Очаква ли ни втора вълна на коронавируса? Ето какво ни учи историята

Много пандемии са се завръщали на вълни, други успяваме да овладеем
22 май 2020 10:50, Нели Христова
96
Очаква ли ни втора вълна на коронавируса? Ето какво ни учи историята
Снимка: БГНЕС

Учените са на две различни мнения, когато става дума за това, дали ще има втора, по-смъртоносна вълна на COVID-19. Някои са убедени, че това няма да се случи, други предупреждават, че ако не се спазват правилата за дистанция, при втори удар на коронавируса, много повече хора ще изгубят живота си.

Но какво казва историята по въпроса?

Ако се върнем назад в Средновековието, ще видим, че чумата или така наречената "Черна смърт" е връхлитала Европа на вълни. По подобен начин бубонната чума също се завръща няколко пъти, преди да отшуми. Преди един век испанският грип убива милиони из цяла Европа. Точните числа не могат да бъдат определени, но учените са обединени около едно - втората вълна на инфлуенцата е била много по-смъртоносна от първата.

Разбира се, тогава нито здравната система, нито технологията, лекарствата и информационните системи са били толкова напреднали, колкото са сега. През последните години се появиха други подобни вируси, като SARS и MERS, които нямаха втора заразна вълна. Но това може да се дължи и на факта, че и двата вируса бяха значително по-малко заразни от COVID-19. Други големи пандемии от нашето време, като свинският грип, обаче се завърнаха повторно. А втората вълна бе много по-силна.

Какво значи това в случая с COVID-19?

Няма два вируса, които да са напълно еднакви помежду си, което значи, че нито една епидемия или зараза не протича по един и същ начин. Но също така знаем, че заразните болести се разпространяват, когато болен човек влезе в контакт със здрав човек. Епидемията ще продължава да се развива, докато броят на заразените с вируса от един носител, са повече от 1. Това се нарича "репродуктивен потенциал", обясняват от BBC.

Да държим репродуктивния потенциал под 1 е критично за справянето ни с пандемията. За това социалната дистанция и проследяването на контактите ни ще са част от живота ни за дълго време. Също така предстои да научим колко дълго ни предпазва имунитета, който си създаваме срещу вируса след като го преболедуваме. Още не е ясно и дали COVID-19 е сезонен.

Експертите предупреждават, че коронавирусът може да се появи отново през зимния грипен сезон в Европа и САЩ, когато здравните системи и без това са под голямо напрежение. Учените наблюдават и дали вируса мутира и става па-летален или пък по-безопасен.

Все още има много неизвестни при COVID-19, за да сме напълно сигурни, че ще има втора вълна. Това може никога да не се случи. Бързата поява на ваксина напълно ще промени правилата на играта. Но докато това не се случи, грешките при отпускането на мерките ще доведат до рязко увеличаване на броят на заразените, а хората ще платят за тях с живота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ готвят нова здравна осигуровка за всички, които не пазят карантина, за да не фалират болниците.
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има втора вълна трябва да се обяви сериозна епидемия, но никога повече пандемия. Тя е по- страшна и от най- страшния вирус. Дори и при най ужасната болест за всички времена, проказата, болните са отделяни на специални острови, но не са затваряни цели държави.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вероятно ще е постоянна вълна както е СПИН-91.
45
0
 
3
 
! Отговори
39 до 43 преди 3 години
Ако дават 10к на месец може, иначе засега не ми е интересно.
44
2
 
2
 
! Отговори
абеее преди 3 години
Демократите комунисто-фашисти от САЩ и пет вълни може да са намислили,но всичко ще се разбере на 3-ти ноември.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната система се задръсти още по Гергьовден. Камиони, пързалки, абе, не си е работа.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй ли уа? Осьещам, че ги разбираш ньещата. Ти сигурну си неко шеф у бьесипьето уа!То в БСП дори ти, с този правопис, можеш да станеш шеф в момента.
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До PfТи може смело да се заразиш, но ще заразиш и още доста хора. Добре, че смелчаците като теб не са много, за да се задръсти здравната система от болни!
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
важно е да ни държите нонстп в напрежение де...по нареждане на господарите ви...
39
3
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Тъй ли уа? Осьещам, че ги разбираш ньещата. Ти сигурну си неко шеф у бьесипьето уа!
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще хукне като изоглавен да ходи, да яде и да пука ракияГергьовден мина и вече няма как да слагате в опорките "тумбак" и "агнешко". Та само ракията сте оставили... Кутев явно работи в ГЕРБ, само неговите *** бяха толкова нескопосани.
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста повече ме интересува защо Горанката още е финансов министър, след като с негова помощ олигарх укрива 700 милиона данъци.
36
1
 
5
 
! Отговори
До32 TTTSPS преди 3 години
2003-та месец юли при темп. на въздуха 37С на милото ни Черно море едвам оцелях от аденовирус. Жестока температура и зверски кръвоизлив в едното око. На системи две седмици между земята и небето. Не бързайте да наричате хората "овце".
35
2
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
Уд бьесипьету тъй ли казаха уа? Ам въй уа! Тугаа ф африкътъ що са болнье от илядо вирози уа?
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още първата не е минала!
33
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Историята ни учи, че Испанския грип е продължил със затихване от 1918та до 1920та. Тогава са умрели по статистиките, които намирам в Гугъл към 50 милиона души.Така, че това е.Трябва да сме по-предпазливи.
32
15
 
10
 
! Отговори
TTTSPS преди 3 години
Какъв вирус на 30-35 градуса!? Пак лъжат много.И ние като овце вярваме
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да разбираме, че има версия 2, така ли?
30
0
 
9
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Не само. Представи си как се произвеждат около 8 млрд ваксини и как се организира поставянето им. Дори да се имунизират 60-70 процента, това пак са 5-6 млрд ваксини, които трябва да се произведат, доставят и поставят. Не става за ден.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Действаща ваксина няма как да има за година, две , три.А и да пуснат не бих си сложил подобно нещо без необходимите тестове.