Светът срещу Китай заради коронавируса

Някои страни искат да съдят Пекин заради заразата
4 май 2020 11:50, Нели Христова
266
Светът срещу Китай заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Австралия призова за разследване на произхода на вируса. Германия и Великобритания се колебаят отново относно поканата към китайския технологичен гигант Huawei. Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в разпространението на заразата и се стреми да го накаже. Някои правителства искат да съдят Пекин за щети и обезщетения, заради коронавируса, пише американският вестник The New York Times в своя статия, представена от агенция Фокус.

В цял свят се разраства недоволство срещу Китай заради неуспеха му да овладее кризата в началото, което спомогна за разпространяването на коронавируса по света, създавайки дълбоко поляризирана битка на идеи и възвръщайки амбицията на Китай да запълни вакуума на лидерството, оставен от САЩ.

Китай, който никога не е възприемчив към външна критика и внимава да не загуби вътрешния си контрол и икономическата доминация, реагира агресивно, комбинирайки медицинска помощ за други държави със сурова националистическа реторика и смесвайки искания за благодарност с икономическите заплахи. Резултатът само добави инерция към обратния удар и нарастващото недоверие към Китай в Европа и Африка, подкопавайки желания имидж на Китай като щедър глобален актьор.

Още преди вируса Пекин проявява остър подход към връзките с обществеността, агресивен стил, наречен дипломация "Войнът Вълк", кръстен на два ултрапатриотични китайски филма, представящи злите заговори и огнената гибел на ръководени от американци чуждестранни наемници

С ясно насърчаване от страна на президента Си Дзинпин и мощния департамент за пропаганда на Китайската комунистическа партия, по-младото поколение китайски дипломати доказва своята лоялност с предизвикателно националистически и понякога заплашителни послания в страните, където са базирани.

След появата на вируса тонът само се изостри, мярка за това като колко сериозна опасност китайските лидери виждат вируса за позициите си у дома, където той подхранва гнева и унищожава икономическия растеж, както и в отслабените му позиции в чужбина.

Дори в европейски страни като Германия "недоверието към Китай се е увеличило толкова бързо с идването на вируса, че никое министерство не знае как да се справи с него", каза Анджела Станцел, китайски експерт от Германския институт по международни въпроси и сигурност.

В Германия, както и във Великобритания, в допълнение към новите въпроси относно целесъобразността на използването на Huawei за нови 5G системи, се засилиха и опасенията за зависимост от Китай за жизненоважни материали и лекарства.

Франция, която традиционно има добри отношения с Пекин, също беше разгневена от критични изявления на китайски дипломати, включително обвинение, че французите умишлено са оставили по-възрастните си жители да умрат в старчески домове. Това предизвика изобличение от външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан и гняв от депутатите, въпреки ранната реципрочна размяна на медицинска помощ като маски.

Наскоро германското правителство се оплака, че китайските дипломати настояват за писма за подкрепа и благодарност за помощта и усилията на Пекин срещу вируса от правителствени служители и ръководители на големи германски компании.

Същото е и в Полша, каза в интервю посланикът на САЩ във Варшава Джорджет Мосбахер, описвайки китайския натиск върху президента Анджей Дуда да се обади на Си Дзинпин и да му благодари за помощта, разговор с който властите в Пекин се хвалят у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
1
 
! Отговори
Бояришник Тройной преди 3 години
Добре, че в рашка имат с какво да се дезинфекцират, за тях съм спокоен
234
0
 
1
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Някви наркомани дезинфектирани с Билина против държава със 100 лета напред от тях!
233
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразата тръгва от фащ, или са знаели и са се направили на ударени, или не са имали по понятие с какво се с лъскват. Второто е по-вероятно. В крайна сметка ще изкарат виновни китайчета, защото са открили за какво иде реч. Имайки предвид гъстота на населението в Китай, може да се направи и извод за скоростта на разпространение.
232
4
 
6
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Каде са наи много заразените в целия свят - сащ , явно не китаи а -сащ са крили информация за - пандемията докато китаи не алармира - че е исправен пред сериозен проблем - откаде е започнало заразяването по светъ е ясно - вьпрос на логика
231
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДокоНа вас мисленето май трудно ви се удава, но нека все пак ти/ви обясня: информациите са, че в Китай тая гад е от по-рано от ноември, когато се взриви заразата и то има логика - трябва да мине време за да се натрупа критична маса преди да стане лошо. Не знам точно какво "наглеят" англо-саксонците, очевидно е, че тази зарааза е плъзнала много по-рано навсякъде. Просто никой не е знаел, с какво си има работа, а китайците като първа страна разпространител до последния въмжен момент кри.
230
0
 
7
 
! Отговори
Препоръка преди 3 години
Интересно,как *** вият срещу цивилизацията,докато самата Москва се гърчи в лапите на китайския вирус и хиляди руснаци също умират.Да поразпитат за настроенията там какви са и тогава да вият по българските вестници.
229
1
 
10
 
! Отговори
Е преди 3 години
Това не им е за първи път на Плъхоядците да тровят Планетата!
228
3
 
5
 
! Отговори
Доко преди 3 години
Наглосаксите и техния основен рупор САЩ пак наглеят жестоко. Преди няколко часа излезе инфо, че във Франция е открит пациент прекарал короната още на 27 декември. Ама тогава никой не беше чувал за тази болест. А на САЩ яко им се пропука тезата и нещо пак им избега нулевия заразен. А някой от вас да си спомня вълната в западния свят от атипична пневмония миналата година, причинена от електронните цигари?
227
8
 
8
 
! Отговори
Салахедин Еюби преди 3 години
След като иудо американците видяха че губят хегемонията натресоха вируса в Китай и ги обвиниха за пандемия та, сега пуделите започват да лаят под диктовката на рептилите.
226
2
 
13
 
! Отговори
Мон Гол преди 3 години
До Ли ПънПак ше трябва да строите Велика китайска стена ми се струва.
225
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СтаниславВиж ся, ше ти кажа под секрет, че Европа нямаше как да праща на чайниците маски, защото 1)чайниците доста подло изкупиха всички маски откъдето можаха, преди да кажат на света какви са ги надробили, и 2) защото по времето когато го казаха това се появиха и първите случаи в Европа. Ся, не всички са такива талпи като руското чудо, че да се "правят" че помагат, когато не могат: като няма няма. А Европа си евакуира гражданите, щото тва са си нейни граждани, но заразата вече беше дошла.
224
7
 
10
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
На цял свят Китай им е виновен, че не овладял вируса, пък като гледам как се справят сега държавите с овладяването на вируса и то държави с по 20-30-50 милиона население Пък и ясно си спомням с какъв ентусиазъм Европа евакуираше своите граждани от Китай въпреки че бяха болни много от тях. А и никоя държава не помогна на Китай едно кашонче с маски поне да бяха пратили при условие че в Китай още от края на Януари се говореше за дефецит на маски.
223
9
 
4
 
! Отговори
Бай Петко преди 3 години
Цял свят от Саудтска Арабия до Иран свалят ,,ФEС,, пред Императора от Кремъл ,не съм ли прав братя българи?
222
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай ПеткоИ ти са като го каза тва какво се случи, че ми е много интересно как си получавате допаминчето безделниците?
221
6
 
4
 
! Отговори
Бай Петко преди 3 години
Ако ще целия свят да е срещу другарите от китай, файда йок Каквото каже жълтия инкасатор това е
220
0
 
4
 
! Отговори
Чък Норис преди 3 години
До Чеки ДжанДжеки, само не искам да ме лъжеш, брато. Ноу хау е кога трябва да покажеш хай кик с тройно превъртане и дубльора ти горкия е препил с долнокачествен тайландски дестилат и нема дори сок от кимчи да го върне на земята и ти требва лично да се нагърбиш, щото само ти знаеш как, нищо че имаш много спешна работа с една холивудска барби. Аз ти веряам, че ползвате китайски ***, щото квото и да пишете само глупости излизат, явно така са си програмирани, ама айде вземете се малко в ръце.
219
1
 
2
 
! Отговори
Чеки Джан преди 3 години
С китайски бе брато хахааааа...ти с кви си!А Ноу Хау е бричед на Винету,не го знам лично!
218
4
 
6
 
! Отговори
THRACIAN преди 3 години
до 222:а Боко Ариеца като го видяха в Южна Корея и питаха:това на Пакистан ли Премиера е? хаха
217
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чеки ДжанТи с компютър с какво ноу-хау драскаш тука и на какъв софтуер?
216
1
 
6
 
! Отговори
THRACIAN преди 3 години
до 222:а създателя на България Аспарух и Конницата сигурно са били с прави очи Арийски тип директен внос от Монголия...... ти сляп ли си или какво? хора с дръпнати очи имаме и сега викат им СЛАВЯНИ!!!!! разходи се по градовете и селата да видиш колко много хора с Азиатски разрез ще видиш