Експертите са шокирани - какво се случва с шведската икономика?

В Стокхолм е едно, но в шведската провинция нещата изглеждат по друг начин
26 май 2020 20:10, Елка Василева
107
Експертите са шокирани - какво се случва с шведската икономика?
Снимка: архив, БГНЕС

Експертите в Швеция са шокирани: икономиката на страната потъва. Защо се стигна дотук, след като шведските власти се въздържаха от сериозни ограничения в хода на епидемията от коронавирус?

На пръв поглед всичко изглежда съвсем нормално. Много по-нормално, отколкото в повечето други европейски страни, тъй като, както знаем, Швеция реши да овладее епидемията от коронавирус без сериозни ограничения. Но усещането за нормалност е измамно: икономиката на страната очевидно потъва, пише Дойче веле.

Какви са причините?

"Шокирани сме", заяви тези дни Урбан Хансон Брузевиц, шеф на шведския институт за икономически изследвания NIER. Според прогнозите на института шведският БВП ще се свие тази година с цели 7%, а безработицата ще достигне 10 на сто.

Още по темата

Сходни са и прогнозите на шведската Търговска банка. "Всички си мислят, че ние би трябвало да се справяме по-добре със сегашната ситуация, тъй като не въведохме сериозни ограничения. Но ние сме малка икономика, която е силно зависима от износа. И затова сме особено уязвими за кризи, които се разиграват отвъд нашите граници. Освен това шведските домакинства са силно задлъжнели", заяви главната икономистка на банката Кристина Ниман.

И още една тревожна тенденция: все повече млади шведи остават без работа. Към момента безработни са 11% от хората между 18 и 25 години. "Причината за това развитие се крие във факта, че в момента страдат най-вече браншовете, предлагащи особено много работни места за хората, които тепърва навлизат на трудовия пазар. Такива браншове са например хотелиерството и ресторантьорството", обяснява Аника Сунден от шведското Бюро по труда.

10 000 фалита само през тази година

В Стокхолм ресторантите и кафенетата може и да са пълни, но в шведската провинция нещата изглеждат по съвсем друг начин - там хората са много по-предпазливи и предпочитат да си стоят вкъщи. Към всичко това се добавя спирането на производството в такива големи концерни като Волво и Скания.

Под силен натиск е и туристическият сектор, след като правителството призова шведите да не пътуват на по-големи разстояния от два часа път с кола. Мрачни са и прогнозите на шведския Съюз на предприемачите. Техните очаквания са за около 10 000 фалита само през тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
13
 
! Отговори
Факт преди 3 години
След шока , шведите са променили стандарта - вместо "шведска тройка" вече практикуват "шведска двойка". Икономии, брачед ! Това е соц. икономиката.
63
9
 
12
 
! Отговори
Хе,хе! преди 3 години
Били шокирани ! Браво бе ! Че да бяхте прочели какво се случва на държавите , които са управлявани от социалисти - слечват се фалити ,катастрофи !!! Ми , четете ,бе , *** шведи ! Вие сте си натресли социалистическо управление , вие си носете последствията !
62
8
 
16
 
! Отговори
М7 преди 3 години
Нормално е да затънат повече от държавите въвели стриктна изолация!При тях епидемията започна преди България, Гърция, Чехия, Словакия.С днешна дата в тези държави има 0 починали и символична бройка заразени, а в Швеция епидемията е далеч от затихване - 600 заразени и 96 починали! Коментара е излишен! Когато цифрите говорят и боговете мълчат! И от 1 юни някои държави отварят за туризъм, а в Швеция никой нормален няма да стъпи поне още 2 месеца!
61
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аа, дойче веле ли,добре, фейк нюз
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали на Бьорн дядо му е мъртъв, не съм се интересувал, но за Бьорн имам една съветска поговорка - "Пенсионерите пред блока си говорят как след година-две ще има смъртоносна ядрена война." :)
59
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живи да ги ожалиш. Минималната им заплата 300 евро, средната възраст на мъжете е малко над 70 г., някои от най-големите ромски гета са в Стокхолм и Малмьо, кралят им е чел една книга в живота си, повечето им ученици са функционално неграмотни, а в университетите приемат срещу декларация, подписана с палец. Мъка.
58
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурен съм, точно както долара падна. Тия неща как Западът залязва ги слушам откак съм роден. А иначе добре го описа - доста от нас наистина живеят като го.***, само дето се кискат, че на Бьорн дядо му починал. :) Малките радости на сиромаха - на комшията мерджана има драскотина.
57
2
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
Швеция и Русия са дошли в жал.кия български сайт да молят за пари. :))))Защо ли? :))))Пари няма да има, Ковидът е вечен. :))))
56
2
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Въобще не мъ интересува какво правят в Швеция.
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно скоро и шведските пенсионери ще спят с брадви под възглавницата и ще държат разфасован лос във фризера. :)
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои експерти по-точно?Нашите от коментарите ли?
53
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа,дойче веле и блиц нюз е едно също.Пълно със сензации
52
17
 
16
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Каквото и да им се случи, не са имали т-пак, който да ги плаши с детски площадки с трупове, не са имали *** професор, който да прави маймунджалъци от миманса, не са имали полиция, която ги варди като го ***. Тоест, правителството им се е отнесло с тях като с хора, а не като със скотове.
51
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господ рано или късно наказва високомерието.Да, затова се топим като ланския сняг, иначе гледаме на шведите в канчето.Само дето те са 10 милиона и нарастват, а ние сме няма и 7 вече и само наливаме акъл кое как трябва да става :)Пенсионерите ни спят с брадви под възглавниците из селата, ама им броим труповете на тия.
50
2
 
24
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Швеция не е тази социална страна за пример в Европа, каквато беше през последните десетилетия на миналия век. Ако се раходите из Стокхолм, Малмьо или Гьотеберг, ще срещнете поне толкова новодошли "гости" колкото и руси, бели шведи. А последните с толерантността си и наивната представа за хармонично съжителство, ще бъдат полека-лека притопени. Социалната им система отдавна не е старата, няма кой да плаща - ИКЕА не плаща данъци в Швеция, Волво и Скания се разпродадоха или залязаха (камионите).
49
2
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Пропуснал си "Шведска тройка" ( от времето на Слънчака през 80-те) и "Шведска маса" (т.е. открит бюфет, като при ол инклузив хотелите ).
48
2
 
16
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Ами то и в другите страни от ЕС, вкл. България, БВТ ще се свие със 7% или повече.България също зависи много от износа, който също намаля. Швеция внесе страшно много емигранти през последните 5 години и социалната и система не може да издържи, а проходите в хазната намаляха, тези 11% млади безработни хора са без образование, дошли от Близкия Изток и Африка. Това, че не взеха рестриктивни мерки срещу Короната не им помогна икономически, жалко за многото жертви на вируса.
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи над 4500 трупа за едното нищо.
46
1
 
2
 
! Отговори
Silvia преди 3 години
Разберете ме най-накрая - Той съм Аз. И не ме карайте да Ви го повтарям, защото ще стане НАИСТИНА СТРАШНО.
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44:Вече упоменах, че Господ наказва наглостта и високомерието, скъпи ми Бьорн. :) Не ме карай да повтарям, щото и без това дните ти са преброени. :)