Швеция се провали при коронавируса - пожертва възрастните хора

Знаело ли се е в какво състояние са старческите домове в страната?
14 май 2020 13:47, Елка Василева
287
Швеция се провали при коронавируса - пожертва възрастните хора
Снимка: архив, БГНЕС

Швеция пожертва възрастните хора. Алчността и приватизацията бяха направили ситуацията в старческите домове нетърпима. А когато се зададе и епидемия, проблемите станаха катастрофални.

Когато стана ясно, че Швеция ще върви по собствен и по-различен път в битката срещу коронавируса, на възрастните хора в страната им бе обещана надеждна защита срещу инфекцията. Беше повече от ясно, че в общество, което залага на доброволния принцип вместо на забраните и санкциите, тази рискова група трябва да бъде особено добре пазена, отбелязва германският „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ), цитиран от Дойче веле.

Пълен провал

Но най-късно по Великден стана ясно, че страната се е провалила катастрофално по този въпрос, коментира изданието. Статистиката потвърждава този извод. Броят на смъртните случаи в страната вече са 3 313 по данни на университета „Джонс Хопкинс“ от 13 май. Това са над 3 пъти повече, отколкото в съседните на Швеция страни - Дания, Финландия и Норвегия - взети заедно.

Още по темата

В огромната си част жертвите са възрастни хора от старческите домове или такива, които се обслужват вкъщи от местните социални служби. На този фон финландският държавен канал YLE коментира, че Швеция е „пожертвала възрастните хора“. А шведският „Афтонбладет“ написа: „От всички северни народи ние най-лошо се справихме със задачата да опазим възрастните хора“.

Катастрофата можеше да се предвиди

Дори официални представители на властите, които доскоро демонстрираха завидна самоувереност, сега признават, че са се провалили в това отношение. За свое оправдание те посочват „изненадата“ - твърдят, че никой не е предполагал в какво лошо състояние всъщност се намират старческите домове в страната.

Ингмар Скоог - професор по медицина от Гьотеборг обаче не е съгласен с тази теза. Според него  случилото се е можело да бъде предвидено. ТГой смята, че кризата с коронавируса е показала още по-ярко известните от години насам недостатъци на здравеопазването в страната.

Икономиите и приватизацията в сектора доведоха дотам, че ситуацията в старческите домове е белязана от сериозен недоимък, казва една шведска лекарка. А коментарът на „Афтонбладет“ е още по-категоричен: „Алчността и приватизацията се оказаха смъртоносни“.

Допуснати са били множество грешки

Повече от ясно е, че в Швеция са допуснали множество грешки - например това, че работещите в сектора не са били тествани за COVID-19; или пък това, че здравните власти не са обърнали сериозно внимание на заразените, които не проявяват типичните симптоми на болестта.

Междувременно властите предприеха по-строги мерки и броят на заразените започна леко да спада. Министър-председателят Стефан Льовен обяви, че ще бъдат подобрени условията в социалните заведения, но не спомена никакви детайли. Никой обаче явно не се чувства лично отговорен за това, че коронавирусът се развилня из шведските старчески домове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
4
 
12
 
! Отговори
гьобелс преди 3 години
много ясно ,че ще пишат за проеала на Шведите и гениалноста на Щаба....от триста извора вода ще ви донесат и по сто пъти на ден ще ви я дават...
190
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво да кажем за България, където възрастните умират от студ или се бесят, заради невъзможност да се лекуват????
189
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Швеция се провали!","В Гърция и Турция да се почива е лошо","Група платени викат пред парламента"......Слушайте мисирките в тикволандия е рай.
188
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сме били там не сме видели.Спрете да промивате мозъците на хората и да ги плашите до смърт. Не знам дали платените глашатаи ще умрат от коронавирус но със сигорност ще бъдат наказани свише.
187
4
 
4
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Добре, провали са се с грижата към възрастните хора, но ще се напаснат. Останала част от хората не са психясали вкъщи. Децата не са били заключени вкъщи и не са фалирали толкова много фирми. Нека си правим заключения догодина. Пилците се броят на есен.
186
1
 
3
 
! Отговори
минувач преди 3 години
До 188Тоз па къде отиде! Ти си по-безумен от твърдението си!Това, че всеки се мисли за терикат и иска да прецака някого, не е качество. Точно това правят масово - всеки мисли, че правила не се отнасят за него и ги нарушава, като по този начин поставя на риск всички други...не говоря само за вирусчето.
185
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А шведката Грета Тунберг какво каза по въпроса?
184
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Брой починали заради вируса на един милион населениеШвеция - 349Дания - 93Финландия - 52Норвегия - 43
183
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Норвегия умрелите от ковид са 220 души, а в Швеция - 3500, т.е. 16 пъти повече, което показва , че в Швеция нещата вървят на зле, защото всеки ден умират по стотина души, т.е. до две седмици жертвите ще станат към 5000 души
182
2
 
5
 
! Отговори
До 187 преди 3 години
Това си е в генна на българинът. Ако бяха дисциплинирани и послушни сега нямаше да има България, а Турция тука. Всички щяха да са помаци.
181
3
 
18
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Изкючително недисциплинирана нация сме! Казвам/пиша го с огромно съжаление!Толкова много безхаберни хора да има у нас, просто невероятно какво израстна за 30 години слободия!
180
12
 
12
 
! Отговори
Горан преди 3 години
Пълни глупости! Нима искате да кажете, че в Швеция има само 3 313 възрастни хора!? Абе, вие кого пак се опитвате да правите на маймуни!? Я, ги сметнете тия хора процентно, недейте да пишете стъкмистики! Швеция не се е провалила, а се провалихме ние! И, не само ние!
179
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да не подкрепям подхода на Швеция сега в момента всички ние сме Швеция. Отначало имахме мерки, сега когато случаите са повече нямаме никакви мерки...
178
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция не се е провалила и това ще се види вбъдеще.Защото се иска наистина мъжество, да пожертваш малцина, за да спасиш мнозина.А ние за да спасим 100 удавника, потопихме кораба.
177
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак завъртяха палачинката - от Швеция се провали, отидоха на - Швеция се провали по отношение на старите хора.Гиди глобалисти, умора нямат ***.
176
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До На тоя хал!?50% от всички домакинства в Стокхолм са от един човек. Ко речИ?
175
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В немските медии пише нещо коренно различно... Но в страната със свобода на словото на 147-мо място след Либерия и Перу, това е нормално.
174
3
 
7
 
! Отговори
Шведа преди 3 години
Не ми пука ! Който ми пречи, просто го изритвам като оная чистачка !
173
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 177То е писано, но кой да чете статиите, вместо да бърза да коментира.
172
4
 
10
 
! Отговори
От Берлин преди 3 години
До АнонименМъжки, явно не знаеш изобщо как работи държавната,, журналистика" тук...!? Наивник.. Седни си: Двойка! А, вкъщи си пусни Азис, да ти изостри сетивата чалгарски.... Хахаха