Ще мутира ли коронавирусът, за да се разпространява по-лесно?

Изследвания показват, че той се "адаптира добре" към организма ни
14 май 2020 21:45, Нели Христова
41
Ще мутира ли коронавирусът, за да се разпространява по-лесно?
Снимка: БГНЕС

След като анализират 5300 генома на новия коронавирус от 62 страни по света, учените от London School of Hygiene and Tropical Medicine откриват, че COVID-19 се "адаптира добре" към човешкия организъм.

Още по темата

Екипът от учени установява "критична мутация" на вируса, която му позволява да започне по-бързо да се разпространява. Не е нещо необичайно за вирусите да мутират, но експертите са обезпокоени, тъй като мутациите, наблюдавани при COVID-19 могат да му дадат предимство, защото се появяват самостоятелно една от друга в 62 държави, пише The Independent.

Според учените тези мутации са дали на вируса подобрена способност за предаване между хората и се страхуват, че те могат да повлияят дори на това, дали лекарствата и ваксините ще имат нужния ефект и ще го унищожат.

Добрата новина е, че засега тези мутации са редки. Все още не е ясно как те ще се отразят на коронавируса като цяло.

"Вирусът изглежда не е мутирал много и повечето щамове са доста сходни един с друг, казва проф. Мартин Хибберд, старши автор на изследването. - Това предполага, че той е добре адаптиран към хората и не се променя бързо."

"Въпреки че броят на генетичните вариации на този етап от пандемията е сравнително малък, видяхме няколко, които може да имат значение при диагностиката, ваксините и терапиите", допълва професорът.

Засега два основни щама на COVID-19 заразяват хората по света. Според проучването коронавирусът най-вероятно е еволюирал от бета коронавирус и е започнал да заразява хора през декември 2019 година.

До 198 различни генетични мутации у COVID-19 достигат и експертите от генетичния институт към University College of London, които изследват пробите от 7500 души. Изследването, публикувано в медицинския журнал Infection, Genetics and Evolution показва, че именно в края на 2019 година вирусът е еволюирал и е прескочил от животно към човек. Това доказва, че е невъзможно COVID-19 да е циркулирал дълго сред хората, преди да бъде засечен.

Различните мутации на вируса показват и, че той е внесен в страната многократно, а не само от един единствен, така наречен "нулев" пациент.

"Всички вируси мутират по естествен начн, казва проф. Франсоа Балу, съавтор на изследването на UCL Genetics Institute. - Мутациите сами по себе си не са лошо нещо и няма нищо, което да предполага, че Sars-Cov-2 мутира по-бързо или по-бавно от очакваното. Засега не можем да кажем дали той става повече или по-малко смъртоносен и заразен."

Въпреки това професорът предупреждава: "Основно предизвикателство за победата срещу вирусите е, че ваксината или лекарството може да не е вече ефективна, ако вирусът е мутирал."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека мутира! Важното е да не мутафчира.
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оппааааааааа ! Схващате ли намека на англичаните ? Подготвят нов щам на коронавируса тъй като първият им не постигна резултата . Аз бях сигурен, че вируса е изработен в лабораторията , в град Солзбъри. Там преди време изпробваха и фалшив новичок
31
3
 
8
 
! Отговори
xaxsas преди 3 години
Още някое милярдче под масата и че мутРира. :}
30
4
 
3
 
! Отговори
еми ще мутира преди 3 години
Ленин, вече се знае, е починал от COVID-19 антиреволюционна мутирала версия. Може тогава да се е казвал COVID-17 - на Октомвриската революция, нали разбирате. Което няма никакво значение за историята.
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще видим след 1 месец ако има опашки пред болниците. С това пускане няма как да е се почувства ще видим.
28
9
 
7
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Ето едно безценно инфо за лъжите за коронавируса от д-р Стоян Алексиев председател на българската асоциация по патология:***.YOUTUBE.Аугопсиите доказаха: - Аутопсиите доказаха: Няма починал от коронавирус!
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Много хора ще умрат! Яко ще ***"!!! Хаха хаха вашият спасител нещо май, май трябва да си смени дилърът, още ли му вярвате, какъв генерал само, истински герой ха
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупостите вече не минават, не се пънете!
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е колко по лесно да се разпространява? значително по заразен е от грип, престой само няколко минути в помещение на болен заразява всички вътре до един. по лошо от това какво да стане, да тръгне по водопровода освен или какво???
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Ще мутират и това ,което не съществува . Помня как ,,мутираха ,, средствата за масово поражение на Садам .И още ги мутират
23
1
 
10
 
! Отговори
vvv преди 3 години
KOVID-19 успешно мутира в KOVRI-20. За справка можете да се разходите по Витошка или коя да е централна улица в София и в други градове !
22
1
 
9
 
! Отговори
Тото преди 3 години
СпокоВсичко е въпрос на времеКакто вирусът мутира така и човекът мутира и се наглася според "тоягата"След стотина години на земята ще има само шепа мутанти от някогашния човешки вид :) :) :)
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как ще мутира нещо,което не съществува?!
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тотален тоталитаризъм звет от хората. Икономиката е убита. Глобален заговор срещу хоратата. Био оръжие направено в Китай. Направиха си карантина в Китай и оставиха самолетите да летят. Честито на останалия свят. СЗО и глобалистите ни пропиляха и *** политици. Каква карантина и като хората са по домовете си а пък самолетите си летят.... Глобалистите ще ни управляват, *** от Китай казваха до февруари и другите СЗО ааа няма трансмисия от човек на човек.Световни престъпници Китай и СЗО.
19
1
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
ДНК вирусите мутират по- бавно от РНК вирусите.
18
10
 
5
 
! Отговори
Китайска Чума Ухан преди 3 години
Уханката къв днешна дата:- 4 500 000 заразени- 300 000 убитислед 1 години най-вероятно ще е по 1000, т.е. 4 500 000 000 заразени и 300 000 000 убити. Иначе, няма страшно, всичко е под контрол, лято идва, след това Есен и Зима и 2-рата Вълна на Уханка, която ще довърши несвършената работа от първата вълна!!
17
4
 
13
 
! Отговори
Pegula преди 3 години
Вие сте ***. Изобщо някой учил вирусология има ли в тази страна, на този свят? Един вирус не може да мутира кой знае колко за толкова кратко време. Отнема десетилетия за минимални мутации. Спрете да пишете простотии!
16
5
 
6
 
! Отговори
асдаф преди 3 години
При мутацията на вирус той може да стане по-силен или да отслабне и да стане безобиден, защото мутацията са грешки при деленето на вируса. Иначе аз съм сигурен, че ще мутира в по-опасен вид, така както мутират всяка година инфлуенцата, така ще мутират и тоя.
15
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте лъгали хората с тоя измислен вирус. Всичко е една голяма лъжа, но не знам каква точно е целта. Може би заради проблемите с климата.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЦРУ ФБР или тъпата ти промита комунисческа глава е мутирала. Отивай да се образоваш и не гледай тъпите новини сервирани със салата в 8 вечерта ако ли не отивай да чукаш камъни за Путин.