Експерт: Европа не направи и крачка напред за Западните Балкани

Анализ на Любомир Кючуков пред Bloomberg TV Bulgaria
7 май 2020 17:22, Анисия Иванова
13
Експерт: Европа не направи и крачка напред за Западните Балкани
Снимка: БГНЕС

Перспективите пред икономиката на България са сходни с тези пред всички останали европейски държави. Големият проблем е икономиката да не се изостава по време на кризата, но да е много ясен приоритетът за спасяване на хората. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Кючуков коментира темата, след като в сряда Европейската комисия направи прогноза за задаваща се историческа рецесия заради коронавирусната пандемия, според която БВП на България ще се свие със 7.2% през 2020 г.

Още по темата

Кючуков отбеляза, че за момента борбата за здравето на хората е оставена в ръцете на националните правителства на страните от Европейския съюз, а блокът дискутира бъдещето финансиране на възстановяването.

Експертът коментира и решенията след срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

“Фактът, че Западните Балкани отново са в дневния ред на Европа е положителен”, изтъкна Кючуков. Според него обаче текстът на декларацията от вчерашната среща потвърждава този на декларацията след срещата в София през 2019 г. и отново не се прави крачка напред.

"В декларацията отсъстват две ключови понятия - разширяване и присъединяване към ЕС”, каза още той.

По думите на Кючуков важно за страната ни е, че изпълнението на договора за добросъседство с България е част от условията за присъединяването на Северна Македония към блока.

Целият разговор - тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 10 Абе ***...р.След като " западните Балкани са в самият ЕС. То ти очакваш някаква лична изгода За България ли?
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лицето на самата Европа е в самото ЛИЦЕ на самият ЕС! И тук експертите са прави!Господата от ЕКошера наречен ЕС .Трябва прекрасно да знаят че . В Европа съществуват и " западните Балкани"! Ама Не уви! Това означава само едно! Че нямат Никаква програма относно финансирането на регионите в самият ЕС! Същият този.Който " дуеше и продължава да дуе мускули"! Даже и към държави.Които изобщо не са и в самият ЕС! Следва чужда "политика "ЕС! Няма какво друго да си мисля аз!95660
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Посочете поне пет ползи за България от ,,интеграцията '' на Западните Балкани !
9
1
 
0
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Западните балкани са 3 и половина мюсулмански държави.Трябва ли и на Европа таралеж в гащите?
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че кои Балкани са видели нещо хубаво от Западна Европа -може би Западните Балкани ще видят
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
германия ако час по-скоро не промени политиката ,ес съюз е обречен на разпад.великобритания не напусна ес,а доминирания от тертия райх съюз.швабите засмукаха всичко превръщайки периферията в демографска пустиня.оказа с,че всеки трябва да се спасява сам,а след месец-два мълчание урсула фон дер лайен промълви:ИЗВИНЕТЕ!за какво да я пита човек...и разбира се гордо заявените бойко 8 млрд.помощ.в момент,в който парите не могат да решат проблемите,а само да ги задълбочат.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До маусама какви ценности какви пет лева.то няма хляб на масата тоя тръгнал да дрънка глупости.ес е дълбоко разединен след напускането на великобритания,този съюз се превърна в гермнаски съюз трети райх,който започна сериозно да се пропуква.огромни диспропорции в рамките на ес.докато всички западногермански провинции процъфтяват,то източна и южна европа са оставени сами да се справят със здравна,демографска,имигрантска,дългова,икономическа,финансова криза.гремания няма идея какво да прави.
5
1
 
5
 
! Отговори
маус преди 3 години
дали на европа са и нужни още няколко проблемни държави не споделящи същите ценности а единственно наредени на опашката за безплатни пари?
4
4
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
европа би направила крачка към западните балкани ако те направят каквото трябва и те значт каквокакто е казано в поговорката:помогни си сам за да ти помогнат другитеевропа научи голям урок от нашето и румънското преждевременно приемане и логично сега не иска да се изложи на риск от същата грешка
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязва се една обща тенденция в коментарите, които са предназначени за политиците и управляващите в ЕС и България: дайте. Добре, но нали за да се "даде" трябва отнякъде да се вземе.Това което е по-смущаващо: хората настояват, че е нормално, да нямат никакви резерви след 2 месеца. Абе, уважаеми граждани, аз не изкарвам някакви големии пари (даже някои биха казали, че са сравнително скромни), но имам резерви за 2 години напред. Как става това при вас?
2
3
 
6
 
! Отговори
фатима преди 3 години
Еее,не така грубо,нито крачка за западните Балкани! С отворени обятия ги чакат и ще ги приемат на драго сърце в блатото наречено ЕC,а после давене,давене до...заветния бряг Великобритания!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грynocти, Борисов раздаде 3 милиарда на Западните Балкани.БВП ще се свие със 7%, а доходите на българина - с 50%. Най-малко.