Една българка с много болести, сама и безпомощна в Германия

Иска ми се всеки да може да отиде на лекар, казва жената
12 май 2020 19:00, Елка Василева
82
Една българка с много болести, сама и безпомощна в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

За нея коронавирусът би бил смъртоносен: българката Анче Ангелова страда от тежки хронични заболявания. От осем години живее в Мюнхен, но няма здравна осигуровка, пише Дойче веле. Като нея са стотици хиляди в Германия. Как се живее така?

Ако я попитат как е, Анче Ангелова разкопчава блузата и показва рамото си, на което зее голяма открита рана. Устата ѝ е силно възпалена, храненето ѝ причинява болка. Кожата на 65-годишната жена е цялата в рани, тялото ѝ не функционира нормално. "Сутрин по 10-15 минути храча кръв", разказва българката, която от осем години живее в Мюнхен.

Сама и напълно безпомощна

Ангелова не знае как се нарича болестта, атакувала тялото ѝ. Не говори немски и не разбира защо не може да отиде на лекар или в болница като германците. Как така тя, която е гражданка на ЕС, няма право на здравна осигуровка. Едно обаче ѝ е ясно: във времената на коронавирус животът ѝ е в опасност.

Мнозина като нея търсят съдействие в мюнхенския клон на „Лекари на света“. Организацията подпомага хора, които не са обхванати от германската здравноосигурителна система. Сътрудниците на организацията знаят от какво страда Ангелова - Pemphigus vulgaris се нарича заболяването, при което имунната система поразява кожата. Към това се добавя и диабет. „Тя страда от много болести. А с всяко следващо заболяване рискът рязко нараства“, казва Джеват Кара, ръководител на кабинета на „Лекари на света“.

Още по темата

Епидемията от коронавирус принуждава Ангелова да бъде много внимателна. „Никъде не ходя“, казва жената. Прави най-много по няколко крачки в двора на жилищната сграда, в която се е настанила при приятелка. Ангелова се старае да не се набива на очи, тъй като всъщност няма право да живее в жилището. В най-лошия случай 65-годишната хронично болна жена ще се окаже на улицата. „За нея това ще означава смърт“, казва Кара.

Историята на Ангелова започва в едно село в Източна България. Търсейки работа и по-добър живот, преди осем години вдовицата се отправя към Мюнхен - със сина си, снахата и двамата внуци. Но синът ѝ заболява от рак и умира. В Германия Ангелова не намира нито работа, нито жилище. Понякога нощува при познати, понякога в кола или на улицата. Преживява от събиране на празни бутилки и просия. Изобщо не знае, че трябва да има адресна регистрация. А и да знаеше, не би могла да попълни формуляра, тъй като е неграмотна.

Когато не се чувства добре, Ангелова посещава безплатния кабинет на „Лекари на света“. Именно там отива и през 2019, когато получава остра кашлица, а устата ѝ се възпалява. Това е началото на нейното заболяване.

Стотици хиляди

По данни на Федералната статистическа служба през 2016 година без здравна осигуровка в Германия са били 80 000 души. Но се смята за сигурно, че реалните цифри са много по-високи. Професор Юрген Вазем от университета Дуисбург-Есен предполага, че неосигурените са стотици хиляди.

В случаи като този с Анче Ангелова се намесват „Лекари на света“. Организацията плаща шестте лекарства, които жената трябва да приема ежедневно. Осигурява ѝ лекарска помощ на доброволен принцип и преговаря с болниците. В средата на март Ангелова е оперирана в една мюнхенска клиника - безплатно, но при условие, че плащането ще бъде извършено впоследствие. Сега на Ангелова не ѝ остава друго, освен да се надява, че ще оцелее. И че нещата някак ще се подредят. "Иска ми се всеки да има възможност да отиде на лекар“, казва жената.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
16
 
! Отговори
Велес преди 3 години
Хм... Не можела да говори немски... То... И български толкова ще може.... Заведете я на ветеринарен!
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11В гГермания всеки работик си плаща здравен данък а не работодателя. И може да е няколко хиляда евра на месец.....Глупости на търкалета и кълбета! Данъкът върху заплатата включва и здравна осигуровка а тези "хиляди" са само в българските "мъдри" глави!
23
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя е българка. Вие обаче се запитайте дали сте. Ако сте си мълчете и не казвайте на никой, защото със злобата, жлъчта и жестокостта си само петните българското име, а и това на вида човек.
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никога да ти откажат помощ в немска болница даже и без осигуровки но ако не си в състояние да обясниш къде те боли и от какво се оплакваш няма как да ти помогнат даже и да изгарят от желание. Преди време можеше да се ползва преводач но само ако си пребивавал в страната под една година, до колкото си спомням. Ако се водиш с постоянно пребиваване нямаш право на преводач, очаква се от теб да комуникираш на местен език!
21
4
 
24
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Поредната таргет-пропагандна история от неомарксистката дезинформационна клoaка Дойче Веле.... (силна прозявка).
20
4
 
41
 
! Отговори
со керес преди 3 години
Тя и български толкова говори тази българка...
19
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаем ги ние тези българи, Ямболската, видинската и карловската болници пропищяха от тях.Заради такива сезонни туристи, тези с платени осигуровки чакат ред за лечение.Бог да ни е на помощ...
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тато из Правец 14КапитализЪмът е добър ,ако имаш пари !!!Колкото и пари да имаш акъл не можеш да си купиш!
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не говори немски и не разбира защо не може да отиде на лекар или в болница като германците........Ето защо не може да отиде на лекар, немските лекари нямат време да научат български език както и други езици заради такива като нея! Без минимална интеграция не става даже и в Ада!!!Това че не се е осигурявала няма абсолютно никакво значение!!!!!!!!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не говори немски и не разбира защо не може да отиде на лекар или в болница като германците........Ето защо не може да отиде на лекар, немските лекари нямат време да научат български език както и други езици заради такива като нея! Без минимална интеграция не става даже и в Ада!!!Това че не се е осигурявала няма абсолютно никакво значение!!!!!!!!
15
2
 
28
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
А колко деца е изтресла досега ? И защо не се погрижат за родителката си?
14
3
 
38
 
! Отговори
Натали преди 3 години
Винаги съм се чудила на такива хора, с кой акъл заминават. Не знае дума немски, няма осигурена работа и жилище, няма близки и стои там. Аз съм сравнително млад човек, имам образованое, владея чужд език и пак трудно бих се навила да жовея в чужда страна, особено пък сама. Не че тук имам особено добър живот, но все пак
13
8
 
12
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
КапитализЪмът е добър ,ако имаш пари !!!
12
6
 
35
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Кой точно да му пука за една болна жена, която НЕ работи, НЕ се осигурява, а само иска ???? Къде го има това да не се трудиш, но да получаваш??? Аз на нейните години съм с 36г стаж, средно икономическо образование, с панелен дом, две деца, съпруг....и никой от държавата или ЕС не са ми дали нищо, нито са се погрижили даром за мен ! Що за мързелива жена, която само иска ?????
11
2
 
34
 
! Отговори
Не си разбрал, мен преди 3 години
До Анонимен 1Тя, дjагалката е там в нелегалност - без никаква регистрация; вероятно и тук е живяла така. Правителството боб ли да хвърля за тия, дето се мотаят из цяла Европа като свободни електрони?
10
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ гГермания всеки работик си плаща здравен данък а не работодателя. И може да е няколко хиляда евра на месец.
9
2
 
33
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Верно *** иа Марс да идат, пак ще намерят кой да ги обслужва без пари. Да пише не знае, но къде е безплатното...
8
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ман.г.ала и на Марс да отиде, все ще си прави неговите мурафети!Винаги си знае правата, но никога не си изпълнява задълженията
7
8
 
46
 
! Отговори
... преди 3 години
Иначе - Анка, неграмотна, от Източна България (сиреч - делиормана). Тая не е българка, тая дори името си на български не може да напише. Убеден съм. Тая не е работила, тая само лежи и иска. Всички да й дават и да я хранят и поят и... иска, иска, иска и само иска. В кола живяла, не знам си къде. Айде, сина починал, ми снахите де са? Нали заедно заминаха??? А бе - джагалска работа.
6
11
 
12
 
! Отговори
... преди 3 години
Още ли вярвате че сте пълноправни членове на ЕС? Не сте, аз да ви кажа, не сте. И аз не съм, понеже съм български гражданин. Не сме. Ако бяхме, нямаше да плащаме такива цени европейски а заплатите ни да са по малки от това което клошарите изкарват там. Не може всеки излезнал да казва че в ЕС цената на това, онова... била такава и затова и в България е такава. Как един не излезна и да каже зао в България, заплащането не е както в останалите страни, членки на ЕС? Един не излезе... един.