Настъпва ли векът на Азия в глобалната политика?

ЕС иска по-активна стратегия спрямо Китай
Обновена: 25 май 2020 18:17 | 25 май 2020 17:05, Анисия Иванова
59
Настъпва ли векът на Азия в глобалната политика?
Снимка: БГНЕС

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел призова ЕС да възприеме "по-активна стратегия" спрямо Китай на фона на засилващите се признаци, че Азия измества САЩ като центъра на глобалната мощ, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки днес на видеоконференция на посланици на Германия в други страни, Борел отбеляза, че "анализатори отдавна говорят за края на предвожданата от САЩ система и за настъпването на века на Азия". Той отчете, че "това става пред очите ни".

Според Борел сегашната пандемия, връхлетяла света, може да се разглежда като повратна точка в преместването на глобалната мощ от Запад на Изток и ЕС е "под нарастващ натиск да избере на чия страна да застане". Той подчерта, че 27-членният блок "трябва да следва собствените си интереси и ценности и да избегне да бъде използван от едната или от другата страна".

Макар че нарече възхода на Китай "впечатляващ", Борел каза, че настоящите отношения между Брюксел и Пекин невинаги се базират на доверие, прозрачност и реципрочност". "Ние имаме шанс само ако при общуването с Китай спазваме колективна дисциплина", подчерта върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността. Той добави, че предстоящата среща на върха ЕС-Китай наесен може да бъде възможност за единна европейска позиция.

"Нуждаем се от по-активна стратегия за Китай, която изисква и по-добри отношения с другите демократични страни в Азия", подчерта Борел, цитиран от БТА.

Говорейки на същата конференция чрез видеовръзка, германският министър на външните работи Хайко Маас повтори призива на Борел към Китай за повече прозрачност, особено в светлината на притесненията, възникнали за информационната политика на Пекин по време на ранните етапи от пандемията от коронавируса.
Германия ще поеме 6-месечното ротационно председателство на ЕС от 1 юли, припомня АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
26
 
10
 
! Отговори
сс преди 3 години
Европа ако не вземе мерки сме пътници. Китай пусна корона вируса , взе бизнеса и фирмите на Европа и сега ще си прави каквото си поиска.