Страни в Европа с нови стъпки към облекчаване на ограниченията

Италия, Португалия, Испания, Гърция минават на пореден етап
18 май 2020 09:00, Елка Василева
6
Страни в Европа с нови стъпки към облекчаване на ограниченията
Снимка: архив, БГНЕС

От днес редица страни в Европа преминават към следващ етап в облекчаване на рестрикциите, въведени заради новия коронавирус.

След първи етап на 4 май от днес Италия прилага нов етап, при който се премахват ограниченията за пътуване в областите. Сертификатът за придвижване е в сила само при напускане на областите, между които движението ще се възобнови едва на 3 юни.

На затворени публични места и в обществения транспорт ще се носят маски. Навън те ще се носят, когато не може да се гарантира дистанцията.

От днес се отварят всички магазини. В малките магазини ще се допуска по един клиент вътре. Ще е задължително носенето на маска. При пробване на дрехи ще се носят ръкавици, но после няма да е нужно пробваните и върнатите дрехи да се дезинфекцират. Отварят се и търговските центрове, в това число и моловете и ресторантите в тях, но при спазване на изискване за различни входове и изходи за клиентите. На много места ще се мери температурата на входа.

Още по темата

В ресторантите и кафенетата, които отварят врати също от днес, ще се изисква спазване на дистанция между клиентите от 1 метър и правене на резервации, като списъкът с клиентите ще се пази 14 дни. Насърчава се използването на външните части на ресторантите, тоест на градини и тераси. Не може да има посещение на големи групи хора. Персоналът ще е с маски и ръкавици. Днес отварят врати и фризьорските салони, където ще е задължително предварително записан час. От днес подновяват работа и музеите, но не всички учреждения са готови за спазването на нормите за безопасност. От днес за богомолци се отварят и италианските храмове.
Плажовете са отворени също, но при разстояние от 10 квадратни метра на чадър и 1,5 метра между шезлонгите под чадъра. Маски не са задължителни там. В такситата ще е задължително носене на маска и клиентът ще трябва да сяда на задната седалка.

В Португалия, където също първият етап на отваряне на икономиката беше на 4 май, днес е вторият етап, като ще се отворят ресторанти, кафенета и сладкарници, но при условие, че са запълнени само до 50 процента. Отварят се площадите тип тераса, магазините с площ до 400 квадратни метра, музеите, историческите паметници, дворците и галериите, яслите и училищата за последните гимназиални класове.

В Испания баровете, кафенетата и ресторантите ще могат да отворят терасите си за посетители при заетост от 50 процента, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Отварят врати и търговските обекти с площ до 400 квадратни метра при ограничение на посетителите, които едновременно са в тях. Частично ще могат да възобновят работа спортните зали, музеите, театрите, църквите. Библиотеките също отварят врати. Отварят врати и хотели, но без зоните за общо ползване и ресторантите в тях.

В Гърция от днес се отварят археологическите обекти, зоопарковете, парковете, ботаническите градини, залите за залози, спортните зали, басейните, спортните площадки, спортните клубове. Ще е възможно да се пътува между отделните райони, както и по море до остров Крит и по суша до остров Евбея. Възобновяват се часовете за прогимназиалните и гимназиалните класове. Отварят се и търговските центрове и моловете при изискване за спазване на определена площ на клиент. Подновяват се филмовите снимки и театралните репетиции.

В Ирландия пък от днес стартира фаза 1 на облекчаване на мерките, включваща разрешаване на навън на групи до 4 души от различни семейства. Ще започне и поетапното връщане на работа, като първоначално това ще касае строителните работници и градинарите, както и търговците на дребно, които работят основно навън. Ще бъдат отворени и някои открити обекти. Разрешават се и пътувания при необходимост до 20 километра от дома. Въвежда се 14-дневна карантина на пътниците, които пристигнат на ирландските пристанища и летища от чужбина.

В Белгия от днес отварят врати училищата - пореден етап от постепенното облекчаване на карантинните мерки. В Дания отварят врати средните училища (6-10 клас), ресторанти, кафенета, библиотеки, църкви. Полша също смекчава карантинните мерки, като се отварят ресторанти, кафенета, барове, хранителни зони в молове, салони за красота. В Словения се отменят всички ограничения за работа на магазините, ресторантите и фирмите за услуги. В Черна гора започва третата фаза на отмяна на ограничителните мерки, която ще обхваща работата на ресторантите, кафенетата, терасите на хотелите, плажните барове, плажовете и търговските центрове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
Интересното е че в Испания отварят терасите на 50% , но баровете са затворени и те обслужват на вратата, а тук е начин на живот да си на тезгяха и да смучеш вино и вермут, затова последните 2 седмици повечето решиха да не отварят за момента.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде се правят едни и същи неща. Прилича на международна компания в която централният офис изпраща заповед до всички клонове. Работата е подозрително координирана. Властите не мислят, а изпълняват. Няма как дори двама човека да измислят едно и също нещо, камо ли повече.
1
6
 
11
 
! Отговори
Момо преди 3 години
Махнете незабавно задължителната карантина за влизащите от ЕС!