Една българка с много болести, сама и безпомощна в Германия

Иска ми се всеки да може да отиде на лекар, казва жената
12 май 2020 19:00, Елка Василева
82
Една българка с много болести, сама и безпомощна в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

За нея коронавирусът би бил смъртоносен: българката Анче Ангелова страда от тежки хронични заболявания. От осем години живее в Мюнхен, но няма здравна осигуровка, пише Дойче веле. Като нея са стотици хиляди в Германия. Как се живее така?

Ако я попитат как е, Анче Ангелова разкопчава блузата и показва рамото си, на което зее голяма открита рана. Устата ѝ е силно възпалена, храненето ѝ причинява болка. Кожата на 65-годишната жена е цялата в рани, тялото ѝ не функционира нормално. "Сутрин по 10-15 минути храча кръв", разказва българката, която от осем години живее в Мюнхен.

Сама и напълно безпомощна

Ангелова не знае как се нарича болестта, атакувала тялото ѝ. Не говори немски и не разбира защо не може да отиде на лекар или в болница като германците. Как така тя, която е гражданка на ЕС, няма право на здравна осигуровка. Едно обаче ѝ е ясно: във времената на коронавирус животът ѝ е в опасност.

Мнозина като нея търсят съдействие в мюнхенския клон на „Лекари на света“. Организацията подпомага хора, които не са обхванати от германската здравноосигурителна система. Сътрудниците на организацията знаят от какво страда Ангелова - Pemphigus vulgaris се нарича заболяването, при което имунната система поразява кожата. Към това се добавя и диабет. „Тя страда от много болести. А с всяко следващо заболяване рискът рязко нараства“, казва Джеват Кара, ръководител на кабинета на „Лекари на света“.

Още по темата

Епидемията от коронавирус принуждава Ангелова да бъде много внимателна. „Никъде не ходя“, казва жената. Прави най-много по няколко крачки в двора на жилищната сграда, в която се е настанила при приятелка. Ангелова се старае да не се набива на очи, тъй като всъщност няма право да живее в жилището. В най-лошия случай 65-годишната хронично болна жена ще се окаже на улицата. „За нея това ще означава смърт“, казва Кара.

Историята на Ангелова започва в едно село в Източна България. Търсейки работа и по-добър живот, преди осем години вдовицата се отправя към Мюнхен - със сина си, снахата и двамата внуци. Но синът ѝ заболява от рак и умира. В Германия Ангелова не намира нито работа, нито жилище. Понякога нощува при познати, понякога в кола или на улицата. Преживява от събиране на празни бутилки и просия. Изобщо не знае, че трябва да има адресна регистрация. А и да знаеше, не би могла да попълни формуляра, тъй като е неграмотна.

Когато не се чувства добре, Ангелова посещава безплатния кабинет на „Лекари на света“. Именно там отива и през 2019, когато получава остра кашлица, а устата ѝ се възпалява. Това е началото на нейното заболяване.

Стотици хиляди

По данни на Федералната статистическа служба през 2016 година без здравна осигуровка в Германия са били 80 000 души. Но се смята за сигурно, че реалните цифри са много по-високи. Професор Юрген Вазем от университета Дуисбург-Есен предполага, че неосигурените са стотици хиляди.

В случаи като този с Анче Ангелова се намесват „Лекари на света“. Организацията плаща шестте лекарства, които жената трябва да приема ежедневно. Осигурява ѝ лекарска помощ на доброволен принцип и преговаря с болниците. В средата на март Ангелова е оперирана в една мюнхенска клиника - безплатно, но при условие, че плащането ще бъде извършено впоследствие. Сега на Ангелова не ѝ остава друго, освен да се надява, че ще оцелее. И че нещата някак ще се подредят. "Иска ми се всеки да има възможност да отиде на лекар“, казва жената.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
12
 
! Отговори
12_5 преди 3 години
И,,,ако вземат и я спасят от каквото е болна...ще поживее макс 3-4 год още и...както досега безсмисленият и живот ще продължи да в същият..Куп болести- да , тази общност консумира много по количество но отвратителна храна. На 100 % почти са дебели, пушат...и си утежняват положението.Не учат не работят..берат портфейли, не садят нищо..ЗА какво са вобще на земята. Да...у нас за да гласуват .Ако това е цената да си се избират сами
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Луната и обратно.
43
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е с тази порода животни от древноиндийски произход. Търси се мекото, по всички точки на земята. Сега на пангара са "човеколюбивите" германци. Не бих се учудил, ако цялото ни малцинство се изнесе натам. Дай боже ..и халал да им са.Щом могат да вземат 1 млн. афганистанци,иракчани, сирийци & со, защо да не вземат и нашите за "цвят". И късмет!
42
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аз плащах за държавна здравна осигуровка в Германия по 870 евро на месец преди да мина на частна здравна осигуровка"Повервах ти. А брутната ти заплата е повече от канцлерската на Меркел, нали?
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Написано е много мило, но няма как да и се помогне.За това разказвайте на ромите, които не пращат децата си на училище, че това ги чака, като една молба не могат да напишат - болести и глад.И за какво е отишла там? Да проси? Да чисти? За какво изобща става? На тези години е за пенсия, но като не е работила? Като няма и 30 евро да се върне в България?
40
18
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Нация която причини такова неимоверно страдание на всички народи ... За да докопа чуждото.Не ме вълнуват немските вълни. Другото популация нали е уредено ,знае всичко иска си нахално ? Не ми пращайте жалейка за една българска душа, шваби студени. И така с куп болести ще надживее мъката и ще се нарадва на своят си живот колкото е отредил Господ ! С "ред" живеете и с "ред" ще си отидете както се казва. Това ,което виждате и заплювате -това е в умовете ви и в душите ви. Водят ви вашите си бесове.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако беше отишла навреме в приют за бездомни, щяха да и помогнат за социално жилищеТова не е така. "Социално жилище" (с WBS) в Германия означава платено жилище под наем на малко по-ниска цена от пазарната. За него се кандидатства самостоятелно с папка с документи и за едно има хиляди желаещи, повечето германци. Социално жилище в Мюнхен по принцип е пълен абсурд, приютите за бездомни не предлагат такива услуги и тези в Бавария дори по едно време отказваха дори нощувки на чужденци.
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е изкуствен. Престоят й по начало е бил нелегален, без адресна регистрация и социални помощи, с които щеше да получи и здравна осигуровка. Работа на място не е търсила, защото такава се търси писмено и за нея се кандидатства писмено на немски. А за наем точно в Мюнхен дори с работа като слънце в момента се чака с години след стотици също така писмени кандидатствания.
37
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво предлага списувателката - да сберем пари, за да пратим на Анчето? Да отидем да я приберем? Да и платим лечението в Германия? Да и отпуснем пенсия? ...Какво?Та тя е избрала да живее там, да не говори езика, да няма осигуровки ... въобще да не е част от обществото! А поске - квич, обществото да я спасява!Хайде стига!
36
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сама и безпомощна в най-развитата и социална европейска държава? А ромските фондации с 30 г. финансиране за интеграция,обучение, лечение, развитие и т.н. КЪДЕ ги?
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е че няма адресна регистрация, с адресната идва правото на регистрация в бюро по труда, което докато няма работя ще и поема здравната застраховка. Само, че да наемеш нещо в Германия е кошмар, трябва да имаш работа. Ако беше отишла навреме в приют за бездомни, щяха да и помогнат за социално жилище. И аз съм бил в ситуация да не мога да наема(и не ми се ходеше по хостели за бездомни), затова засега не живея в германия
34
5
 
5
 
! Отговори
на сапун преди 3 години
Не говори немски и не разбира защо не може да отиде на работа или в ***
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно условие. Да плати в следващия живот.
32
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
една българка...
31
3
 
16
 
! Отговори
мхм преди 3 години
И тук в България колко нещастни случеи има и по-тежки дори.И какво прави в Германия тази българка. Сигурно е за евро мечтите да стане богата.И как- с помощи сигурно.Вярно е и ,че българските правителства 30 години гонят българите по всевъзможен начин от родината.Пак опираме до българските предатели - от сдс до герб -всичките !!!
30
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Иска ми се всеки да има възможност да отиде на лекар, казва жената.....Ами научи немския език тогава!
29
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26На 65 е, значи расла по соца. И е неграмотна? Колко неграмотни познавате от това поколение? Да не знаеш език е различно от да си неграмотен.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А и да знаеше, не би могла да попълни формуляра, тъй като е неграмотна......Германия е Меката на образованието, можеше да използва тази златна възможност!
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави най-много по няколко крачки в двора на жилищната сграда, в която се е настанила при приятелка. Ангелова се старае да не се набива на очи, тъй като всъщност няма право да живее в жилището......Значи жилището е държавно, наема се плаща от социалните служби на нейната приятелка а тя е длъжна да деклариа ако някой живее заедно с нея!
26
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Тя е българка и какво от това! Да се хванат германците да научат български език заради нейните патила ли?!