Експертите са шокирани - какво се случва с шведската икономика?

В Стокхолм е едно, но в шведската провинция нещата изглеждат по друг начин
26 май 2020 20:10, Елка Василева
107
Експертите са шокирани - какво се случва с шведската икономика?
Снимка: архив, БГНЕС

Експертите в Швеция са шокирани: икономиката на страната потъва. Защо се стигна дотук, след като шведските власти се въздържаха от сериозни ограничения в хода на епидемията от коронавирус?

На пръв поглед всичко изглежда съвсем нормално. Много по-нормално, отколкото в повечето други европейски страни, тъй като, както знаем, Швеция реши да овладее епидемията от коронавирус без сериозни ограничения. Но усещането за нормалност е измамно: икономиката на страната очевидно потъва, пише Дойче веле.

Какви са причините?

"Шокирани сме", заяви тези дни Урбан Хансон Брузевиц, шеф на шведския институт за икономически изследвания NIER. Според прогнозите на института шведският БВП ще се свие тази година с цели 7%, а безработицата ще достигне 10 на сто.

Още по темата

Сходни са и прогнозите на шведската Търговска банка. "Всички си мислят, че ние би трябвало да се справяме по-добре със сегашната ситуация, тъй като не въведохме сериозни ограничения. Но ние сме малка икономика, която е силно зависима от износа. И затова сме особено уязвими за кризи, които се разиграват отвъд нашите граници. Освен това шведските домакинства са силно задлъжнели", заяви главната икономистка на банката Кристина Ниман.

И още една тревожна тенденция: все повече млади шведи остават без работа. Към момента безработни са 11% от хората между 18 и 25 години. "Причината за това развитие се крие във факта, че в момента страдат най-вече браншовете, предлагащи особено много работни места за хората, които тепърва навлизат на трудовия пазар. Такива браншове са например хотелиерството и ресторантьорството", обяснява Аника Сунден от шведското Бюро по труда.

10 000 фалита само през тази година

В Стокхолм ресторантите и кафенетата може и да са пълни, но в шведската провинция нещата изглеждат по съвсем друг начин - там хората са много по-предпазливи и предпочитат да си стоят вкъщи. Към всичко това се добавя спирането на производството в такива големи концерни като Волво и Скания.

Под силен натиск е и туристическият сектор, след като правителството призова шведите да не пътуват на по-големи разстояния от два часа път с кола. Мрачни са и прогнозите на шведския Съюз на предприемачите. Техните очаквания са за около 10 000 фалита само през тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като премахнем манипулативните похвати на модерната журналистика, ситуацията си е баш така. Спад в икономиката е факт в целия свят, с изключение на самодостатъчните чуч-хе и такива които нямат обвързаност с други държави.Резултатите им като справяне с пандемията са най лоши в сравнение с околните им държави.Поведението им е странно, щото всичко това бе предвидимо. Може би решиха да се отърсят от стари и болни, като товар за обществото им, но с това ще унищожат договора в обществото си.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без пари нема нищо.
42
12
 
13
 
! Отговори
а дали е така преди 3 години
Или сега почваме да плюем с измислени статии шведите, защото всичко им е наред, та да се дуем пред 80-те процента, че сме най - най. Така се промиват дебилските мозъци, пък на шведите ще им духаме прахта. Те икономика имат, но ние не. Скоро ще разберем де с..ат гладните.
41
8
 
15
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Шведите са си ок. С днешна дата починалите от короната са 4125 човека. Ако спазвахме техния "модел" пропорционално на населението днес в България трябваше да има над 20 000 заразени и над 3000 мъртви. Щеше да е "упер постижение" за Радев и Нинова но........не би..
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, знаете ли, че шведската кралица Силвия преди да стане кралица е била платена компаньонка (да не казвам другата дума) и всъщност рожденото й име не е Силвия. Тва е по-голем майтап от не.гъра-президент на Щатите и "жена" му. :))))
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На това му се вика с двата крака в батака, или да изядеш и лука и тоягите. Кой разбрал разбрал. Писах и преди че с това поведение изпратиха сериозен сигнал към активното поколение което утре ще са пенсионери в домовете, оставени почти на произвола. Нямам точното обяснение защо го направиха така. Това което се случва с икономиката им е ясно на всеки що годе грамотен икономист, а шведите са всичко друго, но не и глупави. По скоро, прецениха че нямат структура като нашето РЗИ, с подходящ капацитет
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един от СеверозападаАдрианчо? Варгчо? Еххххххх, "палавнико" страпончев !:)
37
1
 
2
 
! Отговори
Василий Блаженни преди 3 години
Нема страшно, ше ви изкупим акциите и ше има социални помощи за всичкото Швеция. :))))
36
4
 
2
 
! Отговори
Дойчо Велев преди 3 години
Нали съм ви предупредил, че лепнатите ми минуси само утежняват съдбата ви? :))))
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има няколко шведски изобретения:Шведски кибритШведска тройкаШведски кралеШведска стоманаШведски социализъм.И последното - Шведски масов имунитет.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господ рано или късно наказва високомерието.
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гад Зееви щял да купи Луфтханза за 100 хиляди долара. Защото фалирала и трябвало да я закриват. По-добре да я дадем на Гад Зееви.
32
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички, които смятат, че корона вирусът е измислен и т.н. Болниците имаха нужда от доброволци дълго време, защо не отидохте, снимайте, документирайте и докажете че всичко е измислица, от първа ръка. Няма болни, няма починали, всички починали от друго.Нали имате опит с фейса да снимате и качвате. Лесно е. Защо???
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
шок и ужас
30
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо изненадващо няма в тази новина....Логично е да потъват с подобна политика и липса на хуманност.
29
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангърието води до Шведски шок и ужас.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HandelКогато имаш себе си впредвид не е нужно да бъдеш, толкова откровен...
27
6
 
17
 
! Отговори
Заглавие за шебеци преди 3 години
Що така били "шокирани" експертите? Ами защото трябва да покажем колко не са прави шведите, че не склониха покорно главици да участват в режисираното "коронавирусно" смачкване на прегрятата икономика на свръхпредлагането. За което основна "заслуга" имат финансовите спекуланти."Дойче Веле" им кажи и все едно си ги пустосал на майка. Защото в Швеция няма нищо катастрофално в сравнение с почти всички държави в света. Мале-е-е, това също го наричат журналистика.
26
9
 
5
 
! Отговори
Дойчо Велев преди 3 години
И да ми слагате минуси, и да не ми слагате, факт е, че сте си инвестирали парите в ев.рейски проекти, омотали сте се с ев.реите и фалитът *** на вратата. И ми е все едно дали ще си го признаете публично или ще се мъчите да заблуждавате околните, както правят руснаците. :))))Много поздрави на "благородната" Фрида и на също толкова "благородната" "кралица" Силвия! :))))
25
2
 
13
 
! Отговори
От Берлин преди 3 години
Хахахаааа ама.. Я, DW да спомене нещо за немската икономика...!? Ама истинските факти....! Пропаганда лъжлива...