Най-трудният сезон за Слънчака, само 10% от хотелите ще отворят

От бранша очакват 80% по-малко туристи да посетят страната ни
90
Най-трудният сезон за Слънчака, само 10% от хотелите ще отворят
Снимка: БГНЕС

Eдва 10% от хотелите в най-големия курортен комплекс по Черноморието ни - "Слънчев бряг" ще отворят този сезон. Това е прогнозата на бранша. Новите правила на работа, липсата на информация кога ще започнат чартърните полети и какви туристи ще пристигнат са част от причините. Неизвестните пред туристическия сезон са много, което прави риска неоправдан, коментират хотелиери.

Още по темата

Необичайна за месец май е картината по Южното Черноморие. По това време други години курортните градчета са в трескава подготовка за сезона, а първите туристи вече се разхождат край морето.

В Равда хотели, заведенията и търговски обекти не работят. Улиците са пусти, а градчето- призрачно. В Несебър е малко по-оживено, но и там не се виждат отворени ресторанти и хотели. Част от търговските обекти, обаче работят.

Други пък се подготвят за сезона.

На курортния комплекс "Слънчев бряг" му предстои най-трудният летен сезон за изминалите 61 години от основаването му, каза хотелиерът и председател на Българската асоциация на собствениците в туризма Героги Николчев пред БНР.

Той не очаква след отварянето на границите ни с Румъния и Гърция да дойдат много туристи в "Слънчев бряг" и хотелът му няма да отвори.

Още много неизяснени въпроси остават пред сезона, каза председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов, след срещата с министъра на туризма Николина Ангелкова в края на миналата седмица. Той потвърди прогнозата си, че 80% по-малко туристи ще посетят страната ни тази година в сравнение с миналата.

В момента летище Бургас обслужва само дестинацията Лондон Лутън, 2 пъти в седмицата. Първият неотменен полет, който е планиран и присъства на летищното разписание на България Ер, е с направление Бургас – Москва на 31-ви май. За чартърни полети в момента не могат да бъдат предоставени данни, заявиха от морската аерогара.

Затворени ресторанти и хотели и десетки закрити търговски обекти ги очаква туристите този сезон в една от най-посещаваните летни дестинации по морето - община Несебър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
6
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 3 години
Дано руските туристи и тая година дойдат без танките,като тези в Крим и Донбас Тя Задунайская си е тяхна от век и половина вече е освободена от българи...
56
13
 
9
 
! Отговори
Илиян Бъчваров преди 3 години
До Анонимен *** в Гърция там дават повече. Всеки български турист го целуват, дават му по 150 евро на ден, след това го къпят, преобличат, водят го до Акропола и следва нощен живот. Има условие....да не е почивката повече от 10-15 дни. Бягайте там. Подобно е в Турция. Турци, Гърци, Сърби ни обичат до полуда. Приятна почивка
55
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По долу пишат разни квартални чичовци, които нямат идея от икономика. Чичо къде няма бетонни хотели? Барселона ли? Валенсия ли? Монако ли? В Италия ли? Къде? Я стига се правихте на палатладжии от палатки пари няма. Хората по морето искат пари, а не празни приказки. Значи парите от морето и балкана отиват в София... И много Плямпяте. Що не вземете да направите малко пари там :) мишлета. До кога морето, ще ви плаща метрата и тангентите.
54
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо. Летния туризъм генерира голям процент от БВП на България и го увеличава с вноса на валута. Над 200к работят по морето и хранят семейства. Изобщо неслушам шепа пинковциии плюеши България и хората работещи там. В крайна сметка парите влизащи в България от чужденци отива във всяка сфера от болници и метро в София до чистене на ***. Дано издържите аз лично това лято ще ви подкрепя и ще плажувам по нашето море. Успех.
53
1
 
14
 
! Отговори
Калоян преди 3 години
До Камелия ЦветановаИзвинявайте, тази информация проверена ли е или сте я прочели някъде.....непрекъснато чета, чувам и гледам по телевизиите че Турция отваря курортите, Гърция вече е ехеееее, а нашите.. 10%
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От СлънчакаДа. Навремето двама мои познати взимаха на концесия един плаж.Казваха, че от заведението на плажа правели над 3/4 от оборота за сезона. И печалбата им била най-голяма.Чадърите и шезлонгите ги пускали по левче парчето, колкото да гонят мизерниците, да не им висят по цял ден там за без пари.
51
1
 
27
 
! Отговори
От Слънчака преди 3 години
Искам да разбия един дълго коментиран МИТ относно цената на шезлонгите и чадърите в Слънчака !! Истината ,е че чуждестранните туристи или тези които са настанени в по квалитетни хотели НЕ ПЛАЩАТ ЗА ШЕЗЛОНГ И ЧАДЪР . Собствениците на повечето хотели си имат финансова уговорка с концесионерите на плажовете , техните туристи да не плащат за сянка. Включено е в оинклузива и когато турист отиде на плажа е нужно само да си покаже гривната пред касиера и получава беплатно шезлонг и чадър.
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как така ще отворят 10% от хотелите ? във вчерашната статия пишеше че ще ни /при/мамят с по ниски цени веднага питайте радио Ереван - не може такава неинформираност
49
2
 
29
 
! Отговори
Дедо Петко преди 3 години
Българските туристи казали:- По-добре да ни тресне БУРЯ НА ХАЛКИДИКИ, ОТКОЛКОТО СМЕТКА В СЛЪНЧЕВ БРЯГ!
48
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко ще плащат,та да отидем там.Аз съм скромен човек.За сто кинта на ден плюс храна и спане отивам за една седмица.
47
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През дедувака ми е за тия мутри и крадци.Навремето Костов им хариза заводите,които първо порядъчно окрадоха,а след това ликвидираха и нарязаха за скрап.После с тези крадени пари,както и със стотици милиони необезпечени кредити си направиха тези комплекси.А сметката пак плати българският народ.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
основният контингет на този т.н. ***-орт наглобританците тази година ще пропуснат, т.к. 14 дневната карантина за връщащите се от чужбина ще остане до края на юли. т.че слънчака да пуска кепенците
45
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
страхотен курорт на времето,бетонно гето в момента,не ми е жал за него в този му вид,а зная,че няма да се върне в предишния,всичко хубаво разграбиха и унищожиха,мога само да си спомням с носталгия за времето когато там беше хубаво
44
0
 
23
 
! Отговори
Миро преди 3 години
Страхотна Новина!
43
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре звучи, спокойствие и чисто море. Това лято Слънчев бряг може и да става за почивка с децата.
42
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми току-виж станало по-буржоазно и по-прилично, ама едва ли.... Ех, каква зеленина и тишина беще там през 70-те години...
41
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако хотелите и заведенията на Слънчев бряг се закрият, там ще има наистина уникален сезон.
40
0
 
31
 
! Отговори
Rokko преди 3 години
Тази година 10% догодина 2% и така до края:))
39
0
 
18
 
! Отговори
Генерал Годжи преди 3 години
Боли ме пагона
38
0
 
26
 
! Отговори
Вампирът от Несебър преди 3 години
Ще отворят, ще проветрят малко, да не мухлясват матраците, и пак ще затворят.