Световната организация по туризъм: Спадът през 2020 г. ще е между 60% и 80%

Финансовите щети може да достигнат 1,2 трилиона долара
7 май 2020 15:30, Елка Василева
27
Световната организация по туризъм: Спадът през 2020 г. ще е между 60% и 80%
Снимка: архив, БГНЕС

Броят на международните туристи би могъл да се понижи с от 60 до 80 процента през 2020 година под влиянието на пандемията от коронавируса. Това обяви днес Световната организация по туризъм към ООН (СОТ), цитирана от Франс прес.

В края на март тя залагаше на спад в диапазона от 20 до 30 процента.

Това е най-сериозната криза, с която международният туризъм се сблъсква от началото на проучванията през 1950 година, подчерта в комюнике агенцията на ООН с централа в Мадрид.

Посещенията на чуждестранни туристи вече са се понижили с 22 процента през първото тримесечие на годишна основа и дори с 57 процента през март след въвеждането на карантината в редица страни, уточни СОТ.

Секторът е загубил 80 милиарда долара (74 милиарда евро) през първите три месеца на годината. Общо финансовите щети биха могли да достигнат от 910 милиарда долара (843 милиарда евро) до 1,2 трилиона долара (1,111 трилиона евро).

Влиянието ще бъде усетено в различна степен в отделните региони по света, като се очаква Азия и Тихоокеанският регион да се възстановят най-напред, според организацията.

Тези нови прогнози се основават на три сценария за излизане от кризата: отваряне на границите и вдигане на ограниченията за пътуване в началото на юли (спад от 58 процента на пристиганията), началото на септември (-70 процента) и началото на декември (-78 процента).

СОТ се опасява, че от 100 до 120 милиона преки работни места в туризма са застрашени.

Най-положителни са перспективите за Африка и Близкия изток, за които по-голяма част от експертите прогнозират възстановяване през 2020 година, а най-песимистични са прогнозите за Северна и Южна Америка.

За Европа и Азия перспективите са смесени, като половината от експертите очакват възстановяване още през тази година./БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
V преди 3 години
Наще ще превърнат хотелите в санаториуми за лечение на вируса и пак ще отворят :) Ама нищуу сега поне бензина е евтин .боко няма ли да затяга пак ? Да затяга до скъсване и после половин оборот назад .
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Италия обяви ,че няма да приема туристи тази година ,ние пък се пънем да приемаме ,после вълни на коронавирус -първа ,втора -пета и т.н -е кавко повече да кажа нямам думи
20
2
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Бях планирал тази година да отида лятото на почивка в Италия и вече бех реших да си купувам билети ,но пустият му мантилитет бг -все да не се преметнем и реших малко да ичакам да видя как ще се развие ситуацията с короната -е този път бг ганьовският ми мантилитет ми спести към 500 лв за билети.Тази година няма да почиваме -това бе решено на семейният съвет.Най-много на село да пасем кокошките ...на комшиите ))И действително ще има спад до 80% тази година в туризма.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С колко мозък един журналист ще пише за туризъм по време на епидемия...?Хората ограчават максимално движението си и избягват контакти поради разбираеми причини, а м'алоумници му обясняват къде да отиде и да се зарази, като даде и един куп пари за тази "екстра"...
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте ни натрапвали този умрял туризъм, защото именно той разпространи коронавируса по цял Свят...Епидемията едва сега започва при нас, а вие с маргинална т'ъпотия всеки ден бълвате статии с абсурдно съдържание предвид ситуацията с този вирус...
17
1
 
1
 
! Отговори
мунчо преди 3 години
"Ужасно,ужасно,разказвате все едно,че там сте били!Какъв ти тук ужас,това е прекрасно!Той пеел човекът,нали!"Вапцаров.Нова песен ше запеем,нали!
16
1
 
5
 
! Отговори
Наемодател преди 3 години
Айде умре бизнеса с airbnb. Сега кой ще ми плаща ипотеката ? А силикона на мойта и той на изплащане. И БМВ-то сега ще трябва да продавам. Ужас !
15
1
 
1
 
! Отговори
лора преди 3 години
Знаем със сигурност,какъв ще е спада за туризма в мафиотската ни държава-90%!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голям спад в туризма откакто има организацията... Бизнеса ще се възтановява 1-2г. Но - рязко търсене на апартаменти в Европа, по-точно в България, по-точно в София. Не вярвате ли - ами следете билбордовете, рекламите и статиите за търсенето. А като погледнете в чуждите сайтове цените на техните имоти и се питаш ние час от този европейски пазар ли сме или не? Защо чуждите граждани и фирми не инестират в такива имоти в София - пари ли нямат, акъл ли, що ли?
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между 90 и 100% ще е спада на туризма, защото именно ТОЙ разпространи covid-19 по цял Свят...
12
1
 
1
 
! Отговори
Мистър Бикини преди 3 години
АКО СИ БЪЛГАРИН: НЕ РАБОТИ. НЕ ГЛАСУВАЙ. НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ. ВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА ОТ 76 ГОДИНИ. ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА ОТ 650 ГОДИНИ. ДА СЕ ЛИКВИДИРА ! Склавяните и Юдохазарите са ТОР за Земите Български Арийски. Цялата Земя от Москва до Казан, от Киев до Атина и от Солун до Будапеща е Българска. Ние Наследниците на Императорския Род Дуло ще Ликвидираме Този 142 Годишен Руско-Турски К е н е ф
11
1
 
3
 
! Отговори
Миро преди 3 години
Няма да има кючеци по време на пандемия???гадна държава(ирония)
10
1
 
8
 
! Отговори
слънчасъл преди 3 години
На Шмъркало бийч, колко % ще е спадът ?
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е да има кинти за чадърената мафия!
8
0
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Епиграма : По света и у нас - Милиони истукани бродят като талибани. В превоза пък горките-ощетени са крадците. Никак не се колебайте бързо помощи им дайте.Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията ,военните, полицията, медиците ,институции и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2020).
7
2
 
5
 
! Отговори
А преди 3 години
До Анонимен 5Отдавна , всяко лято съм на Балкония. Е, нека и други да видят как е. Особено чалгарите.
6
0
 
6
 
! Отговори
Горките преди 3 години
Ужас! Трагедия!
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това лято на Балкония.
4
2
 
13
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Ми, то светът се превърна в глобално село. Всеки щъка където му падне и после яде сурови прилепи.
3
2
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
И аз какво???