Хърватите оптимисти: Юни е спасен, чакат се 1 млн. туристи

Спряна е лавината от откази на резервации, пише „Вечерни лист“
Обновена: 15 май 2020 11:57 | 15 май 2020 11:57, Елка Василева
5
Хърватите оптимисти: Юни е спасен, чакат се 1 млн. туристи
Снимка: архив, БГНЕС

Преди месец настроенията бяха, че месец юни е напълно изгубен и ще е добре, ако туристите започнат да пристигат през юли. Но като че ли и юни не е напълно изгубен, пише хърватското издание „Вечерни лист“. Продължава да има откази на резервации, но лавината е спряна, а капва и по някоя нова резервация.

Ако ситуацията с коронавируса продължи да се успокоява, прогнозите сочат, че юни може да донесе 10%, а според оптимистичните оценки и до 30% от туристическия оборот през същия месец на миналата година, когато в Хърватия имаше малко над 3 милиона туристи и около 15 милиона нощувки.

Дали домакините по Адриатическо море ще приемат през юни около 300 000 или може дори да се приближат до цял 1 милион туристи, това зависи от много фактори, от развитието на епидемиологичната ситуация до скоростта на реакцията, гъвкавостта и волята в европейските държави да направят възможни пътуванията в чужбина.

Отварят се хотели

Оптимизмът постепенно се връща в туризма, пише още хърватското издание. То изброява данни от няколко хотела по адриатическото крайбрежие, сочещи, че букингът живва.

Още по темата

Вярно е, че няма всички хотели да бъдат отворени и ще доминират хърватските туристи и туристите от Словения, но очакванията са, че ще пристигнат и туристи от други страни, които все още не са сторнирали резервациите си.

Освен това има обаждания за резервации и в частни квартири, като те са главно от туристи, които вече са летували там.

„Особено словенците могат приятно да ни изненадат, ако скоро бъде договорено пътуване в чужбина. Притеснително е обаче, че на сайтовете на министерството на туризма и на хърватския туристически съюз няма официална информация какъв е режимът за влизане в Хърватия. Не е достатъчно, като им казваме, че може да се влезе само с потвърждение за резервация за настаняване. Много зависим и от това кога на пазарите, от които очакваме туристи, ще бъде отменена карантината за връщащите се от чужбина“, казва Недо Пинезич, туристически консултант. Той каза още, че очаква масови резервации last minute.

От сдружението на къмпингите казват, че след като се нормализира пътуването в чужбина, туристите бързо ще тръгнат – ако това стане на 15 юни, през втората половина на месеца ще има определен туристически оборот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** тапаци да погледнат, дали виждат на снимката чудовища каквито строят те на брега и после да не се чудят защо само пропаднали типове ходят по българското море
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ Хърватска има паметник на ГЛАГОЛИЦАТА - азбуката на Кирил и Методий. У нас такъв няма. Признали са за светец един техен монах от 9 век, който е започнал разпространението й.Останалото е политика.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продажните усташи които се отказаха от кирилицата щото много мразят сърбите ..кой ги бръсне за слива тия?
2
2
 
6
 
! Отговори
пак сме там преди 3 години
До АнонименСупер е в Хърватска! Чисто, спокойно, приятно. Ако пробвате, ще ви хареса.Около десетина процента по-скъпо е, но си заслужава.Не е само Дубровник и Далмация. Ако отидете на север, в Истрия, направо ще се влюбите - море, планина, исторически забележителности, много, много зеленина и цветя. Перфектна чистота и гостоприемство.Чадър, шезлонг - по желание и персоналът на плажа ти ги донася и разпъва. Не сме ползвали тази екстра, но май е около 10 лева.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Хърватия не знам, в Гърция е пълно. Слънце, море, моторни лодки- кеф. Плаж, бира, чистота.