Нова надежда за изход от пандемията: Кучетата надушват COVID-19

Eкипи вече тренират кучета-търсачи
Обновена: 24 май 2020 20:07 | 24 май 2020 19:20, Камелия Цветанова
34
Нова надежда за изход от пандемията: Кучетата надушват COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В пилотно изследване на Хелзинкския университет кучета, обучавани за помощници при медицинска диагностика, само за няколко седмици са се научили да различават (по миризмата на урината) пациентите с Ковид-19 от здравите участници в експеримента.

“Останахме приятно изненадани колко бързо кучетата се научиха да различават новата миризма”, казва Анна Хийлм-Бьоркман, доцентка във Ветеринарномедицинския факултет на Хелзинкския университет. Кучетата идентифицират миризмата с точност, близка до тази на PCR-тестовете, добавя тя, цитирана от Дойче веле.

Откритие с бъдеще

Обещаващите резултати от Финландия ще послужат и на други екипи, които тренират кучета-търсачи да се включат в борбата с Ковид-19. От Германския център за кучета-асистенти казват, че имат нужда от повече информация дали обучението с вируса е безопасно за хората и животните. „Вирусолозите ни посъветваха да не го правим – в крайна сметка досега знаем прекалено малко за вируса“, казва Лука Барет от организацията.

Все още не е ясно коя субстанция в урината помага на животните да разпознаят наличието на Ковид-19. Вирусът поразява не само белите дробове, но и кръвоносните съдове, бъбреците и други органи. Вероятно по този начин се променя и миризмата на урината на пациентите, което помага на кучетата да реагират на заболяването.

Кучетата разпознават злокачествени тумори

“Според едно изследване, кучетата разпознават левкемията с вероятност от 93%, а рака на белите дробове – дори на 97 процента”, обяснява Барет. Животните могат да идентифицират и други онкологични заболявания, сред които рак на кожата, на дебелото черво, на яйчниците и на простата.

Кучетата разпознават и болестта на Паркинсон - при това години преди появата на първите симптоми на заболяването, което е от изключителна помощ за ранното диагностициране. Животните тренират и за идентифициране на малария. За момента обаче те познават 7 от 10 заразени, което е недостатъчно.

В пъти по-силно обоняние от човешкото

Обонянието при кучетата е около един милион пъти по-силно от това на човека. Хората разполагат с около пет милиона клетки за обоняние, дакелът – със 125 милиона, а немската овчарка – с 220 милиона. Кучетата правят 300 кратки вдишвания на минута, по този начин клетките на обонянието се изпълват с нови частици постоянно. Освен това възприемат различна миризма отляво и отдясно – така те могат едновременно да усещат заобикалящата ги среда и да преследват конкретна следа.Породите лабрадор ретривър, кокер шпаньол и овчарка са сред тези, които се обучават да откриват наркотици и взривни вещества. Всяко куче обаче може бъде научено да открива само един вид онкологично заболяване.

Кучетата се обучават чрез контейнери, които съдържат миризма или пот. Щом идентифицират миризмата, кучетата чуват “клик” и получават награда под формата на храна.

Ценен помощник в борбата срещу Ковид-19

В момента малко животни и техните стопани работят в болници, при това доброволно. Класическата медицина и здравните каси до голяма степен са скептични към този метод на ранното диагностициране.

Ако направените открития във Финландия се потвърдят, кучетата търсачи могат да се окажат ценен помощник в борбата срещу новия коронавирус. Според Лука Барет, те могат да помогнат за превенцията на разпространението на заразата при футболни мачове, големи събития или на летища. И не само да проверяват пътниците. Кучета търсачи могат да обхождат самолетите преди пасажерите да се качат, за да установят дали на борда на машината има Ковид-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета.
29
1
 
1
 
! Отговори
Мдаа преди 3 години
Моето куче може да чете, за съжаление не може да говори...
28
3
 
1
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Е как няма да я надушат като тя смьрди ужасно питаите всеки един лекар в александровска и пирогов кай мерише тоалетна след болен от ковид
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кучелюб, приятел преди да пишеш нещо първо погледни в нета дали е вярно или не. Кучетата имат 300 милиона рецептори, хората около 5 милиона.A nosefor odorsForone thing, they possess up to 300 million olfactory receptors in their noses, compared to about six million in us.
26
4
 
5
 
! Отговори
Кучелюб Кучкаров преди 3 години
Съвсем ни взехте за канарчета ( пак) !Досега знаехме , че кучетата имат хиляда пъти по-добро обоняние , а след таз безценна информация от статията разбрахме , че кучетата вече имат 1 милион пъти по-добро обоняние , специално за короновируса ! Ками , имаш ли идея каква е раликата м/у 1000 и 1000000 ( освен трите нули) ?!Ами преброй до хиляда и после до 1 милион !Въобще - кучелюбска малоумщина !
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как точно вируса променя урината? Защо не се ползва урина за тестване? Стига вече секта кучелюбска простотия!
24
5
 
1
 
! Отговори
Сакамето преди 3 години
Куче не може да открие вирус.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потта нти съдържа урина. Корона вируса, както и почи всички вируси предизвикват реакция на организма, мкоято птоменя състава на потта и урината, както и на други телесни течности и твърдости ;)Организма реагира още преди да сте разбрали. Животинчетата надушват тази реаакция. Смятам котките биха били по - добри, поб=неже за тях последствията отзаразяването могат да са по - сериозни от тези за кучетата. Само че май се обуччават по - трудно. И веднъж заразят ли се едва ли повее ще вършат работа.
22
8
 
3
 
! Отговори
TSA ;) преди 3 години
След като откриват болестта по урината, как точно ще се приложи това на летищата? Ще се събира урина от кандидат-пътниците, или просто всички ще кажат "да ви пикая на летищата!" ;)
21
12
 
4
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Е баси простотията, тези не можаха ли да измислят нещо по-умно? Свещена глупост. Следващата глупост ще бъде за изпражненията на болните от корона. Да ги ядат печени и пържени тези дето измислят тъпите новини. Има кафета от маймунски ***, но защо да не опитат от човешките ***.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Кучетата на летището и да пускат самолетите, че ми омръзна.
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно как всички дето твърдят, че този вирус го няма и всичко е една измама, започна да ги тресе голям страх, че кучетата ще ги надушат, че са заразени с коронавируса.
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости, псевдонаука на макс.
17
1
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Котката ми надушва истинско месо и има много други полезни интуиции за моето здраве.
16
12
 
11
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Няма как куче да надуши несъществуващо нещо.
15
12
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Кучетата може да откриват наркотици и бомби.Вируси-НЕ!
14
10
 
7
 
! Отговори
Гани преди 3 години
Лъжете,кучето не може да открие болни-
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучето не може да открие болни хора.
12
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучкарски малоумия. Ама то кучкар с мозък виждали ли сте?
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То бива да лъжеш веднъж дваж ама тези вече срам нямат, те кога ли са имали всъщност.