Отшумява ли пандемията от коронавирус? Никой не знае все още

И все пак оздравелите са повече от новозарезените
Обновена: 22 май 2020 22:55 | 22 май 2020 22:43, Камелия Цветанова
10

За пореден ден имаме повече оздравели от заразени с коронавирус. 41 са новите доказани случаи на Ковид-19 у нас. Общият брой на доказаните случаи в страната е 2372.

Отшумява ли пандемията?

"Това не може да се каже. Имаше такива твърдения, че някъде в началото на август нещата ще влязат в норма при нас, това засега никой не може да каже. Данните сочат, че оздравелите са повече от новозарезените. Това показва, че сме близо до това начало на приключване. Но ние отстъпваме на Гърция, която вече няма случаи или са под 10, защото приложиха за един месец китайския модел за забрана за излизане на улиците. Това веднага имаше ефект", каза вирусологът акад. Ангел Гълъбов в предаването "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че в Гърция днес нямат нови случаи на заразени от Ковид-19.

"Неслучайно хората продължават да се страхуват от този вирус. Но понятието втора вълна не е ясно какво представлява, защото никъде го няма това нещо. Все пак продължава да съществува опасност, особено за възрастните хора, но най-високите върхове бяха минати. Българският народ очевидно има добра генетика, това беше доказано за страните от Югоизточна Европа, но въпреки това считам, че мерките трябва да се спазват - носенето на маски и ръкавици", допълни акад. Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че въпросът с имуностимулаторите е много спорен.

"Никога не съм ги препоръчвал, тъй като имунитетът при това заболяване е най-слабо изяснен. При него има една имунологична цитокинова буря, която не се среща при други инфекции. Кога отшумява вирусът, кога се появяват антитела - всичко е много индивидуално. Предложението да се лекуват с плазма от преболедували се оказва неефективно. Данните са крайно противоречиви. Китайците отбелязаха, че плазмата съдържа и вирус", каза още вирусологът.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
1
 
! Отговори
д-р скорчев преди 2 месеца
5ти Легионеллата и пандемията предизвикана от китайския вирус. Двете имат общо много:
1.Предават се по въздушно капков път.
2. Загиват при температура над 56 градуса.
3.Пораженията са също сходни.
4.Инкубационият рериод рри легионелата е подобен.
Само че едното е бактерия а другото е една голяма молекула т.е. доста по дребно но рък доста вредно.
6
3
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 2 месеца
Нито в швеция видяхме камиони с трупове, даже в белгия имат повече взето на брой хора
5
8
 
0
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 месеца
Току що гледах по един от любимите ми кабелни канали епизод от поредица научнопопулярни филми за различни заразни болести. Нарича се "Чудовището в мен".
Та, сред описаните случаи имаше и легионерска болест. Знаете ли какво значи легионерската болест? Разяжда плътта, месото отвътре. На човека му бяха отрязали двата крака и част от едната ръка, но оживя. А да, симптомите са като при коронавиурс. Треска, температура (над 40 градуса), болки в мускулите, затруднено дишане.
4
4
 
6
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 месеца
До: номер 2

Точно така, напълно вярна логика! Ако изхождаме от тази логика, и по думите на ген. Мутафчийски, ако не утре, то тия дни, би трябвало да очакваме в Беларус да видим "чували с трупове", които "ги товарят на военни камиони".
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Със сигурност не "отшумява"!! Няма как да "отшуми" нещо, което го няма!!!
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Утре стават точно две седмици от военния парад в Минск. Ако повЕрваме на прогнозите на ген. Мутафчийски преди Цветница и Великден, утре в Беларус трябва да започне взривно покачване на броя на поразените от коронавируса и хората там, както обича да се изразява Мутафчийски, трябва да започнат "яко да измират". Ясно е какви ще бъдат последиците за президента Лукашенко, ако този апокалипсис стане реалност. Защо обаче журналистите забравиха за Минск? Май не очакват лоши новини. А дали това е новина?
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Противогази трябват и да не се свалят 24/7.