Швеция се провали при коронавируса - пожертва възрастните хора

Знаело ли се е в какво състояние са старческите домове в страната?
14 май 2020 13:47, Елка Василева
287
Швеция се провали при коронавируса - пожертва възрастните хора
Снимка: архив, БГНЕС

Швеция пожертва възрастните хора. Алчността и приватизацията бяха направили ситуацията в старческите домове нетърпима. А когато се зададе и епидемия, проблемите станаха катастрофални.

Когато стана ясно, че Швеция ще върви по собствен и по-различен път в битката срещу коронавируса, на възрастните хора в страната им бе обещана надеждна защита срещу инфекцията. Беше повече от ясно, че в общество, което залага на доброволния принцип вместо на забраните и санкциите, тази рискова група трябва да бъде особено добре пазена, отбелязва германският „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ), цитиран от Дойче веле.

Пълен провал

Но най-късно по Великден стана ясно, че страната се е провалила катастрофално по този въпрос, коментира изданието. Статистиката потвърждава този извод. Броят на смъртните случаи в страната вече са 3 313 по данни на университета „Джонс Хопкинс“ от 13 май. Това са над 3 пъти повече, отколкото в съседните на Швеция страни - Дания, Финландия и Норвегия - взети заедно.

Още по темата

В огромната си част жертвите са възрастни хора от старческите домове или такива, които се обслужват вкъщи от местните социални служби. На този фон финландският държавен канал YLE коментира, че Швеция е „пожертвала възрастните хора“. А шведският „Афтонбладет“ написа: „От всички северни народи ние най-лошо се справихме със задачата да опазим възрастните хора“.

Катастрофата можеше да се предвиди

Дори официални представители на властите, които доскоро демонстрираха завидна самоувереност, сега признават, че са се провалили в това отношение. За свое оправдание те посочват „изненадата“ - твърдят, че никой не е предполагал в какво лошо състояние всъщност се намират старческите домове в страната.

Ингмар Скоог - професор по медицина от Гьотеборг обаче не е съгласен с тази теза. Според него  случилото се е можело да бъде предвидено. ТГой смята, че кризата с коронавируса е показала още по-ярко известните от години насам недостатъци на здравеопазването в страната.

Икономиите и приватизацията в сектора доведоха дотам, че ситуацията в старческите домове е белязана от сериозен недоимък, казва една шведска лекарка. А коментарът на „Афтонбладет“ е още по-категоричен: „Алчността и приватизацията се оказаха смъртоносни“.

Допуснати са били множество грешки

Повече от ясно е, че в Швеция са допуснали множество грешки - например това, че работещите в сектора не са били тествани за COVID-19; или пък това, че здравните власти не са обърнали сериозно внимание на заразените, които не проявяват типичните симптоми на болестта.

Междувременно властите предприеха по-строги мерки и броят на заразените започна леко да спада. Министър-председателят Стефан Льовен обяви, че ще бъдат подобрени условията в социалните заведения, но не спомена никакви детайли. Никой обаче явно не се чувства лично отговорен за това, че коронавирусът се развилня из шведските старчески домове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статия преведена от незнайно къде. Пишете източника, това не го е писала ***. Също, населението на Швеция е поне два пъти по-голямо от съседните държави. Хайда малко обективност.
170
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Платени новини 174"Много страни предприемат мерки като Швеция, защото е по-добър вариант."Швеция предприе мерки преди да изработи механизми за защита на най-уязвимите, което е да сложиш каруцата пред коня. Объркаха кои мерки кога трябва да прилагат, затова са на тоя хал.
169
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От БерлинТи даже не си прочел статията. Информацията е от много различни източници. Айде пий си хапчетата и не се изказвай неподготвен.
168
9
 
19
 
! Отговори
От Берлин преди 3 години
Пичове, без майтап, но още като прочетох заглавието, и си помислих веднага, че е,, пасквил" на Deutsche Welle...!!! Такава пропаганда и манипулация е имало само по времето на Фюрера... Пък ако видите и видеото, как полицията бие невинни демонстранти миналата събота в Берлин на" Александър Платц"..,!? Нямам думи... Не им вярвайте!
167
1
 
3
 
! Отговори
Истината е в миналот преди 3 години
Причината е другаде!Във целия свят се шири некадърността, корупцията, печалбарството и това като се съчетае с ниския морал на политиците /независимо дали са управляващи или опозиция/ и резултатите са налице! Надали сега има някой, който да каже, че мерките, които се вземат са адекватни. И още, ние сега страдаме от последствията. Защото след Втората Световна Война не се отстраниха причините за разногласие не сред нациите, а сред политиците! Защо ни бяха лабораториите за хим. и бактериол. оръжие?
166
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 168Tи проблем нямаш - поради липса на мозък си в мозъчна смърт, така че слушай Ментафчийски и свеетилото по всички въпроси ББ... клянай им се и им служи. Токуи-виж си спечелил некой и друг лев
165
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Швеция е страшно левичарска държава"Видяхме, постъпиха досущ като комунистите. Ако се бяха научили от тях и да фалшифицират инфАрмация, сега щяха да са най-успешно справящата се страна .... след Северна Корея, разбира се.
164
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най ми е интересно като опазим възрастните хора, те ще ми създадат ли работни места и ще ми дават ли пари за наем или заем и храна. Нали плачем за съпричастност - всеки трябва да помага на останалите. Не ти да пазиш бабето-реститутка, а тя после да ви изрита с клетви понеже не бачкате заради измислената криза и нямате пари да и давате.
163
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решили са съвсем хладнокръвно да се избавят от възрастните и болните ,както и от емигрантите,които бяха оставени се изпозаразятТе пък ако им бяха забранили нещо, нямаше да се изпозаразят. Малцинствата се заразиха навсякъде. Швеция е страшно левичарска държава, която се управлява от социалдемократи и зелени. Забраните просто не са им в манталитета.
162
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция били сгрешили, в България не били правили тестове - пълни глупости. Нали требе да се оправдаят пред германците за глупостите дето сътвориха.А в България със съгласен с менинието, че имаме невъзприемчивост към този вирус и затова. Борисов и бандата значт за това, оначе лъжат ден и нощ и съм сигърен, че Борисов съжалява че няма повече починали или "заразени", защото всичката му пара вече отиде във свирката и сега се чуди как да се измъкне
161
21
 
25
 
! Отговори
1 преди 3 години
Манипулации .. от 9 кладенеца вода носят да подкрепят измислената "епидемия" с 0.0000001% разбрали че се разболели ..
160
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те не само възрастните пожертваха. Пожертваха и младите, като им внесоха араби-убийци и изнасилвачи и превърнаха цели градове в криминални гета. Но явно там тези неща ги разбират по друг начин, както правят сега и с тази епидемия.
159
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АААааааа, хахахаха!Какво "Работническо дело, бе ще пукна от смях!Там единственото, което пишеше десетки години беше колко са лоши капиталистите, и колко с добри руснаците. Докато тук в лагерите и по границата стреляха по хората. Не те пускаха да си покажеш носа от България или ако го покажеш - то само в соц страните.Западът можеше да се посещава само от "отговорните другари" на високи постове и дечицата им.Тоя вестник и без пари да го раздават служеше само за тоалетна хартия.
158
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 161Чичи, нито за абонамент плащам, нито Интернета на работа плащам. Събудете се малко, 21ви век сме. Спрете да четете само стари броеве на Работническо дело.
157
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 159Те са на 300 долара абонамент и още 300 лева за интернет та четеш хубава демокрация
156
9
 
4
 
! Отговори
A.L.F преди 3 години
Всъщност сегашния наш човешки вид идва от извънземна планета на мястото на неандерталците, те изчезват, ние ги заменяме, като по - висш разум! Може би и ние ще изчезнем и на наше място ще дойдат по-висш разум от друга планета! Така се прави профилактика на всеки 40 хиляди години!
155
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 158Сега чета Ню Йорк Таймс и Цайт без пари ... чичи. И още доста други а за бърсане ползвам мека И АРОМАТИЗИРАНА хартия.Нарича се развитие това.:)))
154
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 133Можеше да се купи работническо дело за 5 ст., а сега *** купи демкрация или 24 часа за 3 лева.
153
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 153Събират си се в едни и същи форуми, чатове и групи и си споделят. Знам, защото сестра ми по някое време започна да приказва несвързани работи, та трябваше да издиря във физическия живот организаторите на една такава група и да им обясня какво ще им се случи ако не престанат да я занимават. Слава богу, тя се оправи, но доста хора ....
152
1
 
5
 
! Отговори
133 преди 3 години
До: номер 139Знам, но аз навремето го използвах вестник "Работническо дело" за тоалетни нужди, защото нямаше тоалетна хартия в супера като сега. Е, чета го докато не се избърша...