700 хил. лева е струвало на НЗОК лечението на коронавируса

НЗОК има и достатъчно средства в резерва
13 май 2020 22:30, Нели Христова
15

Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болните от COVID-19, стана ясно преди дни. По думите на управителя на Здравната каса - Петко Салчев, стана ясно, че в момента се сключват договори с лаборатории и ще започне изплащането на тестове за коронавирус.

"Ние сме длъжни да посочваме проблемите, да посочим как според нас е правилно да се реагира в тази ситуация, защото когато дойде момент, в който отново не достигат парите за базови неща в здравеопазването - ще се сетят, че част от тези пари, които са били в бюджета на НЗОК са похарчени са справяне с епидемията", каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че не може да се ангажира с това каква част от заразените от COVID-19 са неосигурени.

"Не мога да дам такава информация, защото тя е известна на Здравната каса и на лечебните заведения, които лекуват тези пациенти. Вероятно не са много, но има и вероятност една голяма част от тези, които сега ще бъдат тествани за сметка на НЗОК, да са неосигурени, защото по време на епидемия не правим разлика с осигурените и неосигурените. Трябва да лекуваме всички", допълни д-р Маджаров.

Шефът на БЛС коментира, че лечението на един заболял от COVID-19 е много различно.

"Зависи в каква тежест е заболяването, както и с какви придружаващи заболявания. Колко дни е лежал в болница, трудно е да се каже, но със сигурност ще имаме такава статистика, когато започнем да излизаме от кризата и лечебните заведения направят своите анализи. До този момент Здравната каса, според това, което имам като данни, е платила 700 000 лв.", каза още той.

Д-р Маджаров подчерта, че НЗОК има достатъчно предвидени средства и в резерва.

"Ще има наплив от пациенти с хронични заболявания, защото през последните 2 месеца не са търсили помощ. В тази криза доверието и уважението към медицинската професия отново получи своето подобаващо място", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашата болница се очаква Здр. Каса да НЕ плати голяма част от изследванията. Два месеца пациентите идваха от РЗИ само с по три имена, а сега Касата иска да им се пишат ЕГН, УИН на изпращащ лекар и още доста неща, които няма откъде да се вземат вече.Казват, че при "неправилно попълнен документ" няма да платят.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана с онзи 1 милиард лева, усвоен от Дянкое преди години. Тогава беше осъден мс да върне парите. Та къде са парите!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е Царството на Гологлавите - Гешев, Борисов, Радев, Мутафчийски, Слави Трифонов, Цветанов, главсека на МВР, Венци Стефанов, Боби Михайлов(той поне се крие с перуки), Емо Чолаков, даже този Цитиридис по БТВ...
6
0
 
2
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Голяма драма! Борисов опука 7,5 млрд. за наши фирми и кметове, за бонуси на 80 хил. полицаи и за измислената схема 60/40, от която се нагрухаха фирми, по списък, одобрен от него, но не и работещите в тези фирми, НОИ заревал за някакви си 700 хил.лв.!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Ново пет! Лечение на вирус ? Ами то вирус не се лекува ,няма лекарства за вирус .Измислиха ,някаква нова медицина . Пак прикриват грабежите, с нови умотворения . .
4
1
 
0
 
! Отговори
До в Испания преди 3 години
Значи, Испания е най-тежко засегната от коронавируса и е нормално толкова да даде. Сега, икономиката на Испания е кръгла нула и от 30% безработица, скоро ще стане 60. Да ми хвалиш най-бедната държава в стара европа е просто смешно.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направят сметка колко са изхарчили за лечението на паразитиращите римляни и тогава да се оплакват!Изедници!
2
1
 
9
 
! Отговори
В Испания преди 3 години
са похарпили за Короната 15млрд дали седнаха да реват??? Дали искат от някой гражданин да си плаща??? НЕ. Безплатно здравеопзване, пращане по поща по 4 маски на домакинство и безплатни маски от аптеката срещу показване на здравната си карта!!!!!! БЪЛГАРИЯ Е ПАРОДИЯ НА ДЪРЖАВА, УПРАВЛЯВАНА ОТ ТОЛУПА ПЕЕВСКИ, ДОМУСА И БОКО МУТРАТА!!!!!!
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно, за какво се плаща, като лечение няма, ваксина няма?!Или на гербаджиите им хареса да крадат пари и да държат народа у тях си?