СЗО: Няма повторно заразяване с коронавирус при излекувани

Повторните положителни резултати са заради мъртви клетки в дробовете
4 май 2020 14:03, Нели Христова
25
СЗО: Няма повторно заразяване с коронавирус при излекувани
Снимка: БГНЕС

Излекувани пациенти от COVID-19, които дават положителни проби, не са повторно заразени. Това заявиха експерти от Световната здравна организация. За подобни случаи алармира Южна Корея, която премина пика на пандемията в края на февруари. Там, около 300 пациенти дадоха положителни проби за коронавирус само няколко седмици, след като бяха излекувани.

Още по темата

"Някои пациенти, които са дали отрицателни проби, след седмица, две или повече са с положителен резултат. Това, което се случва е, че докато дробовете се възстановяват, в тях остават мъртви клетки. При изследване с PCR, именно те дават положителен резултат. Това не е инфекция, не е повторно заразяване, не е повторно активиране, всъщност това е част от лечебния процес", обяснява Мария ван Керкхове, технически експерт в СЗО, цитирана от БНТ.

Още през февруари Китай съобщи за първи случай на излекуван пациент, дал по-късно положителна проба. Подобни случаи са регистрирани и в Япония.

"Могат ли хората да се заразят повторно? Това, което знаем досега, е, че когато някой се зарази с COVID-19, създава антитела и те изграждат имунитет една, две или три седмици след инфекцията. Но сега се опитваме да разберем дали тази реакция означава, че те разполагат с имунитет, дали имат силна защита срещу заразата и ако е така, колко дълго трае имунната защита", допълва Керхове.

Отговорът скоро може да бъде открит във Во - малкото италианско селище, което се превърна в своеобразна световна лаборатория за проучване на развитието на вируса и изграждането на имунната защита. Във Во беше регистриран първия смъртен случай на Апенините.

След смъртта на 89-годишния мъж, 3-хилядният град беше поставен под карантина и на всички жители бяха направени тестове. Тогава 89 души дадоха положителни проби. Последва пълна "самоизолация" на населението. След 9 дни тестовете бяха повторени. Сега населението на Во е тествано за трети път.

"Ще имаме почти перфектна картина за развитието на вируса. Ще разберем кой, как и защо е развил антитела. Ще имаме и генетично проучване за имунната система", казва Стефано Мерилиано, председател в Универиситета по медицина в Падуа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей точно на тия най-много им вервам
1
3
 
13
 
! Отговори
Генерал Годжи: преди 3 години
Не може да бъде