Швеция се провали при коронавируса - пожертва възрастните хора

Знаело ли се е в какво състояние са старческите домове в страната?
14 май 2020 13:47, Елка Василева
287
Швеция се провали при коронавируса - пожертва възрастните хора
Снимка: архив, БГНЕС

Швеция пожертва възрастните хора. Алчността и приватизацията бяха направили ситуацията в старческите домове нетърпима. А когато се зададе и епидемия, проблемите станаха катастрофални.

Когато стана ясно, че Швеция ще върви по собствен и по-различен път в битката срещу коронавируса, на възрастните хора в страната им бе обещана надеждна защита срещу инфекцията. Беше повече от ясно, че в общество, което залага на доброволния принцип вместо на забраните и санкциите, тази рискова група трябва да бъде особено добре пазена, отбелязва германският „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ), цитиран от Дойче веле.

Пълен провал

Но най-късно по Великден стана ясно, че страната се е провалила катастрофално по този въпрос, коментира изданието. Статистиката потвърждава този извод. Броят на смъртните случаи в страната вече са 3 313 по данни на университета „Джонс Хопкинс“ от 13 май. Това са над 3 пъти повече, отколкото в съседните на Швеция страни - Дания, Финландия и Норвегия - взети заедно.

Още по темата

В огромната си част жертвите са възрастни хора от старческите домове или такива, които се обслужват вкъщи от местните социални служби. На този фон финландският държавен канал YLE коментира, че Швеция е „пожертвала възрастните хора“. А шведският „Афтонбладет“ написа: „От всички северни народи ние най-лошо се справихме със задачата да опазим възрастните хора“.

Катастрофата можеше да се предвиди

Дори официални представители на властите, които доскоро демонстрираха завидна самоувереност, сега признават, че са се провалили в това отношение. За свое оправдание те посочват „изненадата“ - твърдят, че никой не е предполагал в какво лошо състояние всъщност се намират старческите домове в страната.

Ингмар Скоог - професор по медицина от Гьотеборг обаче не е съгласен с тази теза. Според него  случилото се е можело да бъде предвидено. ТГой смята, че кризата с коронавируса е показала още по-ярко известните от години насам недостатъци на здравеопазването в страната.

Икономиите и приватизацията в сектора доведоха дотам, че ситуацията в старческите домове е белязана от сериозен недоимък, казва една шведска лекарка. А коментарът на „Афтонбладет“ е още по-категоричен: „Алчността и приватизацията се оказаха смъртоносни“.

Допуснати са били множество грешки

Повече от ясно е, че в Швеция са допуснали множество грешки - например това, че работещите в сектора не са били тествани за COVID-19; или пък това, че здравните власти не са обърнали сериозно внимание на заразените, които не проявяват типичните симптоми на болестта.

Междувременно властите предприеха по-строги мерки и броят на заразените започна леко да спада. Министър-председателят Стефан Льовен обяви, че ще бъдат подобрени условията в социалните заведения, но не спомена никакви детайли. Никой обаче явно не се чувства лично отговорен за това, че коронавирусът се развилня из шведските старчески домове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
1
 
0
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До А сега сериозноТи забравяш явно, че ЗДЦ и Дойче Веле не са новинарски компании, а пропагандни машини. Няма какво да "проверяват", тех фактите не ги интересуват ни най-малко, те работят по адженда.
250
1
 
0
 
! Отговори
Зла свекърва преди 3 години
Това е грозната реалност на проспериращото общество - изоставените старци в старчески домове и хосписи. Ама условията били направо космически. Ама имали медицински персонал да ги обслужва. Не, мерси. За моите родители ще се погрижа сама. Те са ме отгледали, заслужават по-добро отношение от ходене на свиждане и обслужване от непознати.
249
0
 
1
 
! Отговори
gost 666 преди 3 години
всичко това е лъжа тук няма такова нещо.някой много иска хората да умират но ..... жалкоооо
248
2
 
11
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Първо-у нас няма възрастни хора,защото умират преди пенсия!Второ,тия дето са останали и се водят "възрастни",бачкат до откат,защото пенсиите са им мижави. И трето-нашата държава отдавна е пожертвала възрастните хора у нас.
247
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа 3300 починали не си струват милиони други да се разорят!кои са се разорили бе каскет смачкан? Я дай един пример.-----Поименен списък на всички съкратени ли очакваш да публикувам. Цели сектори от икономиката бяха затворени и някой още не им е позволено да работят.
246
0
 
2
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 3 години
До ХА-ХА-ХА !!!Понякога наистина ми става малко жал за теб... После ми минава.
245
6
 
11
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
Не е зле ЗДЦ и Дойче Веле да проверят преди да дрънкат глупости. Швеция не се се провалила с подхода си да се вслуша в епидемелозите си и да не затваря държавата, Напротив, доказа че това е верния подход. Провала е на шведското комуно-либер-глобал правителство което месеци преди вируса извърши с гордост ужасяващото действие, да вкара внесените млади мигранти в старческите домове, за да се интегрирали по-лесно и да развеселявали старите хора там. Ех как се биха по гърдите за блестщата си идея
244
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция изобщо не се е провалила, дори напротив! Грешка е да се броят само починалите, трябва да се гледа цялата картина: безработица, фалити, БВП, външен дълг, качество на живота. За 3300 починали не си струват милиони други да се разорят!
243
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Не ЮК и Швеция знаеха какво ще се случи, но решиха да си облекчат пенсионната система. За съжаление такива са реалностите. Все пак още по времето на викингите когато старите хора вече не са били полезни са се самоубивали най-вече хвърляйки се от висока скала за да облекчат останалите.
242
2
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...ne zabraviaite ,che tova e spored DW , ate ne sa iztochnik na dostoverna informacia !!! Te sa si propagandna dezinformacionna stancia I nikoga ne sa darjali na istinata !!!
241
4
 
13
 
! Отговори
А преди 3 години
За всички, които се радват, че "дъртаците" са се споминали ще кажа, че благодарение на тези възрастни хора Швеция беше на много високо ниво. Сега с младите имигранти- ще поживеем и ще видим.
240
3
 
9
 
! Отговори
А преди 3 години
До Ха ха ха. Какво според теб е нормален живот- това което ти харесва на теб, а саседът- кучета го яли. Ами когато той саседът постъпи по същия начин спрямо теб и твоите близки, недей да викаш "нарушени са правата ми" " демократичните ми права са нарушени". Все някога ще ти се върне и това, което за другите е кеф и нормално, за теб да е смърт. Тогава си спомни и мълчи!
239
33
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
И как се провали Швеция ?Като запази живота на хората нормален ли ?Вероятно бихме могли да спасим живота на няколко хиляди хора, които и без това са с единия крак в гроба, но струва ли си да го правим, ако съсипем живота на милиони други ?!И да ! Такъв е животът !Понякога трябва да избираш между две злини.Умните избират винаги по-малката.Шведите са от малцината умни.Факт !
238
1
 
1
 
! Отговори
Д преди 3 години
До 212. "Прогнозен"?Сега остава да пуснеш и баба Ванга. Имат само 0.5% за тримес. Поради вноса и износа... Правителството налива 30 млрд. в бизнеса. Всичко работи. Отваря се и външната търговия. Как ще хукнат към минуси, ми е трудно да го прогнозирам. :)
237
1
 
1
 
! Отговори
Д преди 3 години
До 211 Не правя салатки! Нито съм ти справочник! Научи езици, чети и се информирай!Запази си тарикатските номерца!
236
2
 
6
 
! Отговори
v.k. преди 3 години
но явно сега ще започне "яко да се мре" - дори и да е бил предизвикан г-л Мутафчйски е недопустимо подобно изказване.
235
3
 
8
 
! Отговори
v.k. преди 3 години
Не може толкова лесно и еднозначно да се правят генерални изводи и подобни анализи. В Белгия, където мерките започнаха рано и доста рестриктивни, положението е трагично. Те водят класацията по смъртност на милион от населението. А в Швеция смъртността е почти на половина в сравнение с Белгия. Друг пример Гърция и България. В Гърция по-строги мерки, а при нас по-либерални и масово неспазени - показателите са идентични.
234
2
 
5
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Вьпрос на евроатлантически ценности
233
4
 
3
 
! Отговори
Шведа преди 3 години
Браво на наште, много обичам да ритам дъртаци и чистачки !
232
6
 
22
 
! Отговори
nina преди 3 години
...Пoвечето от тези възрастни шведи,които измряха в домовете,цял живот са бачкали и плащали данъци,имат достатъчно голям принос за благоденствието на днешна Швеция.И за награда ги оставиха да се изпозаразят и да умрат заключени в домовете.. .