Няма условия за епидемия, а смъртността от COVID-19 е като при грип

Д-р Найденов: Ако се появи опасен вирус, ще има "ефекта на лъжливото овчарче"
Обновена: 18 май 2020 17:02 | 18 май 2020 16:30, Нели Христова
326
Няма условия за епидемия, а смъртността от COVID-19 е като при грип
Снимка: БГНЕС

Според  д-р Емануил Найденов, неврохирург от университетската болница "Св. Иван Рилски", пандемията от коронавирус е като тренировка за това, какво може да се случи, ако се появи някой потенциално опасен инфекциозен агент. По думите му, условията за обявяване на пандемия не са изпълнени, а смъртността при COVID-19 е като при грип.

"Истината е, че има много неизвестни около този вирус. Все повече сведения идват в подкрепа на това, че това нещо е сред нас от неизвестно дълго време. Трудно може да се докаже кой от нас се е срещал или не с този вирус, тъй като явно антителата не са задължителен феномен след подобна среща", коментира д-р Емануил Найденов пред БНР.

"За разлика от големите столични болници, които не са ограничавали своята дейност, в провинцията масово хората са отлагали до животозастрашаващи стадии своята диагностика и лечение", подчерта д-р Найденов.

„Нещата са много противоречиви. Освен вирусните заболявания, има и много други заболявания, от които човек понякога и умира. Това, което ме притеснява като специалист е, че много други животоспасяващи заболявания – тяхното диагностициране и лечение беше отложено вследствие на всичката тази истерия, която настъпи и това тепърва ще се отрази. Защото жертвите от подобно вирусно заболяване могат да бъдат директни, могат да бъдат и индиректни", заяви той.

"Това, което в момента се лансира, че е обхванало света като епидемия, всъщност ние не сме изпълнили по никакъв начин критериите за епидемия като брой заболели, поне такива, които можем да докажем. Бих казал, че е една тренировка за това, което може да се случи наистина с някой потенциално опасен инфекциозен агент. В момента имаме възможност в условията на тренировка да се подготвим за истински бой", изтъкна неврохирургът.

"За момента данните, които все повече излизат: че наистина смъртността на общия фон заразени (защото за съжаление се спекулира с думата "заболели" – повечето от тези хора изобщо не разбират, че носят тази вирус), смъртността кореспондира с тази на стандартна грипна инфекция. Не дай си Боже след време наистина да има инфекциозен агент, който да обхване в пандемичен аспект с висока смъртност населението, да не се получи ефектът на "лъжливото овчарче".

"Тази истерична криза, която заля целия свят, е крайно време вече да си отива. В момента е необходимо от страна на специалистите и медиите да се проведе кампания, която да успокои хората, смята д-р Найденов. - Да им каже, че този вирусен агент и неговите събратя са били с човечеството и в животинския свят като цяло от много, много дълги векове и те няма да си отидат. Просто трябва да се научим да живеем с тях."

"Този вирус е опасен за тези хора, които са в рискови контингенти. Наистина смъртността при тях е висока. Трябва да се научим които са рисковите контингенти и кои са наистина ефективните мерки за справянето с подобен тип, ако възникне, епидемия, тъй като явно блокирането на държавата не е от тях. Доста от мерките, които се направиха, показаха, че са били с нулев ефект", категоричен е неврохирургът.

"СЗО и много други авторитети имат вина за това, тъй като всичко се учеше в хода на развитие на нещата. Не може да се изказва човек абсолютно за нещо, в което не е сигурен и не трябва да се изказва. В медицината абсолютна е само глупостта. Всичко друго сме разбрали, че е въпрос на доказателства. Докато тези доказателства не излязат, никой не може да каже нищо със сигурност. За момента цифрите, които все повече се появяват, показват, че нещата по-скоро вървят към една стандартна въздушно-капкова инфекция със съответните рискови контингенти", допълни д-р Емануил Найденов.

"Поуката от тази криза е, че всеки специалист трябва да си знае работата, изтъкна още неврохирургът. - Да има ядро от специалисти в съответната област, която да съставлява някакъв щаб, оперативен, който да взема адекватни решения."

Според д-р Найденов това, което срещата ни с коронавируса е показала е, че гръбнакът на здравната ни система са големите държавни лечебни заведения и създаденият през годините дисбаланс сега е проличал в голяма степен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
2
 
0
 
! Отговори
лекар инфекциозно преди 3 години
ако се прибирете от работа и разберете ,че през ноща брат ви е загинал с хипоксична кома от новакорона 19,а родителите ви с 38 С температура и са за болница с новакорона19,но няма легла- защото всички са пълни....както в Италия и ИспанияЗатова казвам,единствена правилна мярка да спрат голяма епидемия-новакорона19 беше социална изолация,няма вакасина..нашето правителство действа перфектно в епидемията новокорона 19
285
3
 
0
 
! Отговори
лекар инфекционист преди 3 години
.... колега,да не си завъшил в Молдова,медицина ,а??? Навремето- Професор Диков и Професор Тихолова друго са ме учили мен....затова смятам-този път нашето правителство действа перфектно.Благодарение на изолацията спасиха маса народ,иначе щяха да загиват по коридорите на Инф. отделения хора с дихателна недостатъчност по нощите ,както в Италия и Испания.Слушайте кво казва Доц. Ангел Кунчев-той е наясно с нещата и има опита.не бива да даваш мнения за патология която не познаваш колега,...
284
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Около 20 000 ще пукнат днес от глад...Ковида колко? Нека има паника, то целия свят яко е изпростял с телевизията и интернета - каквото издрискат там, значи е вярно!
283
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
За всички, които смятат разни проценти и смъртности, и ала бала...Да прочетат истински статистики и да не ми разправят 6 процента смъртност. 1 - далеч не са регистрирани всички случаи, някои може да са го карали още миналата година. Насилват броя на умрелите от ковид.3млн. умрели от рак за тази година.2млн - цигари и алкохол3млн. умрели деца под 5г.800млн. нямат достъп до чиста вода, а 300 000 са загинали от ***...и много други. - ДО СЕГА ЗА ГОДИНАТА.Продължавайте да живеете в истерия!
282
5
 
1
 
! Отговори
ПАВЕЛ преди 3 години
ТОВА ДОКТОР ЛИ Е? КОЙ ТИ ДАДЕ ДИПЛОМА ЗА ТАКЪВ? НИКАКВО ДОВЕРИЕ НА ТАКИВА ДОКТОРИ!
281
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тези които лъжат искам да ги попитам в дългосрочен план каква ще им ползата. Хайде сега са *** и ще им дадат некой лев. Но в новия световен ред ще бъдат нулеви същества. От позицията на моята възраст ви съветвам да бъдете честни и това може да спаси света, единствено и само честността.
280
2
 
1
 
! Отговори
Доктор Га преди 3 години
Интернисти, всичко знаем, нищо неможем.Хирурзи, нищоне знаем, всичко можем.Патоанатоми, всичко знаем и всичко можем, Само пациента преди да стигне до нас, е минал през предните ...Докторчето със зачот епидемиология от преди 10 години, не е наясно с понятия като морбидност и смъртност и *** от месец по всякакви форуми, че е останал без клиенти...
279
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Продължаваш да лъжеш , правителствен *** ли си ти, ако съм на Герб никога, абсолютно никога няма да ти платя за прлагане на фалшива новина. Ломбардия е с население 9 826 141 според уикипедия. За какви 85хл. говориш. Отитваш седа промениш резултата 11-12 пъти. Това е измама, не само математическа.
278
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
виде се - ке се мре!
277
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Айн цу цвай цу дрън Ломбардия има население от почти 10 млн. за какви 85хл. говориш ти си лъжец, манипулатор и провокатор, *** си ти, но нямало да ви дават пари за лъжливо тролене и фиктивни плюсове. Подадох сигнал за теб. Какви 85х та патили, инсинуатор. Само столицата Милано е почти 1,4млн.
276
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Петракиев"Един съвет от мен:Обратно в отделенията и да научиш аритметиката."
275
0
 
1
 
! Отговори
егати преди 3 години
Измамите.
274
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв е тоя бе?!?!?!"д-р Емануил Найденов"??Поредни левак гонещ 5 минути слава на вълната на пандемията.Нямало условия,обикновен грип???Самият факт че нарича грип този опасен вирус е достатъчен да му отнемат правата на лекар.От кой грип умират 1% от заразените бе селскиии???Тоя е някакъв самоук САНИТАР.П.П. Истинско чудо е че Бг минава за сега по тънката лайсна и има-няма 10 хил докоснали се до вируса но ако се развърти заразата ще видите грип ли е-ангина ли е.Аман от Тюфлеци неграмотни
273
2
 
1
 
! Отговори
Петракиев преди 3 години
Един съвет от мен:Обратно в отделенията и да научиш аритметиката.За сега сте на ниво 3 на релси !
272
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 281 КОЙ лъже, ти лъжеш и на такива като тебе трябва да бъде потърсена отговорност. В Южна Корея, която отлично се справи с епидемиата е измерена смъртност от 2,5%. В света има 5 млн заразени и 330 000 починали от ковид. Това прави смъртност от 6,9 %. Дори да предположим, че реално заразените са 4 пъти повече, смъртността пак ще бъде 1,7 % или 17 пъти по-голяма от тази при сезонния грип. В Италия, Франция, Англия смъртността достига 14 %. Болестта е опасна,мангъраси лъжливи
271
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздравявам Доктора за за смелостта честно и коректно да анализира положението, а и редакцията да пусне статията. Има и много други медици с подобни заключения.
270
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Айн цу цвай цу дрън Какви 85 000 население на Ломбардия бе, само столицата Милано са почти 1 400 000 а населението на Ломбардия е почти 10 000 000. Защо лъжеш така нагло ти си *** и пробваш да пускаш фалшива новина и трябва да ти бъде потърсена отговорност за това.
269
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая година имаме ли умрели от пневмония или всичко е ковид?
268
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да бъде! Как шокирахте обществото с тази новина!
267
1
 
8
 
! Отговори
до 277 преди 3 години
В Словения нямат това светило Тиквата и пак имат по малко болни и починали от нас?!Приината не е в Ботко Тиквата, а в БЦЖ ваксината...., в това че в Италия ,Франция и Испания хората живеят много по - дълго и затова старите и болни хора са по податливи на вирусът.