Настъпва ли векът на Азия в глобалната политика?

ЕС иска по-активна стратегия спрямо Китай
Обновена: 25 май 2020 18:17 | 25 май 2020 17:05, Анисия Иванова
59
Настъпва ли векът на Азия в глобалната политика?
Снимка: БГНЕС

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел призова ЕС да възприеме "по-активна стратегия" спрямо Китай на фона на засилващите се признаци, че Азия измества САЩ като центъра на глобалната мощ, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки днес на видеоконференция на посланици на Германия в други страни, Борел отбеляза, че "анализатори отдавна говорят за края на предвожданата от САЩ система и за настъпването на века на Азия". Той отчете, че "това става пред очите ни".

Според Борел сегашната пандемия, връхлетяла света, може да се разглежда като повратна точка в преместването на глобалната мощ от Запад на Изток и ЕС е "под нарастващ натиск да избере на чия страна да застане". Той подчерта, че 27-членният блок "трябва да следва собствените си интереси и ценности и да избегне да бъде използван от едната или от другата страна".

Макар че нарече възхода на Китай "впечатляващ", Борел каза, че настоящите отношения между Брюксел и Пекин невинаги се базират на доверие, прозрачност и реципрочност". "Ние имаме шанс само ако при общуването с Китай спазваме колективна дисциплина", подчерта върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността. Той добави, че предстоящата среща на върха ЕС-Китай наесен може да бъде възможност за единна европейска позиция.

"Нуждаем се от по-активна стратегия за Китай, която изисква и по-добри отношения с другите демократични страни в Азия", подчерта Борел, цитиран от БТА.

Говорейки на същата конференция чрез видеовръзка, германският министър на външните работи Хайко Маас повтори призива на Борел към Китай за повече прозрачност, особено в светлината на притесненията, възникнали за информационната политика на Пекин по време на ранните етапи от пандемията от коронавируса.
Германия ще поеме 6-месечното ротационно председателство на ЕС от 1 юли, припомня АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толерастия и дъмбфакистан отдавна не са конкурентни, само вижте какви задачи по математика решават жълтите и какви са им учлищата.
19
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да пишат и говорят Китай е номер едно сега в света и ще бъде и така в бъдеще защото има мощна реална икономика а не измислена с фючърси, индекси и други измамни системи
18
7
 
21
 
! Отговори
Западняк преди 3 години
Със санкции и студена война да съсипем Азия после ще идем на гей-парад.
17
7
 
26
 
! Отговори
До 16 Petar, NY преди 3 години
Американската икономика на която пише " made in china"
16
12
 
11
 
! Отговори
Въпрос на време преди 3 години
Още преди десети ноември се бъзикахме, че Китай ще превземе света, когато осъзнае, че цял живот е ял ориз. Гарнитура, нали, чака си основното. Тогава не вярвахме.Така и стана, обаче. Те правят като умрялата лисица, не знам кой им вярва.Две европейски държави(САЩ си е продукт на Великобритания), населени с бели хора, независимо, че едната е отвъд атлантика, а другата 4/5 в Азия, се карат.А, Китай печели.Руснаци и Американци ще се разберат за съжителство много по-лесно, отколкото с китайци
15
24
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
Никой не може да измести САЩ. Не се заблуждавайте че Китай е някаква водеща сила. Те са просто една огромна фабрика за базови материали и стоки ширпотреба. Китай стана това което е днес със позволението на САЩ. Всъщност САЩ на практика планираха и създадоха китайската икономика защото им бяха нужни евтини стоки. А едновремнно с това и постигнаха баланс в Азия. Тоест Китай е под контрола на САЩ как и всички останали държави. Русия също е по контрола на САЩ колкото и да не ви се вярва.
14
22
 
10
 
! Отговори
Petar, NY преди 3 години
Никога не залагайте срещу Американската икономика.
13
22
 
7
 
! Отговори
ист преди 3 години
Повечето коментари са непрофесионални и политически. Червените коментари защитават Иран и Русия, но там инфлацията е чудовищна. Както при Ви ден ов.Губеща ще е Китай, инфлацията убива икономиката, която западът ще си върне от Китай. При слаба икономика, слаба политика. Индия ще притиска Китай.
12
9
 
2
 
! Отговори
Petar, NY преди 3 години
Видеовръзката по китайска или американска технология ли беше?
11
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със вирус и без вирус деградацията на запада е факт. Ако не се вземе в ръце по градивен начин е пътник.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Европа е все още далеч от Китай"--------------------------------Идентични глупотевини слушахме през февруари, относно коронавируса.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2, вероятен отговор на въпроса, който поставяш, дава научна публикация в ноемврийския брой 2015 г. на списание nature.
8
18
 
8
 
! Отговори
бояришник преди 3 години
Европа е все още далеч от Китай, да му мислят сибирските консуматори на бояршник.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2, вероятен отговор на въпроса, който поставяш, дава научна публикация в ноемврийския брой на списание nature.
6
14
 
11
 
! Отговори
Copocoид преди 3 години
Aнгло-саксите са си гаднярчета, които се интересуват само от пари и власт, ама да ми се радвате, че китайците ще ги изместят нещо не сте наред.Няма по-жестоки хора от тези в тази част на земята. В Европа през средновековието са завладявали земите + селяните обработващи земята и хората оттогава имат стойност, докато в Азия тези завладяват само земите и избиват хората населяващи тези земи.Най-големите жестокости по време на 2-та Св. Война са от кротичките ви японци.Не ми се пише за Камбоджа.
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През есента на 2015 г. Си Джин Пин посети Наглобритания с официална визита и беше приет от кралицата с най-високи почести. Още тогава ви казах, че на тази среща се състоя предаването на Центъра за управление на Евразия от Наглобритания към Китай. Само не разбирайте, че този Център е като акциите на Левски - предаваш и край. Процесът с предаването на Центъра за управление на Евразия е сложен, дълъг и разтеглен във времето - неговото начало е поставено делеч преди 2015 г.
4
12
 
26
 
! Отговори
тонката преди 3 години
вирусът беше отчаян опит американците да забавят падението си. Не се получи. С или без вирус, китайците заслужено ще им размърлят мутрите. Учете китайски, те не търпят безделници, като нищо ще ви екзекутират групово
3
9
 
16
 
! Отговори
Слава императоре Си! преди 3 години
Поднебесната империя печели !
2
7
 
25
 
! Отговори
До 1 сс преди 3 години
А кой пусна вируса в Китай ? Имаш ли отговор ,?