Очаква ли ни втора вълна на коронавируса? Ето какво ни учи историята

Много пандемии са се завръщали на вълни, други успяваме да овладеем
22 май 2020 10:50, Нели Христова
96
Очаква ли ни втора вълна на коронавируса? Ето какво ни учи историята
Снимка: БГНЕС

Учените са на две различни мнения, когато става дума за това, дали ще има втора, по-смъртоносна вълна на COVID-19. Някои са убедени, че това няма да се случи, други предупреждават, че ако не се спазват правилата за дистанция, при втори удар на коронавируса, много повече хора ще изгубят живота си.

Но какво казва историята по въпроса?

Ако се върнем назад в Средновековието, ще видим, че чумата или така наречената "Черна смърт" е връхлитала Европа на вълни. По подобен начин бубонната чума също се завръща няколко пъти, преди да отшуми. Преди един век испанският грип убива милиони из цяла Европа. Точните числа не могат да бъдат определени, но учените са обединени около едно - втората вълна на инфлуенцата е била много по-смъртоносна от първата.

Разбира се, тогава нито здравната система, нито технологията, лекарствата и информационните системи са били толкова напреднали, колкото са сега. През последните години се появиха други подобни вируси, като SARS и MERS, които нямаха втора заразна вълна. Но това може да се дължи и на факта, че и двата вируса бяха значително по-малко заразни от COVID-19. Други големи пандемии от нашето време, като свинският грип, обаче се завърнаха повторно. А втората вълна бе много по-силна.

Какво значи това в случая с COVID-19?

Няма два вируса, които да са напълно еднакви помежду си, което значи, че нито една епидемия или зараза не протича по един и същ начин. Но също така знаем, че заразните болести се разпространяват, когато болен човек влезе в контакт със здрав човек. Епидемията ще продължава да се развива, докато броят на заразените с вируса от един носител, са повече от 1. Това се нарича "репродуктивен потенциал", обясняват от BBC.

Да държим репродуктивния потенциал под 1 е критично за справянето ни с пандемията. За това социалната дистанция и проследяването на контактите ни ще са част от живота ни за дълго време. Също така предстои да научим колко дълго ни предпазва имунитета, който си създаваме срещу вируса след като го преболедуваме. Още не е ясно и дали COVID-19 е сезонен.

Експертите предупреждават, че коронавирусът може да се появи отново през зимния грипен сезон в Европа и САЩ, когато здравните системи и без това са под голямо напрежение. Учените наблюдават и дали вируса мутира и става па-летален или пък по-безопасен.

Все още има много неизвестни при COVID-19, за да сме напълно сигурни, че ще има втора вълна. Това може никога да не се случи. Бързата поява на ваксина напълно ще промени правилата на играта. Но докато това не се случи, грешките при отпускането на мерките ще доведат до рязко увеличаване на броят на заразените, а хората ще платят за тях с живота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смелчаците дето не спазват никакви мерки ще докарат втора вълна. Тогава гетата ще се подпалят, но понеже ходят навсякъде ще го разнесат чудесно. Те се движат стадно и не чуват никого.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коуеги професоре, кажете вие какво мисуите по въпросо? Че го има уи иуи нема да го има вторио сезон?
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като говорим за нов вирус и пандемия, миналото и статистиките отпреди са полезни колкото ланския сняг...Щем или не, научим истината по един или друг начин. Но от гледна точка на обществения интерес и в частност на личния, по-добре за всички ни ще е да подходим отговорно и с едно наум, отколкото за пореден път да се поздравим с популярната по тия ширини констаатация, че посред зима "зимата пак ни изненада"...
25
1
 
9
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Явно са вдигнали платата,на троловете с 0,50лв?!Чак на бой налитат...Голям хъс,за работа!!!
24
11
 
3
 
! Отговори
Кво речи!? преди 3 години
Ако се стигне до втора вълна , света ще свърши. Та нека се стараем , да не се повтаря
23
8
 
19
 
! Отговори
Pf преди 3 години
Който го е страх да се изолира ако ще в бункер 8 метра под земята. Другите мислим да се върнем към нормалния живот. Как 3 месеца си ходя на работа с градския транспорт в София ,сменям 3 превозни средства ,бях без маска когато не беше задължителна и нищо ми няма. Щом е толкова заразен едва ли по случайност съм се отървал. Дядо ми на времето на война е ходил и не се е криел,а ние като някви лигльовци от един вирус умрели от страх.
22
8
 
4
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
До анонимен: Този път прекали, сам си го изпроси! Няма да търпя да се плюе по Щаба и Правителството
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете НЕДОМИСЛИЦИ и ГЛУПОСТИ.Технолигичното време за създаване на ваксина е 18 МЕСЕЦА !!!Така че ваксина НЯМА ДА ИМА скоро!!Единствено лекарство може да реши проблема НО вероятност за създаване на такова клони към НУЛА!!Фалшиви, медии, фалшиви новини, фалшиви учени, фалшиви пУлитици............Добре дошли в 21ви век.Или с други думи "Welcome to the Hell'' !!!
20
1
 
3
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Да така е,може и неправилно да съм се изразил, оптимистично.И при евентуална втора вълна,пак ще е така!!!Бог и ген!!!Не щаб,не ВОЖД...,Бог и ген!!!Нито здравна система имаме,нито адекватни управници,през последните,30 а вероятно и 70 години!!!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук има една УЖАСЕНА.Госпожо климактериум ли ви мори?Много нерви много нещо.
18
12
 
3
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
До 12: Ти дето пишеш с моя Ник и нямаш доблестта това което пишеш да застанеш зад него с името си говори за теб че си най-обикновени мишка, страхлива, анонимна и неграмотна!Напиши едно име да те шотна и докладвам за клевети срещу щаба и правителството!Макар че и по IP мога да те издиря!
17
0
 
7
 
! Отговори
избирателю, преди 3 години
Защо мислиш, че вече сме спасени?Дай боже, ама е рано още да се прогнозира.
16
1
 
12
 
! Отговори
избирател преди 3 години
До УжасенаПриятелко или приятелю,рядко пиша,на другиго тук,но...Повярвай ми,не скъпоценният ти щаб,или ВЕЛИКИЯ ти ВОДАЧ,ни спасиха от вируса, доколкото го имаше...Единствените заслуги са,на Бог и нашия ген!!!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА НАЧИН ДА СЕ ОТЪРВЕМ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИВсяка пандемия, а пък и обикновения грип,затихва постепенно.Да се надяваме следващият път да е по-леко.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мдам...Признаха си,че при свинския грип първата му вълна са починали 4000 предимно млади бг 2009-та година.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има втора вълна ако го пуснат пак....
12
6
 
17
 
! Отговори
Мдам... преди 3 години
Грипът тая зима уби десетки пъти повече хора, без никой да разбере за това. Задайте директен въпрос на доц. Ангел Кунчев, Главния държавен здравен инспектор, колко човека са починали от грип досега за годината и отговорът ще ви смае! Той сам няма да си каже. Числото е четирицифрено.Не ми дреме за коронавируса.
11
6
 
19
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Щабът не направи нищо друго освен да изкара 200 000 човека на борсата. Щабът не спаси никого, защото нямаше от какво да го спасява. Аз съм подлог.а на властта и платен ***. Следвам инструкции, за да манипулирам общественото мнение. За това ми плащат.
10
14
 
6
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Пишете с моето име защото нямате какво да изложите като контра теза на моята!Нямате нито акъл, нито какво да напишете!Адмирации за Щаба и Правителството, ако не бяха те сега щяхте да сте история!
9
0
 
6
 
! Отговори
Излагате се преди 3 години
Уволнете Нелка! Ако си направи труда да прочете на английски официални медицински източници ще се запознае с втората вълна на цитираните от патицата два вируса, които уж нямали втора вълна. Но Нелка до вчера е списвала рецепти и хороскопи и превежда с Google translate. Интересно е къде е редактора на медията?