Хакери от Китай искат да откраднат изследвания за ваксини?

Западният печат: Напрежение заради мигрантския труд в Европа
11 май 2020 10:39, Елка Василева
26
Хакери от Китай искат да откраднат изследвания за ваксини?
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ се готвят да обвинят Китай в опит да хакне данни за ваксината за новия коронавирус, пише в. "Ню Йорк таймс".

ФБР и министерството на вътрешната сигурност подготвят публикуване на предупреждение, че най-умелите хакери и шпиони на Китай се стремят да откраднат американски научни изследвания за разработване на ваксини и лечения за новия коронавирус. Тези усилия са част от засилване на киберкражбите и кибератаките от държави, които се стремят да извлекат предимства от пандемията, пише изданието.

Над десет държави са пренасочили свои военни и разузнавателни хакери за събиране на каквато информация могат за начините, по които други страни реагират на коронавируса. Дори американски съюзници като Южна Корея и страни, които не привличат внимание с киберумения като Виетнам, внезапно са пренасочили държавните си хакери да се съсредоточат върху свързана с вируса информация, казват частни охранителни фирми.

В чернова на публичното предупреждение, което според официални лица ще бъде оповестено в близките дни, се казва, че Китай се стреми да се сдобие "чрез незаконни средства с ценна интелектуална собственост и данни за общественото здравеопазване, свързани с ваксини, лечения и тестове". В него се набляга на киберкражби и действия от "нетрадиционни актьори" - евфемизъм за учените и студенти, които според правителството на Тръмп са задействани да крадат данни от академични заведения и частни лаборатории, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Още по темата

Икономически съветници на Тръмп прогнозират, че безработицата в САЩ може да надхвърли 20 процента, пише в. "Вашингтон пост".

Двама от водещите икономически съветници на президента Тръмп вчера прогнозираха, че безработицата ще нарасне заради епидемията от новия коронавирус в САЩ, като един от тях предрече, че равнището й ще надхвърли 20 процента следващия месец, пише изданието.

Изявленията на икономическия съветник в Белия дом Кевин Хасет и финансовия министър Стивън Мнучин бяха направени три дни, след като министерството на труда съобщи за 14,7 процента равнище на безработицата в САЩ, най-високото от Голямата депресия през 30-те години.

Хасет заяви за Си Би Ес, че очаква безработицата да надхвърли 20 процента през юни и добави, че никой не знае кога хората, които са изгубили работните си места, ще могат да се върнат на работа.

Мнучин пък заяви за Фокс нюз, че очаква второто тримесечие на тази година да е с още по-лоши икономически показатели от първото. Той все пак изрази оптимизъм, че трудовият пазар ще започне да се възстановява от септември и повтори призивите на Тръмп за поетапно възобновяване на икономическата дейност, пише в. "Вашингтон пост".

Кризата с новия коронавирус разпалва напрежения за мигрантския труд в Европа, пише в. "Гардиън".

Земеделците са застрашени от загуба на реколтите си, но популистите се стремят да експлоатират страховете, че чужденци ще вземат работата на местните хора, пише британският вестник.

От Ирландия до Италия и от Германия до Румъния растат напреженията по въпроса дали работници мигранти трябва да прекосяват границите за бране на земеделска продукция и ако да, колко и при какви условия.

Приемащите страни се разкъсват между страха от загуба на реколти, страха от внасяне на зараза и съществуващия отпреди пандемията страх от чужденци, които вземат работата на местните жители. Популистите усещат благодатни възможности в обстановка на влошаване на икономиката, което втвърдява политическите линии на сблъсъци.

Този страх е двупосочен. Мигрантите се боят от експлоатация и неадекватни предпазни мерки срещу новия коронавирус, заради които да се заразят и да пренесат болестта у дома и така потенциално да подронят относителния успех на източноевропейските страни да удължат разпространението на вируса, пише вестникът, който сред примерите си споменава случай с български работници.

Ирландия отдавна се гордее с гостоприемството си към чуждестранните работници, но един спор от миналия месец изложи на показ съществуващи напрежения. Премиерът Лио Варадкар разкритикува плодовата компания "Кийлингс" от Дъблин, че е докарала със самолетни полети 189 българи да берат ягоди и призова да се преразгледат правилата за защита на извънредното положение в Ирландия. Варадкар не спомена, че броени седмици преди това се беше присъединил към призива на останалите лидери от ЕС да се съхранят правата за пресичане на граници на земеделските работници, отбелязва "Гардиън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Факт *** си
21
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Бездиюният барут е измислен от французите 8мм патрон Лебел.С димен барут не се стреля от времето на мускетарите.
20
1
 
2
 
! Отговори
китайца преди 3 години
До Анонимен 8 "Без кражба в Китай няма технически прогрес."(барут,хартия)искам да попитам ,къде има без кражба? във Америка? Япония? Корея? наивнико си!
19
1
 
1
 
! Отговори
да,бе преди 3 години
Каква глупост! Ами спомняте ли си как САМИТЕ китайци изпратиха на САЩ някъде февруари или март ,всички свои изследвания отнасящи се до този вирус , плюс шест проби , от най-често срещаните мутации ,за да помогнат на янките в разработването на ваксината.Отделно ,те парарелелно работят по въпроса...А бе ,знаем си ги ,американците.
18
2
 
4
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 3 години
До Анонимен КВИ РЕПАРАЦИИ ДА ПЛАЩА КИТАЙ БЕ УМНИКО?! ТЕ И ИНДИЯНЦИТЕ В САЩ РАЗБРАХА ЧЕ "КОВИД - 19" СИ Е ТЯХНА РОДНА РАЗРАБОТКА. АМЕРИКАНЧЕТАТА СИ ДУМАТ " ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА" АМА НИКОЙ КОЙТО МИСЛИ НЕ ИМ ВЯРВА и затова ще докарат *** от 10 кинефа та белким някой им се върже
17
1
 
6
 
! Отговори
Или руските хакери преди 3 години
А стига бе! Руските хакери предадоха дежурството на китайските хакери ли?Сега те ли са виновните по подразбиране??
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само САЩ имат право да крадат информация от останалия свят, това казват сега от САЩ.Излиза, че САЩ имат отдавна разработена ваксина за Ковид-19, но не я пускат в употреба. Кой създаде вируса....
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ е новата Африка, която трябва да получава хуманитарна помощ.
14
2
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Вички развити държави ще се стремят да разработят собствена ваксина. Сега някои ще искат да зарибят и клиентела. Но явно при различни индивиди и население този вирус действа с различна сила.Това означава че лекарството за един може да навреди на друг.
13
5
 
2
 
! Отговори
Cukovskis преди 3 години
Kitai e. Sazdala koronavorusa I go e izpolzvala Kato bakteriologiccesko oragie
12
4
 
1
 
! Отговори
Cukovskis преди 3 години
Kitai--Ubieza na narodite.
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жизнено важно е за Китай да получи монопол върху евентуална ваксина. Така ще може да окаже натиск върху останалия свят за да не бъде съден за репарации. Явно че президента Си е поставил задачата пред всички китайски служби и научни екипи първи да се сдобият с ваксина.
10
1
 
9
 
! Отговори
сдфсдфсдфсд преди 3 години
Формулата на ваксината за коронавирус трябва да бъде свободна от патенти и всяка държава да може да си я произвежда. За съжаление, това няма как да се случи. Дори в условията на глобална пандемия печалбата е по-важна.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не убиха хиляди виетнамци, иракчани, японци, корейци, сърби, не използваха две атомни бомби, не лъжат, не продават оръжие и какво ли още не..."-----------------------------------------------Да не пропускаме *** - 100 млн. индианци.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Години наред четяхме как кат Русия нямало втора, тъй зла и страшна на света.От втората половина на 2019 г. акцентът се пренесе върху Китай.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без кражба в Китай няма технически прогрес.
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братята американци ще спасят света и от тази червена китайска чума.
5
3
 
9
 
! Отговори
откога преди 3 години
До 5 АнонименАма ти от нормалните ли си ! От когаГендарите на Сорос са нормални ?
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво им е да я крадат. За да я произвеждат ли или да я продадат на конкуренти. Може да излезе на яве че ваксината я има отдавна и кой ще се облагоденства от това.
3
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То американците все някой ги краде, лъже и заплашва, а те света вода ненапита.Не убиха хиляди виетнамци, иракчани, японци, корейци, сърби, не използваха две атомни бомби, не лъжат, не продават оръжие и какво ли още не...