Над 4000 са жертвите на коронавируса в Турция

Предприетите икономически мерки са за 240 млрд. турски лири
15 май 2020 08:42, Елка Василева
5
Над 4000 са жертвите на коронавируса в Турция
Снимка: архив, БГНЕС

Броят на направените тестове за коронавирус в Турция надхвърли 1,5 милиона. Броят на хората, загубили живота си в борбата с болестта, остава стабилен в последните дни, като вчера още 55 души се добавиха към тъжната статистика. С тях общият брой на жертвите на COVID-19 в югоизточната ни съседка надмина 4000 души.

Над 2300 души са оздравелите за ден, новозаразените пък са повече от 1600. Общо около 72% от заразените в Турция вече са излекувани, сочат данните на здравното министерство, предаде БНР.

В медиите се разпространяват различни твърдения за следващите стъпки от плана за нормализация, но конкретните мерки се очаква да бъдат обявени от президента на страната Реджеп Ердоган вероятно другата седмица.

Президентът на спортния клуб „Бешикташ“ Ахмед Нур Чеби и други общо 8 души в клуба, сред които спортисти, треньори и работници, са дали положителни тестове за коронавирус. Вчера беше потвърдено, че са били заразени и 11 души от „Ерзурумспор“. Данните будят тревога, тъй като се планира на 12 юни да се поднови футболното първенство в Турция.

Още по темата

В последните дни се наблюдава нарастване на броя на заразените в 9 черноморски и източни провинции в страната. Други огнища на заразата остават Истанбул и разположените в близост до него индустриални центрове.

Министърът на финансите Берат Албайрак съобщи, че стойността на предприетите от турските власти икономически мерки вече е достигнала 240 млрд. турски лири (около 60 млрд. лв.) или 5% от БВП на страната. Критиците на правителството отбелязват, че основната част от плана са отложени вземания, а не директни помощи.

Кметът на Анкара Мансур Яваш обяви трета поредна благотворителна кампания за подпомагане на хората, които са били икономически засегнати от коронавируса. В първите два часа кампанията събра около 6 млн. турски лири помощи (1,5 млн. лв.). Около 125 000 битови сметки на стойност около 16 млн. турски лири на хора, изпаднали в нужда, са били заплатени от благодетели в Истанбул в обявената от общината кампания. Приблизително още толкова сметки на хора в затруднения очакват на сайта на кампанията дали ще бъдат заплатени.

Местните власти в 10 области в Турция забраниха излизането без маски. Нарушителите на правилата са заплашени от глоба от почти 400 турски лири (около 100 лв.).

Междувременно в турския официален вестник беше публикувана максимална тарифа за междуградски превоз на пътници. Поради нуждата да се оставят свободни седалки превозвачите силно повишиха цените на билетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Можеше да ги застигнем ако бе вдигната по рано карантинатаСега трудно ще успеем да наберем скорост
3
1
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
4000 са много за една 83 млн държава ли?погледни в европа държави с 10 млн население имат по 3-5 хил починали,
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас , но там са много народ , нормално е да дадат повече жертви , но хората така или иначе не сме безсмъртни.
1
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Malko sa