5% спад на икономиката ни прогнозира ЕБВР

Догодина може да отчетем ръст, но зависело от мерките
13
5% спад на икономиката ни прогнозира ЕБВР
Снимка: БГНЕС

Българската икономика ще се свие с около 5% тази година, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие. Възможно е догодина да има бързо възстановяване, но всичко зависи от облекчаването на мерките срещу разпространението на Covid-19 и динамиката на ситуацията със заразата.

Сред факторите са щетите, които понасят секторите на услугите, търговията на дребно, туризмът. Към причините за забавянето тази година трябва да добавим и спада в износа. От банката отбелязват основната роля на правителствените фискални стимули.

Въпреки че възстановяването може да започне през третото тримесечие, кризата ще има сериозни дългосрочни икономически ефекти. Също така тя ще повлияе на социалния живот и може да има политически последици, смятат от банката.

Като цяло ЕБВР рогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страните, които изпълняват нейни програми, ще спадне с 3,5 на сто през 2020 година заради последиците от пандемията от новия коронавирус. За 2021 година те ще се върнат към растеж от 4,8 на сто.

Свиване на БВП през 2020 година се очаква във всички тези страни с изключение на Египет, Туркменистан и Узбекистан, които вероятно ще отчетат растеж съответно от 0,5 на сто, 1 на сто и 1,5 на сто.

В страните от Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Монголия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) ЕБВР очаква свиване на БВП с 1,2 на сто през тази година и растеж от 5,8 на сто през следващата. В страните от Централна Европа и Балтика (Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Хърватия и Естония) се очаква среден спад от 4,3 на сто през 2020 година и растеж от 4,5 на сто през 2021 година.

В страните от Източна Европа и Кавказ (Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдава и Украйна) ЕБВР прогнозира среден спад от 4,3 на сто и растеж отново с 4,3 на сто през 2021 година. За Украйна очакваният спад тази година е 4,5 на сто при растеж от 5 на сто догодина, предаде БТА.

За страните от Югоизточна Европа (България, Гърция, Кипър и Румъния) прогнозата е да свиване на БВП с 4,8 на сто, но по-продължително възстановяване от 4,6 на сто година по-късно. В страните от югоизточната част на Средиземноморието (Египет, Йордания, Ливан, Мароко и Тунис) банката очаква икономически спад средно от 0,8 на сто и последващ растеж от 4,8 на сто.

За Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора, също и Косово) банката очаква свиване на БВП с 4,8 на сто и нарастване със 7,1 на сто догодина. За Турция ЕБВР прогнозира свиване на икономиката с 3,5 на сто тази година и нарастване с 6 на сто догодина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Е, и какво като спадне икономиката?! За да се променят нещата в добра посока, раздутата икономика трябва да се свие с 30 %. Трябва $ да се деноминира поне 10 пъти.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Коли. Т в да метне оставка, когато никоя политическа партия не е готова за избори и пал да стане премиер :)
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че се запряха, иначе яха д ами уморят от глад ...
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
срам и позор време е да изметем недоразумението мухобойко
4
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Предлагам всички да се напънем, да работим здравата следващата година и толкова много да забогатеем, че после 100 години само по курорти да се търкаляме по цял ден...
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези прогнози ги пишат като Тото 1
2
1
 
7
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
50% ако е пак добре...
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таман догодина Бойко си отива, идва някой нов и тръгваме нагоре. Шегувам се, надявам се да не си изкара мандата тулупа.