благодарят на Китай, че спря вируса в Китай и даде време на другите държави да вземат мерки, нещо, което те не направиха, вкл. България, и сега се опитват да прехвърлят своята вина върху Китай. Защо западните държави не поставиха под карантина своите граждани, които бързо изтеглиха от Китай? Те разпространиха вируса, а не Китай.
173
2
 
3
 
! Отговори
Хе хе преди 3 години
А бе немчуги я кажете как под давление на Китай в докладите си не писахте каквото трябва за да ви върви немската индустрия и продажбите в Катай.
172
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Fake NewsЯвно за тебе светът се състои от Китай, Русия и Иран.
171
3
 
7
 
! Отговори
Краварски неволи преди 3 години
На тия май петрол-долара им се клати.Друго обяснение за такива статии - няма...
170
2
 
2
 
! Отговори
Fake News преди 3 години
USA <> "Целия Свят"! ! !
169
10
 
3
 
! Отговори
идея преди 3 години
Крайно време е Китай да се демократизира.На Китай им трябва перестройка,гласност и демокрация!Китайците е крайно време да открият и други вкусни меса-агнешко,свинско,телешко.Да разберат какво е Гугъл,БиБиСи.Досега са чели само трудовете на Мао Цзе Дун и Дън Сяо Пин!Много чудно байо Дончо още ли не се е сетил!Не са ли обучили китайският Горбачов?
168
4
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 години
нямаше статии : " всички срещу сащ заради пандемията от спин ; ебола ;долар !!!???
167
5
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен - 163 - Благодаря! И ето ти с пост 170 "бай ***" един типичен за тази порода представител. Поведение на шут, нисък интелект, липса на аргументи. Все крайъгълни камъни на "русофилията". Задължителна злоба спрямо Америка - без оглед има ли я или не в статията. Това е. А за нивото на "хумора", не коментирам. Сами го виждате. Този екземпляр например, ако му кажеш, че милата Русия е скрила Чернобил, ще ти заговори за това колко по страшна е Фукошима. Такива неща.
166
6
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
От десетина години съм наложил еднолично ембарго на всякакви китайски стоки!Направо преоткрих много неща.Например като работих с немски ъглошлайф установи,че един немски ват е поне колкото 2 китайски.Китайците лъжат за всичко,че даже и за мощността на електроинструментите.Ако си потърсите добре ще си намерите качествени неща произведени извън Китай,ще ги използвате дълго и ще бъдете доволни!Не купувайте китайски б**луци!
165
5
 
5
 
! Отговори
БГ Пословица: преди 3 години
Който прави вирус дугиму - сам измира от него!
164
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** за плет се държи. Това е днешното положение на Китай. Досега виждаме, опити единствено да се отхвърли всякаква отговорност от Китай, отхвърляне на всякакви международни проверки на китайските биолаборатории и множество опити чрез социалните мрежи да се прехвърли вината на САЩ като в тези опити Киатай всячески увлича като помагачи със себе си Русия и Иран две от най-засегнатите от коронавируса страни. Вървейки по този пък Китай вреди единствено на себе си и това ще го почуства съвсем скоро
163
3
 
4
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Това е инициатива на бай Дончо ! Хубавото е,че вирусът се върна при тях !!!Има господ !!!
162
2
 
5
 
! Отговори
Цеко преди 3 години
аз съм потресен за пореден път от доминиращия негативизъм, несъгласие и критика към ВСЯКА една изказана позиция - ДНК-то на българина изглежда съдържа предимно лошотия; по темата - силно се надявам, че ще има ответна реакция от запада (включително България, като част от EU) към Китай - трябват да спрат да товарят Света с примитивните си хигиенни навици, методи на управление и мислене дори;
161
5
 
6
 
! Отговори
Накратко преди 3 години
Икономическата война между САЩ и Китай приключи. САЩ спечелиха. Китай ще бъдат смачкани.
160
6
 
6
 
! Отговори
бай Тулуп преди 3 години
Да живее кравария! Обичам ГМО храна-подобни неща и всичко американско дето ни трепа е хубаво!Амин!А! И винаги другите са виновни! Най добре Руснаци или китайци!Пак Амин!(извинете за лошиа ингилийзки - сега се събуждам!)
159
2
 
3
 
! Отговори
Къса памет преди 3 години
Обяснението за възникването на вируса беше отстранено - това говори доста за некитайския му източник!:) та мерси за потвърждението!
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Страничен набююдателДобре си ли избрал името. Само не разбрах, с какво си се "набюбюкал" толкова рано през деня?
157
1
 
4
 
! Отговори
Сотир преди 3 години
Време е за рестарт,време е за един глобален социализъм и екоточкова-система.Искаш да караш кола ?-ОК но я давидим в от къде си ,ако си от България или Норвегия може там сте по 5 милиона и имате над 33% гори,но ако си от Пекин и живеете по 10 човека на 5 квадратни метра. -Не ,карай колело или ползвай метро дори да имаш 100 кила пара в куфъра!!!
156
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова, спиш. Защити китайските другари от нападките на мръсните американски империалисти и техните подгласници европейски империалисти. Защити великия кормчия председателя Мао от ЦРУ и МОСАД, които предизвикаха световната пандемия само и само да навредят на чистия като моминска сълза китайски сомунизъм. Нинова, милиони българи очакват да ги поведеш срещу Америка в защита на Китай и Русия. Да живеят вечно председателите Путин и Си. Амин.