Пандемията нанесе тежък удар върху туризма в Дубай

Хотелиерите в града може да съкратят 30% от служителите си
21 май 2020 17:52, Анисия Иванова
9
Пандемията нанесе тежък удар върху туризма в Дубай
Снимка: Pixabay

Заетостта на хотелите в Дубай се понижи заради коронавирусната пандемия, като около 30% от служителите в бранша вероятно ще изгубят работата си, смятат от STR Global, съобщава Bloomberg.

“Около 43 хиляди хотелски стаи - една трета от общия им брой, вероятно ще останат затворени до септември, тъй като повечето собственици приемат резервации за по-малко от имотите си, за да си спестят оперативни разходи”, заяви представител на STR Global. Той изчислява, че в сектора работят около 40 хиляди души.

Дубай извади колекция от атракции, с които да привлича туристите. В града има около 120 хиляди стаи за настаняване, като заетостта им поддържа високи нива от години.

Заетостта на стаите в Дубай се понижи до около 23% от началото на април, тъй като глобалната пандемия натежа на туризма по целия свят. Средната заетост в световен мащаб е около 20%, като най-вече е насърчена от търсенето на квартири за медицинския персонал и поставените под карантина, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Туристическият сектор е генерирал около 11.5% от БВП на Дубай през 2019 г., като 16.7 милиона туристи са посетили града, сочат данни на правителството.

Абу Даби се представя по-добре

Хотелите в Абу Даби се справят по-добре, като само 17-процентен дял от 29-те хиляди стаи в града са затворени. Заетостта се понижава с около 50%, тъй като правителството предостави стаи за настаняване на медицинските служители и поставените под карантина, сочат данни на STR Global.

Мерките срещу разпространението на коронавируса засегнаха повечето от останалите хотели в Персийския залив, като около 43-процентен дял от стаите в столицата на Оман приемат гости. В Мека над 80% от стаите за настаняване са затворени, а градът е сред най-тежко засегнатите от пандемията в Саудитска Арабия.

Междувременно собствениците на хотели в Катар се възползваха от подкрепа на правителството, което нае близо 30 имота, тъй като градът трябва да е домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г. и подготовката му за събитието продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво има в дубай, освен пустиня и кич?!? Като свършат кинтите и пак ще се върнат в коюибите сред пясъка.
8
0
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 години
Аз затова си стоя в Дружбай!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да минат на пясъчна диета.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С лудите цени там , от къде пари ще имат туристите да плащат за тениска която е в пъти по скъпа от другаде ,само защото е купена от Дубай мол.Филма им свършва на дубайците. Туристите ги е страх да харчат пари, че ако ги затворят пак за няколко месеца, трябва да се оцелява
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като им свърши петрола, ще имат пясък за ядене до насита.Да почват да ядат пясък отсега, да свикват.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балона им ще се спука пак скоро. Миналия път ,абу даби ги спаси от фалит ама сега не се знае. Миските няма къде да ходят да заработват вече.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е па кой е луд да плаща, за да гледа пясъци и камилари?
2
0
 
10
 
! Отговори
Диабло преди 3 години
Боли ме за бомбай, за дубай и за гудбай .!.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ме интересува дубай. Ни съм ходил нито ми се ходи там. Пък и пари да давам. Българетата с *** души да се забързат. Аз нещо Франция на ски и плажче в Португалия. Много ми е зле там.