Драмата на медиците при COVID-19: Никога вече няма да сме същите!

"Сякаш очакваш бомба да падне, не знаеш дали ще живееш или ще умреш"
14 май 2020 20:17, Елка Василева
23
Драмата на медиците при COVID-19: Никога вече няма да сме същите!
Снимка: архив, БГНЕС

Ан Месман - лекар ветеран от спешно отделение в Детройт, почувствала, че нещо не е наред, когато й се появило безсъние и тя станала необичайно раздразнителна към хората, които обича.

Нощите, в които не могла да заспи, започнали да зачестяват в края на март, след като някъде по онова време седем пациенти с COVID-19 починали в едно нейно 9-часово дежурство. Но тя не свързва безсънието си с тази драматична "черна" равносметка от един работен ден. Като доктор в спешно отделение смъртта на пациенти не е било нещо ново за нея.

Може би то било свързано с това, че трябвало да съобщава по телефона тъжната вест на семействата на починалите, защото на близки е забранено да влизат в болници, където се води битка срещу силно заразна болест.

А може би, мислеше си тя, безсънието е свързано с притеснението за собствената й безопасност. Тя взема медикаменти, които потискат имунната й система, а това я поставя в повишен риск от коронавируса. Или може би я терзаеше рискът да пренесе вируса у дома на двете си деца, съответно на 8 и 9 години.

Появиха се и снимки в медиите на трупове, натъпкани във временни хладилни камери в "Сайнай Грейс" - болницата, в която 37-годишната Месман работи, пише Ройтерс.

Тя била силно притеснена, че роднини на починали от COVID-19 ще видят снимките на чувалите с труповете и ще се разтревожат, че тялото на някой техен близък може да е в куп с непознати.

"Струва ми се, че това ме измъчваше повече от самата смърт", призна тя в телефонно интервю.

Още по темата

Месман и хиляди други здравни работници в САЩ са изправени пред психологични травми, които според специалисти по психично здраве се асоциират по-скоро със състоянието на войници, връщащи се у дома от далечни бойни полета.

Безпощадният ужас на COVID-19 стоварва тежко бреме върху здравните работници, пред очите на които болестта отнема живота на пациент след пациент. Жертвите в САЩ са вече над 80 000 само за малко повече от два месеца.

Ройтерс разговаря с осем лекари и осем медицински сестри, които казаха, че те или техни колеги изпитват някаква смесица от паника, безпокойство, тъга, вцепененост, раздразнителност, безсъние и кошмари по време на сън.

"Служебно прегаряне, безпокойство, депресия, или раздразнителност, или морална травма - всички тези неща могат да се случат на всеки, който е изложен на подобни обстоятелства за продължителен период от време", каза майор Оли Туколехто, психиатър в 531-и болничен център на американската армия, който бе изпратен в Ню Йорк заради епидемията.

Психиатри в нюйоркската болница "Маунт Сайнай" предричат, че между 25 и 40 процента от здравните работници на предната линия и служителитe от Бърза помощ може би страдат от посттравматичен стрес в резултат от сблъсъка си с епидемията.

Месман обича да чете, но открива, че не може да се концентрира. Вместо това започна да гледа телевизия или да играе на смартфона си, "докато очите ми сами се затваряха въпреки желанието ми. Но след 2 часа се събуждах отново и просто лежах така."

Тя казва, че вече спи по-добре, но се страхува, че безсънието й може да се върне, ако очакванията за втора вълна на епидемията се потвърдят по-късно тази година. Месман добавя, че е ходила на психотерапевт и е обсъдила с него стреса си, свързан с COVID-19.

В Ню Йорк, където над 14 000 души вече са починали от COVID-19, включително и над 20 медицински работници, обществените болници влязоха в партньорство с министерството на отбраната, за да осигурят тренинг за психическа устойчивост на своя персонал.

Туколехто, който е участник в това сътрудничество, вижда сходство между войниците в зони на бойни действия и здравните работници по време на пандемията в смисъл, че и едните и другите живеят с усещането, че са под постоянна заплаха.

"В зона на бойни действия може да бъдеш заплашен от снайперист, от индиректна стрелба или ракети, каза той. - Коронавирусната инфекция кара здравните работници тук да чувстват подобен вид стрес или безпокойство, че и те са под постоянна заплаха от невидим враг."

Миналата седмица "Маунт Сайнай" откри нов център за лекуване на ПТС (посттравматичен стрес) и на други проблеми на психическото здраве на своя персонал. Центърът получава около 10 запитвания седмично по своята денонощна кризисна гореща линия, действаща от 4 седмици, каза Сабина Лим - вицепрезидент и шеф по стратегията на клиниката по психическо здраве в "Маунт Сайнай". Около 20 служители от болничната система са изпратени досега за психиатрично изследване, добави тя.

Смъртта е нещо познато за здравните професионалисти. Но дори лекари ветерани от спешните отделения се оказаха психически неподготвени за толкова много умиращи от коронавируса пациенти, казаха здравни работници пред Ройтерс.

"Аз никога вече няма да бъда същият, след като преживях това, и не вярвам, че който и да е в здравната система през 2020 ще бъде същият след това", каза Ерик Уай, вицепрезидент и главен директор по качеството в нюйоркската болнична верига "Хелт плюс", който е и лекар в спешно отделение в нюйоркския квартал Бруклин.

"Самоубийството миналия месец на Лорна Брийн, лекар от спешното отделение в презвитерианската болница "Алън" в Ню Йорк, бе колективен шок за всички здравни работници", каза Уай. Според семейството на Брийн, тя самата е била болна от COVID-19 и в същото време е била изтощена от лекуването на пациенти със същата болест.

Може би е твърде рано да се поставя диагноза ПСТ у медиците от предната линия, защото тези симптоми може да продължат повече от месец, каза Сабина Лим, но мнозина показват симптоми на остро стресово разстройство, което може да е предвестник.

Мелиса - медсестра в дом за социални грижи в Индианаполис, разпознава паник атаките у нейните колеги по време на пандемията от COVID-19 като симптоми на психотравма, защото самата тя е имала диагноза и е била лекувана за посттравматичен стрес в резултат на своята работа преди 4 години. 48-годишната жена помоли да използваме само малкото й име, защото се опасява, че може да й лепнат клеймо, че е лекувана от ПТС.

Нейните колеги са нервни и раздразнителни, каза Мелиса. Един се оплака, че е имал прескачания в сърдечния пулс при едно от последните си дежурства. Друга си е взела отпуск по болест, защото не била в състояние да работи заради паник атаки и мъка, след като починали няколко пациенти, които тя обичала.

Домът, в който работи Мелиса, обслужва около 150 пациенти, половината от които са заразени с коронавируса.

"Сякаш очакваш бомба да падне, - каза тя. - Не знаеш дали ще живееш или пък ще умреш."/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
До тъпука 10 преди 3 години
ИРОНИЯта е високо ниво на разум и интелект, а самоиронията висша такава.Бенатова и сие просто си личат как са лишени от разум по рождение..все пак наследствени ДСари...злобни, неадекватни и вопиющо некадърни.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите напълно отразяват интелектуалното равнище в България, клонящо към нула (0).
17
5
 
5
 
! Отговори
Петък преди 3 години
Статията е добра, медиците не са работили здраво досега, в момента усещат как се чувстват всеки ден, тружениците от производствената индустрия, една прослойка даваща много и незачитана от работодател и правителство.
16
6
 
3
 
! Отговори
Ддд преди 3 години
Поредната статия пропагандираща ковид19тъпотията.
15
10
 
3
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Ето едно безценно инфо за лъжите за коронавируса от д-р Стоян Алексиев председател на българската асоциация по патология:***.YOUTUBE.Аугопсиите доказаха: - Аутопсиите доказаха: Няма починал от коронавирус!
14
4
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Много, много, колко много да взимат, 400 - 600 000 на година, водещи хирурзи 1 милиона до 2 милиона, новопостъпваки 200 хиляди на година, лични лекари - 90 000 до 180 000 на година. Това е.
13
10
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
Нескопосна поръчкова пропаганда. Още като прочетеш лекар-ветеран в спешно отделение... на 37 години,,,а нататък сълзливо-героични словоизлияния. Дори и да вЕрвах всичко де се пише за короната щях да се усъмня
12
5
 
9
 
! Отговори
Prevenciq преди 3 години
Само ме интересува, героинята от статията по горе, дали месечното и възнаграждение е 570лв. чисто, като мед. сестрите в някоя от общинските болници в Северозапада??? Интересува ме тези кадри как се чустват и имат ли време за страх и депресия!!!!!!
11
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, днес огромен протест тресе София, а 99% от медиите се правят че не съществува! Без значение дали одобряват протеста или не, медиите трябва да го отразят! Това радио мълчание не е нормално в една демократична държава!Дори и да сме само имитация на демокрация, пак не е нормално!
10
3
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
В момента почти всички, които се насочват към медицинската професия го правят по 3 причини: наследствена обремененост, фамилна обвързаност, желание за добре платена работа. С две думи ПО СМЕТКА. Напълно е логично при сериозно натоварване много от тези хора да имат проблеми. А средата и без това не е от най-привлекателните.
9
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес генерала при Бенатова си вкара голяма автогол, беше много неадекватен, само заради тези фрази трябва да се самосезира прокуратурата и да го арестува за насаждане на омраза и страх.
8
8
 
4
 
! Отговори
да де преди 3 години
До Анонимен1Има тояга и морков!Заговор няма.Все пак са наемни работници и не искат да са безработни в изкуствена световна депресия.По интересно е кой е режисьора на филма?
7
4
 
7
 
! Отговори
x преди 3 години
Експертите в dnеs.bg отново знаят всичко и са със най-стабилната психика.
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече сме слушали за оръжията за масово поразяване в Ирак, за химическите атаки на Асад и т.н. Сега пък са медици. Малко много ни идват глупостите.
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези смешки вече.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек само от четене на коментарите тук може да си докара психично разстройство. Страх ме е да ходя по улиците, но не заради вируса.
3
25
 
18
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Стига с тази измислица коронавирус, имам доказателства, че такъв вирус не съществува. Няма една аутопсия на починал от уж коронавирус, която да потвърди този вирус. Умишлено не се правят аутопсии и се прикрива истината. Политиката явно сега е подчинение. Измамата е световна, а международната медицинска организация трябва да понесе отговорност. Да измамиш цял свят си е сериозна работа. Тук си говорим за трилярди и билярди.
2
14
 
12
 
! Отговори
Бай Мехмед преди 3 години
Тия в Америка половината са наркоманки. Джасат Ксанакс на поразия. Не можели сега да спят...Елате да ви изпаша цял ден на полето, да видите какво хубаво ще спите после.
1
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като си помислиш как всички тези доктори и сестри по света са се наговорили да ни лъжат. Странно а? И колко са по света? Стотици хиляди? И нито един да не проговори?Конспиративните теоретици да обяснят, моля!