Мрачна прогноза: Отвори ли САЩ икономиката си, ще умират по 3000 души на ден

Ситуацията заради коронавируса ще е катастрофална, смятат експерти
5 май 2020 10:42, Нели Христова
132
Мрачна прогноза: Отвори ли САЩ икономиката си, ще умират по 3000 души на ден
Снимка: БГНЕС

Като един истински бизнесмен, Доналд Тръмп бърза да отвори икономиката на САЩ, дори и страната да не е преборила напълно коронавируса. През последните дни, той усилено насърчава губернаторите да отворят щатите си и подкрепя протестиращите, които са на мнение, че COVID-19 не е толкова страшен, а икономиката трябва да продължи да работи.

Това обаче може да се окаже катастрофално

Според документи, публикувани от The New York Times, броят на смъртните случаи ще стигне 3000 души на ден до 1 юни. Това е със 70% повече от сегашните 1750 души на ден. Моделът, изготвен от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, прогнозира, че на ден ще бъдат регистрирани около 200 хил. души. Сега, в САЩ на ден се регистрират 25 хил. нови случая на заразени с COVID-19 на ден.

Тези числа показват една отрезвяваща реалност - САЩ се опитваше да ограничи разпространението на вируса през последните седем седмици, но отварянето на икономиката ще влоши драстично ситуацията.

"Все още има много щати, в които случаите продължават да нарастват", предупреждават от Центърът за контрол и превенция на заболяванията.

Огромен скок назад 

Моделът, който Белият дом показва на обществото, също бе преразгледан. Очакваният брой на починалите бе удвоен - но сега, според данни на Института за здравни изчисления и оценки към Университета във Вашингтон, ще има близо 135 хил. смъртни случая до началото на август, което е два пъти повече от прогнозата, направена през 17 април, когато се предвиждаше, че до 4-ти август ще има около 60 хил. смъртни случая от COVID-19. Всъщност, броят на починалите в САЩ вече е 68 хил. души.

Според доклада на института "увеличаването на движението между различните щати, както и премахване на някои от ограниченията за социална дистанция на 11-ти май, което ще доведе до повече контакти между хората, ще помогне за разпространението на коронавируса".

Това потвърждава най-големият страх на здравните експерти - че ако САЩ премахне ограниченията, страната ще се върне там, където беше в средата на март, когато случаите нарастваха толкова бързо, че пациентите умираха в болничните коридори.

"Ще изгубим между 78 хил. и 100 хил. животи. Това е ужасно. Не трябва да губим нито един човек заради това нещо", заяви в събота Доналд Тръмп. Числата в новата му прогноза също бяха два пъти по-големи от тези, които цитира преди две седмици. Но дори и прогнозата от 100 хил. души подценява прогнозите на администрацията на Тръмп. Но президентът на САЩ подценява заразата още от самото начало.

Въпреки увеличаването на болните, Щатите все пак отварят

Броят на заразените в някои части на САЩ не е започнал да спада, напротив - увеличава се. Но въпреки това, губернаторите им са позволили някои бизнеси да започнат работа. Сред тях са Индиана, Канзас и Небраска.  Щатите Айова, Минесота, Тенеси и Тексас също отварят, но частично. Там случаите също продължават да растат. Повече от половината щати ще отворят икономиката си, но здравните експерти предупреждават - това ще доведе до рязък скок на болните и починалите.

"По-голямата част от американците не са били изложени на вируса, тоест - те нямат имунитет. Това означава, че първоначалните условия, които позволиха на този вирус да се разпространи наистина бързо в Америка, дори не са се променили", казва д-р Лари Чанг, специалист по инфекциозни болести от университета Джон Хопкинс.

Положението в САЩ се е стабилизирало, но далеч не е започнало да се подобрява - през последния месец по 1000, а понякога и по 2000 души умират на ден от COVID-19.

И докато щати като Ню Йорк, Ню Орлиънс и Детройт показват подобрение, други градски центрове, включително Чикаго и Лос Анджелис, отчитат стабилен растеж на броя на случаите. Ситуацията се е развила най-тежко в райони на Америка, които до голяма степен бяха пощадени в началните етапи на пандемията.

Тръмп се опитва да заглуши здравните експерти

Президентът на САЩ предприе и някои доста съмнителни мерки - членовете на щаба, който се е заел с борбата с COVID-19, няма да имат право да свидетелстват пред Конгреса този месец без одобрението на Марк Медоуз, началник на персонала на Белия дом, гласи имейл, получен от The New York Times.

Представителите на Департамента по здравните и човешки услуги, както и тези на Вътрешната сигурност, също няма да могат да се явят на четирите изслушвания този месец.

Демократите осъдиха този ход, като заявиха, че той отразява порив на президента да накара здравните експерти да замълчат.

През това време светът се опитва да събере 8 милиарда долара за откриването на ваксина срещу коронавируса. Премиери, крале, дори Мадона дариха средства за да се създаде лек възможно най-бързо. Но Доналд Тръмп отказа да се включи в международната инициатива, тъй като САЩ наливал "милиарди долари в собствената си ваксина". А дори Румъния дари 200 хил. долара...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Това е клевета, щото Тръмп каза, че трябва да се отвори, но ще стане внимателно, в зависимост от каква е ситуацията по места и без прибързване.Неговите противници винаги ще го изкарват виновен, разбира се, каквото и да направи. А той прави добро за Америка, за сега.
104
3
 
1
 
! Отговори
Любопитен преди 3 години
Вирусът какво пречи на печатането/измислянето на пари?То друга икономика май нямат...Виж ако засегне армията-проблем-как ще налагат хартийките си на останалия свят.
103
3
 
4
 
! Отговори
Той е престъпника преди 3 години
Хванете Бил Гейт,той стои в дъното на корона-вируса,той е престъпника трябва да бъде съден от международен трибунал за геноцид срещу човечеството
102
3
 
1
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Сами са си виновни ако бяха пили повече дезинфектанти сега щяха да са - ок
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешо Камата иска ризи.
100
3
 
3
 
! Отговори
РУСОФОБИЯТА преди 3 години
До Анонимен 106през 1990 украйнската евреиска ггадина - Горбачов, поиска от България да плащаме в "конвертируема валута" за руския нефт и газ - последваха купоните за храна през 1991 ....юдо-масонската гаддина - Путин, наложи ембарго и икономически санкций на Беларус, за това че отказаха да разорят държавата си с глобалистката карантинана твое място бих се замислил сериозно над българо-руската "дружба" и до колко руснаците са ни приятели
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
101- мисля си, ЧЕ ИМА МНОГО ЗАБЛУДЕНИ ХОРА, КОИТО ЗА ШЕПА КОПЕЙКИ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ МОГАТ ДА НАЛОЖАТ ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ ИМА РУСОФИЛИ И РУСОФОБИ И ТЯХНОТО ЗНАЧЕНИЕ, МИСЛЯ СИ ЧЕ ИМА НЕЩО ГНИЛО КОГАТО ЕДНА ДЪРЖАВА Е НАЛОЖИЛА РУСОФОБИЯТА КАТО ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ А НАЙ ВЕЧЕ СИ МИСЛЯ ЧЕ ТИЯ ПОНЯТИЯ СА ПРОСТО ЕДНИ КУХИ ФРАЗИ, НО АКО РЕШИМ ДА ГИ НАПЪЛНИМ С НЕЩО ТО Е " ДА ВЪРВИМ СЛЕД ПАРИТЕ ''ТАМ Е ИСТИНАТА. НЯКОЙ ДА Е ЧУВАЛ ЗА ИТАЛИЯНОФОБИЯ, АНГЛОФОБИЯ, ГЕРМАНОФОБИЯ ХАЙДЕ НЕЩО НОВО- СТАРИТЕ ОПОРКИ НЕ СТРУВАТ
98
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаха да живеят на гърбана останалия свят без да спазватмеждународните закони. Носе оказа, че други ги контролират.Типичната черта на америкюнцитее алчност, жадност и благодарениена това тяхно предсказуемоповедение може да бъдат победени.
97
1
 
4
 
! Отговори
На фалшиви преди 3 години
глобалистки статистики и фалшиви епидемий вече никой не вярва !!!
96
2
 
3
 
! Отговори
Питър преди 3 години
До този цирк нареченТолкова си компетентен, че не знаеш, че множественото число на "фондация" не е "фондаций".... Може би затова не върви борбата с жидомасоните, щото в тая армия сте все такива начетени бойци....
95
6
 
4
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Да *** ,те са врагове ,и винаги са били.
94
3
 
13
 
! Отговори
уточнение преди 3 години
Преди време едни краварофили ,забравили кой хвърляше бомби над болници и църкви през 1944г в София , се смееха на едни руснаци пили "Тройной".Какво мислят сега тези хумористи ,след като се оказа че братята кравари масово пият белина и дезинфектанти по препоръка на Тръмп , а някой дори си ги инжектират?
93
5
 
6
 
! Отговори
обективен преди 3 години
По 3000 на ден ,за година около 1млн, или под 0.3% от населението на САЩ.Нищо и половина.Все пак вируса си е техен , и опитите на дедо Дончо Тръмпестия да обвини китайчетата се провали.
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След това ще си оправят демографията с Diversity Visa...
91
6
 
6
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Не знам дали знаете, но на нашата земя, земята на апачите, която днес наричат САЩ, след като заграбиха земята от нас а нас ни избутаха в резервати, на нашата земя преди да се появи коронавирус всеки ден умираха по 7700 американци на ден. Може да проверите в гугъл. Имайте предвид този факт преди да ви плашат с тези 3 хиляди на ден.
90
6
 
7
 
! Отговори
Брутално, но истина преди 3 години
Според статистиката умират най-вече безработни от гетата и всякакви потребители на социални помощи .Това всъщност е изчистване на страната от непотребни индивиди .Тези които са дисциплинирани и спазват карантината , подържат хигиена и имат необходимите парични средства за да си позволят лечение и адекватно предпазване от вируса - са добре и с най-голям шанс да оцелеят. НАРИЧА СЕ - Естествен подбор. т.е. Най-приспособимите а не тия дето ВИЕ си мислите че заслужават да живеят .
89
4
 
9
 
! Отговори
Сънувал преди 3 години
Че целта е смяна на световния ред и паричната система. Съвет - купувайте злато и сребро, ако искате да запазите нещо от спестяванията си. В края на годината и догодина предстоят грандиозни промени. бай *** - гледачо
88
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голи приказки от неизвестен автор, в американски вестник, публикувани от български журналястки сайт.....Е няма друг такъв цирк в пропагандата... Гьобелс бърше сълзи от радост и си пийва шнапс.
87
3
 
13
 
! Отговори
Без преди 3 години
До az, 73Абсолютно изопачена и еднностранно представена е статистиката. Да почиват в мир и хората в Италия, но и там статистиката за 2019 е 10.6 починали на 1000 човека. Тенденцията там е за покачване на този коефициент средно с 0.84% последните 5-6 години. Само за януари 2019 има 68 000 починали. Това е почти три пъти от сега умралите от корона, предполагаемо. Да не говорим колко доктори вече излизат и казват, че няма записан човек починал от нещо друго последните месеци. Стъкмистика?
86
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавно да вземат да направят един Ш'Таб и да курдисат начело Огнебореца-Слънце(бочко)и мигом ще си решат проблемите!!!!