Надпреварата за ваксини срещу коронавируса: Възможен ли е провал?

Над 100 текущи проекта и дузина клинични изпитвания са в ход
14 май 2020 09:00, Елка Василева
54
Надпреварата за ваксини срещу коронавируса: Възможен ли е провал?
Снимка: архив, БГНЕС

Над 100 текущи проекта и дузина клинични изпитвания вече са в ход с надеждата, че в рамките на няколко месеца ще има ефикасна ваксина: никога досега изследванията в тази област не са били толкова мащабни и бързи, предаде Франс прес.

На фона на глобалната здравна криза агенцията предлага поглед към най-новите данни и проблеми, свързани с разработването на ваксини срещу коронавируса SARS-Cov-2, предизвикал пандемията от COVID-19 и причинил смъртта на близо 300 000 души.

Глобално задължение

"Бързото разработване на ваксина за предотвратяване на COVID-19 е глобално задължение" - подобно на други специалисти, американецът Барни С. Греъм от Центъра за изследвания на ваксините счита тази битка във войната, водена от планетата срещу COVID-19, за решаваща.

Още по темата

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също споделя убеждението, че безопасна и ефективна ваксина би била "единственият инструмент, позволяващ на света да се върне към усещането за нормалност".

Над 100 текущи проекта

Признак за глобалния интерес към ваксините както от здравна, така и от икономическа гледна точка, е постоянно увеличаващият се брой на проектите в тази насока.

Световната здравна организация (СЗО) изброи 76 проекта в края на април, включително пет в клинични изпитвания. Към момента проектите вече са 110.

Лондонският колеж по хигиена и тропическа медицина изброява не по-малко от 157 проекта за ваксина срещу COVID-19, сред които 11 във фаза на клинични изпитвания.

Различни подходи

СЗО класифицира стотиците текущи проекти в осем различни категории, които съответстват на доказани или експериментални видове ваксини - от класически до такива, базирани върху ДНК или РНК.

Провалът винаги е възможен

Множеството пътища за получаване на ваксина срещу COVID-19 повишават шансовете за краен успех.

"Фактът, че има много различни видове ваксини, дава надежда, че нещо ще работи и ще осигури защита на хората", коментира френският вирусолог Мари-Пол Киени.

"Пътят към ефикасната ваксина обаче е стръмен и само малък брой могат да бъдат успешни", отбелязва британската изследователка Сара Кади от Уелкъм Тръст и университета на Кембридж.

Възможно ли е никога да не успеем да разработим ефективна ваксина? "В научните изследвания нищо не е изключено", отговаря научният директор на института "Пастьор" Кристоф д'Анфер. "Известен ви е примерът с ХИВ - 30 години след откриването му все още няма ваксина срещу СПИН", допълва експертът./БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Провала е... гарантиран...Ваксината може да е в пъти по-опасна от вируса...
30
3
 
8
 
! Отговори
коментар преди 3 години
Добри новини.30 години и няма ваксина срещу СПИН.Милиарди ЕВРА и все още не знаем как точно се разпространява COVID-19 ???По капков, въздушен път или ???
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами възможно е - да не направят ваксина, както и да не ни потрябва щато вируса е изчезнал както тоя на SARS и MARS - втората възможност е най добра и масовата ваксинация както са я замислили ще утече у ряката :)
28
6
 
5
 
! Отговори
до 19 от славянин преди 3 години
Същият този доволно известен духовен водач е предсказал и това: ''В бъдеще хората ще започнат масово да напускат градовете и да се заселват сред природата на групи според хармонията помежду им!'' Имам цяла книга - 370 страници само с пророчества за бъдещето от този духовен водач и вече част от тях са се сбъднали, други са в процес на сбъдване! Пророчествата му се отнасят за целия свят, не само за България, но има и конкретно за България!
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На българина му е нужна ваксина за непримирие или срещу духовна изостаналост, защото от двете има достатъчно в България. По просто казано (за 80%-те) робска търпеливост и подземно културно ниво!We are watching you! Greetings!
26
7
 
6
 
! Отговори
до 19 от славянин преди 3 години
''Ще дойдат граждански войни. Те ще бъдат ужасни. Ще се събуди голяма омраза между двете класи. Масите ще се повдигнат, ще станат големи кръвопролития. В много държави ще има гражданска война!''Това е предсказано от един доволно известен духовен водач в световен мащаб, родил се и подвизавал се в България, няма да му казвам името, и това е само песъчинка от всичко което той е предсказал, че ще се случи на планетата в следващите десетилетия!
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше само кратка информация преди време, че Б.Б. при среща с Херо Мустафа обещал, че България ще купи американски ваксини> Не споменаха какви ваксини, но подочух, че на медицински лица щяло задължително да им слагат някакви американски ваксини. Защо се мълчи по въпроса????????
24
4
 
5
 
! Отговори
до 19 от славянин преди 3 години
Сещаш ли се как падна правителството през 2013-та!? След масови протести! А сещаш ли се по какъв повод бяха тези масови протести!? Поради масово двойно по-високите сметки за ток! И защо смятат, че ваксиниращите ни ще са неподкупни!? И защо не допускаш масова съпротива и масови протести при задължителна ваксинация!? Аз не само ги допускам, но съм и сигурен в тях! Сигурен съм даже и в избухването на граждански войни, които са предсказани не в Библията, а от други небиблейски пророци!
23
2
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
въпросът за ваксината има и друга страна - задължително гарантираната печалба от определен % за да има интерес към производство, а и на контролирането му чрез системата за патенти. Комбинирано с годините проба/грешка с малко по-малко вредна хим.субстанция, която все пак да не убива пациента докато го лекува. От друга страна, всяко нещо на тоя свят има собствена резонасна честота и ако изпадне под по-продължителното й въздействие се разрушава. Без значение дали е мост, стълбище или вирус.
22
6
 
4
 
! Отговори
до 19 от славянин преди 3 години
И кой точно в магазина ще ми поиска документ, че съм ваксиниран!? Касиерката на касата ли!? И кой точно ще контролира касиерката на касата дали иска документ, че съм ваксиниран!? Аз съм клиент и от мен печелят, а ако откажат да купувам от магазина им нищо няма да спечелят - пазарна икономика и икономически интерес! Трябва да мислиш малко по-задълбочено!
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Брях 17Шарката, морбилите, туберколозата, чумата .....всичките тези заболявания грип ли са та има ваксина за тях?!Такива психопати като теб трябва да бъдат ЕКЗЕКУТИРАНИ поради глупост защото застрашават генофона на човечеството!!
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Надпреварата за ваксини срещу коронавируса: Възможен ли е провал?"Не само че е възможен но е и по-вероятният сценарии.
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 2 от славянин-много лесно ще те ваксинират-като идеш в магазина-и ще ти искат "документ" че си ваксиниран или няма да те пуснат в магазина,на работа,в серзиза за колата,в училището на детето ти,във фризьорския салон,на стадиона..Очаквам ваксината да е или на дясната ръка или на челото-който разбира за какво става въпрос-разбира! "Никой няма да може да купува и да продава,без белега на Звяра,който ще е на дясната ръка или на челото"-Библията!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истината - наистина ли е вирусНяма как да разбереш, ако не вярваш на никой и в нищо.
17
7
 
11
 
! Отговори
Брях преди 3 години
Короната казват-не бил грип! Ок,ама що тогава -ваксина? Може ли да има ваксина против СПИН? И изникват въпросите- кой, кога и защо реши, че най-доброто лечение е ваксина? Въз основа на какво? Ако е грип-защо не нагревки, сиропи,хапчета, лекарства? Ако не е грип-как така ваксина? Уж не знаят даже как и откъде се е появил, но вече знаят, че най-правилното е ваксина? И тогава-ваксината еднократна ли е?Ако не-колко пъти годишно ще се взима,всяка година ли?По кое време-колко време преди зимата,кога?
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пример за фалшива новина.какви ваксини очаквате? Ваксина, спонсорирана от Бил Гейтс, който се прави на благодетел на СЗО, а всъщност държи монопола в Африка? Негови ваксинации, уж срещу морбили, са се казали стерилизиращи за хиляди жени. Той е нескрит поддръжник на идеята за целенасочено селектиране и намаляване на човечеството.Ако ковод 19 реално циркулира, дали е правилно да бъде паставяна каквато и да е ваксина? Кога по принцип се поставят ваксини, в частност за вирусни инфекции?
15
1
 
2
 
! Отговори
ай лайк йор никнейм преди 3 години
До Хили лайкли
14
4
 
3
 
! Отговори
истината преди 3 години
ТОВА НЕЩО НАИСТИНА ЛИ Е ВИРУС???
13
5
 
5
 
! Отговори
до 2 от славянин преди 3 години
''Хайде да видим как ще ме ваксинират. Ще си направим тест колко са напреднали опитите да се пороби човечеството.Правото на личен избор ми е от Господ и който се опита да ми го отнеме ще плюе зъби.''И при мен положението е същото - който ми обяви война - ще я получи, аз в състояние на война се чувствам най-жив!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 10Все пак да оставим този въпрос на специалистите. Какъв е смисълът на отричането по принцип? Срещу РНК-вируси има ваксини пример - ваксината срещу морбили. Срещу ретро-вируси - не знам. Вероятно е по-трудно. Но коронавирусът си има своята специфика - той е с много голям геном, в сравнение с неговите роднини. Доколкото знам, има и механизми, които намаляват скоростта на мутиране - не мутира толкова бързо, колкото грипните, например. Затова надежда има.