Кои са трите сценария за развитието на коронавируса у нас?

Възможно е да няма още една вълна този сезон
13 май 2020 22:50, Нели Христова
18

Как ще се развива епидемията от COVID-19 в България в следващите седмици? Според математиците има три възможни сценария.

"Математическите модели показват три възможни сценария, единият от тях е свързан с такава вълна. В момента сме в сценария, който се стабилизира ситуацията след Великден. Добрият вариант се вижда в Гърция - по 10 заразени на ден, лошия го каза министър-председателят, ние сме по средата", каза пред Bulgaria ON AIR проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН.

По думите му ние се стремим към третия сценарий, което значи да имаме между 20 и 40 случая на ден.

"Благоприятният сценарий е, ако се спазват противоепидемичните мерки. Наблюдавайте кривата на т.нар. активни случаи - тя трябва да мине през един максимум. Когато максимумът дойде, текущият сценарий  ще бъде дестабилизиран и ще се стабилизира благоприятният сценарий. Ако не бъдат изтървани клъстърите и няма нови, спокойно можем да стабилизираме този сценарий в посока на нов сценарий, който е "20-40" и тогава друга вълна няма да има за този сезон", коментира Витанов.

Според него благодарение на героичните усилия на медиците на първа линия все още можем в обозримо бъдеще да прескочим неблагоприятния сценарий.

"На Великден не излязохме добре от положението, за разлика от Гърция, където имаше обаче "драконовски мерки". Ако имате много контакти, вирусът има повече пътища за разпространение и случаите се повишават", добави професорът от БАН.

Той допълни, че в сравнение с другите страни при нас мерките са били либерални.

"Вирусът се разпространява с дълги пасове в страната. Има математически модел без втора вълна на коронавируса. Благодарение на лекарите, ние сме стабилизирали сценария "50-80", разясни професорът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Витанов посочи, че сме готови за най-лошия вариант и апелира да се стегнем, за да отидем на по-благоприятния и да се приключи с епидемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Засега наи вероятен е - италианският сценарии според мен
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3,Луд ли си? 10% от населението значи всеки десети. Искаш при сигурно 100 човека, които са ти преки контакти, да загубиш 10 от тях- брат или сестра, приятел, колега, родител, дете, съсед? През 1918 са били 50 000 000 от милиард и нещо население- под 5%, и е било нещо, което се помни с поколения. Майка ми е имала сестра умряла от онзи грип.Иначе в момента, че е щуро всичко, щуро е. Просто математиката ти е да не казвам каква.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се замислим, защо по 300 души умират на ден в БГ, вместо да се побъркваме по причината на евентуално 1 на ден, ще можем да кажем, че сме нация. В момента сме един фарс и лицемерие.А за недишащия - 80% не го усещат, прав е човекът. То и от ужилване от пчеличка може да не дишаш - да ги избием ли или да си седим вкъщи няколко години?
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя вирус се оказа опасен за около 20% от хората,80% даже не усещат,че го носят.Каква пандемия какви 5лв?Накрая се усетиха да гледат колко са починали миналата година по това време и тази и разбраха,че няма нищо страшно.Остана обаче проблема с големите пари,които в паниката бяха гласувани от всички правителства.Дявола пак се оказа в детаилите и в едни пари,които трябва да се усвоят.
9
5
 
2
 
! Отговори
информиран преди 3 години
Витанов си разбира от работата. Де да имаше в БАН повече като него.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професора е прав- от всеки от нас зависи дали проклетия му вирус ще намира още нови жертви, или ако не му дадем такива САМИЯ той ще пукне! Аз съм за второто и смятам, че всеки разумен е това пандемията да си иде!
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до края на юли сме приключили с вируса, споко, като цяла в света се наблюдава намаляване на броя заразени, смъртността също пада, има начало има и край. Накрая и от ваксина няма да има нужда!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Мутрата!
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ЖИВЕЕ НАШИЯТ УМЕН И СМЕЛ ВОЖД И УЧИТЕЛ, НАШИЯТ МЪДЪР НАСТАВНИК И ГРИЖОВЕН ВОДАЧ БОЙКО БОРИСОВ!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво може да стане след като един ден ей така ни наредиха да се смекчат всички мерки, без да има видимо намаляване на болните поне тук.
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** все най-компетентен, все най-знае, а после другите му все виновни,че живее зле и не става за нищо.
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Короновируса ще се развива по сценария ,написан от Шайката и спуснатите опорни точки от влестелините им ,когато поискат и както поискат .
1
10
 
17
 
! Отговори
MaйMyната преди 3 години
Професор Витанов е в полудиво състояние, и пише по нареждане на властите