Надпреварата за ваксини срещу коронавируса: Възможен ли е провал?

Над 100 текущи проекта и дузина клинични изпитвания са в ход
14 май 2020 09:00, Елка Василева
54
Надпреварата за ваксини срещу коронавируса: Възможен ли е провал?
Снимка: архив, БГНЕС

Над 100 текущи проекта и дузина клинични изпитвания вече са в ход с надеждата, че в рамките на няколко месеца ще има ефикасна ваксина: никога досега изследванията в тази област не са били толкова мащабни и бързи, предаде Франс прес.

На фона на глобалната здравна криза агенцията предлага поглед към най-новите данни и проблеми, свързани с разработването на ваксини срещу коронавируса SARS-Cov-2, предизвикал пандемията от COVID-19 и причинил смъртта на близо 300 000 души.

Глобално задължение

"Бързото разработване на ваксина за предотвратяване на COVID-19 е глобално задължение" - подобно на други специалисти, американецът Барни С. Греъм от Центъра за изследвания на ваксините счита тази битка във войната, водена от планетата срещу COVID-19, за решаваща.

Още по темата

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също споделя убеждението, че безопасна и ефективна ваксина би била "единственият инструмент, позволяващ на света да се върне към усещането за нормалност".

Над 100 текущи проекта

Признак за глобалния интерес към ваксините както от здравна, така и от икономическа гледна точка, е постоянно увеличаващият се брой на проектите в тази насока.

Световната здравна организация (СЗО) изброи 76 проекта в края на април, включително пет в клинични изпитвания. Към момента проектите вече са 110.

Лондонският колеж по хигиена и тропическа медицина изброява не по-малко от 157 проекта за ваксина срещу COVID-19, сред които 11 във фаза на клинични изпитвания.

Различни подходи

СЗО класифицира стотиците текущи проекти в осем различни категории, които съответстват на доказани или експериментални видове ваксини - от класически до такива, базирани върху ДНК или РНК.

Провалът винаги е възможен

Множеството пътища за получаване на ваксина срещу COVID-19 повишават шансовете за краен успех.

"Фактът, че има много различни видове ваксини, дава надежда, че нещо ще работи и ще осигури защита на хората", коментира френският вирусолог Мари-Пол Киени.

"Пътят към ефикасната ваксина обаче е стръмен и само малък брой могат да бъдат успешни", отбелязва британската изследователка Сара Кади от Уелкъм Тръст и университета на Кембридж.

Възможно ли е никога да не успеем да разработим ефективна ваксина? "В научните изследвания нищо не е изключено", отговаря научният директор на института "Пастьор" Кристоф д'Анфер. "Известен ви е примерът с ХИВ - 30 години след откриването му все още няма ваксина срещу СПИН", допълва експертът./БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
СЗО може да спря парите за изследвания, но частни компании, продължиха... Както и да е, дай пример за работеща ваксина за "Ретро-РНК вирус" каквито са SARS-1 и SARS-2 и разбира се най-известният вирус от такъв клас - този на ХИВ?
10
0
 
10
 
! Отговори
Котки преди 3 години
До Сделано в КитаеВсъщност SARS отшумя относително бързо и нашите спасители от СЗО решиха, че няма нужда да се търси ваксина и спряха финансирането за разработването и, защото не било изгодно икономически. Нямало да изкарат пари демек...
9
2
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
с малката разлика, че Едрата шарка, предполагам под това имаш предвид Вариола, е ДНК вирус, а Морбили е от класа на така наречените вируси с негатинто РНК. Обаче, Уханката е нито едно от двете или по-точно е комбинация от 2-те, т.е. РНК вирус, който се конвентира в ДНК след като зарази клетката. Това, са така наречените "ретро-РНК вируси" - за такива, какъвто междудругото е и вирусът на СПИН, т.е. ХИВ вируса, успешна наксина никога не е създавана!
8
4
 
6
 
! Отговори
До Хили лайкли преди 3 години
Т.е. отичаш наличието на ваксина срещу едра шарка, морбили и останалите вируси?Или ваксината за една шарка, изобретена през 19-ти век и е причина за изкореняването на това заболяване през 20-ти век, е лъжа и измама и е водено от желанието на Бил Гейтс да постави чипове и да направи децата аутисти?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шнур за ваксините! Лекарство трябва!
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хили лайкли"Вирусите им е заложено да мутират и каквото работи срещу един щам спира да работи срещу следващия..."Убеден ли си? Едрата шарка и морбили са също вирусни заболявания. А срещу тях има добре действащи ваксини. А освен това, на всички организми е заложено да мутират, вирусите не са изключение.
5
2
 
5
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Провалът е не просто Възможен, а е Гарантиран - Човек никога не е Създавал ваксина срещу КоронаВирус, именно затова 17 години по-късно няма ваксина за SARS - предишната КоронаЧума от Китай дето бошуваще 2002-2003. Е то не, че текущото не е SARS, все пак дори продажното СЗО даде за научно име на Уханската Чума SARS-2. Така, че както за 1-вата версия на SARS, ваксина няма, така и за подобрената версия 2 - няма да има!!
4
6
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 3 години
Тя ваксината на Бил Гейтс с чипа отдавна е готова.Сега ни обработват за нея ...Уж било много важно да се открива ваксина, уж било наложително ...
3
5
 
8
 
! Отговори
Хили лайкли преди 3 години
Ненаучната фантастика трябва да е озаглавена:"Възможно ли е ИЗОБЩО да се направи ваксина срещу вирус?"И веднага ще последва отговор - НЕ. Вирусите им е заложено да мутират и каквото работи срещу един щам спира да работи срещу следващия...Но ако целта е да се оправдаят средствата за научни изследвания - това е друга тема!
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде да видим как ще ме ваксинират. Ще си направим тест колко са напреднали опитите да се пороби човечеството.Правото на личен избор ми е от Господ и който се опита да ми го отнеме ще плюе зъби.
1
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ваксината срещу хив е ясна, но ценностите пречат.