Български учени: По-топлото време ще отслаби коронавируса

Те предупреждават да не разчитаме само на затоплянето
19 май 2020 10:19, Ния Христова
11
Български учени: По-топлото време ще отслаби коронавируса
Снимка: Pixabay
Затоплянето на времето ще отслаби силата на коронавируса. На това мнение са български учени, които забелязват, че при топло и сухо време той умира по-бързо. 
 
Те предполагат, че топлото и сухо време ще намали разпространението на COVID-19, но няма да изчезне напълно.
 
"повишението на температурите ще намали преживяемостта на вируса в пръските, с които се разпространява от болен човек на здрав - т.е. пръските при говор, кихане и кашляне, тъй като вируса е по-стабилен на по-хладно и влажно време, съответно на по-топло и сухо време по-бързо ще изсъхнат пръските и той ще загуби жизнеността си", коментира проф. д-р Ива Христова, зам.-директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), в ефира на bTV.
 
Вирусът попада в организма и ако сме докосвали заразени повърхности и след това пипнем очите, устата или носа си. Затона не може да разчитаме на топлото време. 
 
"Може да очакваме, че топлото и влажно време ще ни помогне в борбата с коронавируса, но не може да разчитаме само на него. Факт е, че в Иран и Австралия казват, че вируса се разпространява независимо от топлото и влажно време. Други пък напомнят, че в Индия може би точно заради горещото и влажно време заболеваемостта не е толкова оляма, колкото се е очаквал", каза проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология в БАН. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.......... за да я прочете под форматаа на доклад на някоя регионална "научна" конференция.Когато ще идва представител на медиите, всички вкупом подготвят много кратки текстове, в които бива преразказана информацията, набавена от знаещите чужди езици младежи. Е, това са изреченията, които директорът на института или някой от заместниците му съобщава тържествено, като от амвон и като че ли споделя собствени, епохални научни открития.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
........ шефовете на секции изкомандват да бъде направена библиографска справка на писаното в чужбина по съответния проблем и под всяко заглавие се обобщи съдържанието на публикацията в резюме от едно до три изречения.След като получат тази буквално сдъвкана информация, секционните шефове преценяват дали лично да я преразкажат под формата на статия за списанието, издавано от техния институт или ако резултатите са маловажни - да дарят тази библиография на някой от фаворитите си, за да я ........
9
0
 
4
 
! Отговори
Хахахахахаааа преди 3 години
Обърнете внимание на последните изречения.Шефката от БАН просто изрежда няколко чужди становища и то след като цял свят вече ги е прочел още преди месеци.Но в БАН е така. Очертае ли се някакъв проблем, по който трябва да се работи или само да се вземе становище, най-напред на Директорски съвет решават коя секция или секции трябва да докладват по темата "Състояние на проучванията" по съответния проблем.После шефовете на секции изкомандват онези от най-младите, които знаятчужди езици ........
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой да знае, някъде в света "вирусът" да е бил изолиран?
7
3
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Нане ... Ще се карантинирам някъде на Южното Черноморие, да се възнасят тези от Бузлуджа - поради напредналата възраст на столетницата си ... !!!
6
1
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Пътнико свиден, пътнико млад,ела в безКовиден днес Слънчев бряг,тук на Шмъркало бийч, лекуват пак,със стара рецепта на белия прах !
5
2
 
5
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Още март и малките деца знаеха, че лятото грип почти няма. Само *** *** на герб откриха топлата вода лятото....
4
6
 
5
 
! Отговори
Нане преди 3 години
До калекоКарантинирай се, и се възнеси...
3
1
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Това е положението, лятото всички трябва да се карантинираме на Българското Черноморие, горещия пясък и солената морска вода са най-добрите дезинфектанти ... !!!
2
0
 
4
 
! Отговори
Кандидат китаец преди 3 години
В Иран и Австралия времето е горещо и сухо, а не горещо и влажно.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв вирус бе господа учени. Изолирайте го и ни го покажете, ако можете.