В лабораторията в Ухан имало три щама на коронавирус, но не и COVID-19

За първи път говори директорката на Института по вирусология
24 май 2020 16:55, Нели Христова
115
В лабораторията в Ухан имало три щама на коронавирус, но не и COVID-19
Снимка: БГНЕС

След месеци на спекулации относно това, дали Институтът по вирусология в Ухан е бил първоизточникът на COVID-19, най-накрая проговори неговият директор - Уанг Яни. По думите й, в лабораторията имало три живи щама на коронавирус, но нито един от тях не съвпада с този, който уби милиони по цял свят. Най-близкият от тези три щама съвпадал на 79,8% с този, който се разпространява по света.

Още по темата

"Нашият институт получи първата проба от вируса, причиняващ плевмония, на 30 декемви. Не се мила нито повече знания, нито сме изследвали или съхранявали вируса. Всъщност, подобно на останалата част от света, не знаехме, че съществува. Как от нашата лаборатория може да бъде изпуснато нещо, което не знаем, че съществува?", казва Уанг Янг в ексклузивно интервю за телевизия CGTN. За нея, думите на Доналд Тръмп и други световни лидери, които намекват, че COVID-19, са "пълна измислица".

Янг обяснява, че учените в лабораторията са опитали да намерят вирусът, който е пречинил епидемията от SARS. Те започват това свое изследване през 2004 година. Всъщност, те почти успяват и откриват щам в прилепите, който прилича на SARS на 96%.

Преди време обаче сп. Nature публикува статия, в която се твърди, че е открит вирус и прилепите, който съвпада на 96,2% с SARS-CoV-2. Тъй като това число е голямо, много хора се питат дали той не е започнал пандемията по света.

"Този вирус се нарича RaTG-13. Ако го погледнем с очите на обикновени хора, а не професионалисти, 96% е голямо съвпадение, да. Но коронавирусите са едни от РНК вирусите, които притежават най-много геноми. SARS-CoV-2 има 30 хил. основи. Разликата от 3,8% означава, че има разлика от около 1800 нуклеоидни позиции. В природата, ще отнеме дълго време преди вирусът да мутира и да се превърне в SARS-CoV-2. Вероятността е малка", обяснява Янг.

Тя допълва, че институтът само е получил проба от RaTG-13, но не съхранява жив щам от вирусът, подобен на COVID-19, в лабораторията си.

"SARS-CoV-2 прилича само на 80% на вируса на SARS. Това е очевидна разлика. По време на изследванията си, нашите учени не са обръщари внимание на вируси, чиито геном е далеч от този на SARS. За това не сме изолирали и щама RaTG-13, тъй като той съвпада само на 79% с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
1
 
! Отговори
Milen преди 3 години
А кой работи по правописа на *** Христова?
94
1
 
1
 
! Отговори
ПС преди 3 години
Моля преди да пуснете статия проверете за правописни грешки-като например плевмония вместо пневмония,или не се мила ?Обидно за вас !
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В лабораторията в Ухан се разработват съмсем безобидни щамове дето предизвикват единствено силно желание за хвалене на президента Си и комунистическата партия на Китай.
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключително съмнително твърдение. В Ухан има две лаборатории, тази от по-висок клас се занимава именно с коронавирусите, предавани от животни на хора. И така, какво твърдят те - че наоколо /под наоколо, имам предвид буквално на няколко метра/, от миналата година обикаля нов коронавирус, а те досега нямали такъв в лабораторията, но имали други. Тия сериозно ли? Случаен пубер ще даде на родителите си по-добро оправдание.
91
1
 
2
 
! Отговори
Абе знаем преди 3 години
Знаем, че жълтурите лъжат. Изпуснали са го и сега замазват.Туй комунистическите държави са смешни. Вземете Русия, хвърлят докторите през прозорците, когато кажат истината за Коронавируса.Знаете ли, че в Русия смъртността от Коронавирус е 6 пъти по-ниска отколкото в Германия.Слава на Руската медицина.Ама, за съжаление не са първенци -- смъртността в Беларус е още по-малка.Жал.ки Държави !!!
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не разбрах от статията.
89
2
 
1
 
! Отговори
истината преди 3 години
Публикувайте телефоните и записи защо не е спала през месец ноември и декември 2019г от притеснение и страх.
88
1
 
4
 
! Отговори
Бай Митьо преди 3 години
ПлевмонияСлаб /2/
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Плевмония"?! Каква е тази дума?
86
1
 
14
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Изключително неграмотно написана статия. Правописни грешки и непълни изречения.
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп се усети, ама е късно.
84
3
 
2
 
! Отговори
българче преди 3 години
Другарят Путин е смъмрил отговорните лица за неволната размяна на артикулите и ги е наказал с осем дена само на вода и без...вана...37571
83
7
 
5
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
Само че светът не иска обяснение от някаква си там китайска комунистка, а иска управниците от Китайската комунистическа партия да допуснат в тази лаборатория представители на ЦРУ да разследват случая с биологичното оръжие "Корона вирус".
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вирус няма вируси има, но ковид19 няма такова адовско изчадие кови прокови....
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До koko Що не си седиш в дира бе, ами си се домъкнало тука, марш обратно!
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
плевмония,ххааханеграмотници, копате дъното!Значи освен рубли, лапате и юани вече, неграмотници прости!
79
10
 
3
 
! Отговори
Вирус няма преди 3 години
Аз отдавна ви казах че вирус ковид19 няма но вие ми слагахте минуси. Овцата с овчата глава и в клетката на ГЕРБ, хайде на кланницата сега.
78
1
 
9
 
! Отговори
абе преди 3 години
"..който уби милиони по цял свят"?!?!?!Милиони ли е убил или Христова пак е прекалила с леките наркотици, за да и дойде вдъхновението да напише "статия"?
77
4
 
8
 
! Отговори
Уффф преди 3 години
Китайците да си затворят вонящите мръсни пазари за какви ли не гадинки, които консумират. Заради тях милиони загубиха работа и препитание, а стотици хиляди се разболяха от стрес. В момента, в който светът се осъзнае и престане да им купува ментетата, а си организира производството на стоки без да ползва тази евтина имитация - тогава да си ядат бръмбарите и да си отглеждат вирусите, но да не ги разнасят из цял свят.
76
3
 
5
 
! Отговори
Спиридон преди 3 години
Щото четвъртия е избегал!