Експертите са шокирани - какво се случва с шведската икономика?

В Стокхолм е едно, но в шведската провинция нещата изглеждат по друг начин
26 май 2020 20:10, Елка Василева
107
Експертите са шокирани - какво се случва с шведската икономика?
Снимка: архив, БГНЕС

Експертите в Швеция са шокирани: икономиката на страната потъва. Защо се стигна дотук, след като шведските власти се въздържаха от сериозни ограничения в хода на епидемията от коронавирус?

На пръв поглед всичко изглежда съвсем нормално. Много по-нормално, отколкото в повечето други европейски страни, тъй като, както знаем, Швеция реши да овладее епидемията от коронавирус без сериозни ограничения. Но усещането за нормалност е измамно: икономиката на страната очевидно потъва, пише Дойче веле.

Какви са причините?

"Шокирани сме", заяви тези дни Урбан Хансон Брузевиц, шеф на шведския институт за икономически изследвания NIER. Според прогнозите на института шведският БВП ще се свие тази година с цели 7%, а безработицата ще достигне 10 на сто.

Още по темата

Сходни са и прогнозите на шведската Търговска банка. "Всички си мислят, че ние би трябвало да се справяме по-добре със сегашната ситуация, тъй като не въведохме сериозни ограничения. Но ние сме малка икономика, която е силно зависима от износа. И затова сме особено уязвими за кризи, които се разиграват отвъд нашите граници. Освен това шведските домакинства са силно задлъжнели", заяви главната икономистка на банката Кристина Ниман.

И още една тревожна тенденция: все повече млади шведи остават без работа. Към момента безработни са 11% от хората между 18 и 25 години. "Причината за това развитие се крие във факта, че в момента страдат най-вече браншовете, предлагащи особено много работни места за хората, които тепърва навлизат на трудовия пазар. Такива браншове са например хотелиерството и ресторантьорството", обяснява Аника Сунден от шведското Бюро по труда.

10 000 фалита само през тази година

В Стокхолм ресторантите и кафенетата може и да са пълни, но в шведската провинция нещата изглеждат по съвсем друг начин - там хората са много по-предпазливи и предпочитат да си стоят вкъщи. Към всичко това се добавя спирането на производството в такива големи концерни като Волво и Скания.

Под силен натиск е и туристическият сектор, след като правителството призова шведите да не пътуват на по-големи разстояния от два часа път с кола. Мрачни са и прогнозите на шведския Съюз на предприемачите. Техните очаквания са за около 10 000 фалита само през тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Да не се чудят, а да идват в България! Ние се справяме много добре, а сега чух , че по Черноморието ще е рай за чужди туристи-ще има нужда и от камериерки, и от обслужващ персонал. Е, заплатата е някъде към 300 евро, но и това е нещо, след като икономиката им потъва.Лично аз бих наел някоя шведка за домашна помощница, давам минималната заплата за страната, безплатна квартира и храна.Нали така? Може и някоя гъркиня, те също са в криза.Търся и програмисти, малко над минималната давам.....
23
10
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Като чета някои от отговорите се сещам за една гатанка - "Кое е това племе, което е хем неграмотно, хем обчиа да се хвали с неграмотността си; което е хем мързеливо, хем непрекъснато хленчи че заплатата му е малка, което хем иска всичко да има, но не прави нищо друго за да гостигне освен да завижда?"Ако се сетите че става въпрос за българското племе, да знаете че сте познали.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо в тая пазарна икономиканарода в криза обеднява а милиардерите стават по-богатиами защото в нея няма а нищо пазарно освен рекламата дето залива точно тия бедние сега дано им светне на 80-те процента деби.лчета
21
3
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Четох до Дойче Веле,нататък няма смисъл.
20
4
 
10
 
! Отговори
Miro преди 3 години
Хаха, че 7% свиване Е по-добре от останалите. И то в пъти!Ако се извадят реалните, а не "официалните" данни ще видите, че БВП на Европа и САЩ тази година ще са с по 25-30% по-ниски. Изпреварващите икономически показатели са категорични.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия се оправят винаги, ние да му мислим...
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво има да се чудят като са вързали икономиката си с икономиката на държавата Израел.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ухааа великите вождове в САЩ са с 40мил. безработни, скоро ще напечатат още 6трил. долара за подгрев да имат хората да не седат на студено. Хахахаха
16
10
 
6
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Добър вечер селяни прости!!!Идва Китайският Всемогъщ Дракон и иска да купи други шведски корпорации, освен Волво!Китайският Дракон е богат и може да налее стотици милиарди в много европейски страни, и да спаси икономиките и да няма безработица!!!Сега китайсците могат ли да купуват европейски корпорации и банки или не???Вие сте валат селяни прости!!!Агент Чад Макпалистър!ЦРУ!!!
15
1
 
5
 
! Отговори
Silvia преди 3 години
Ha ha ha.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми прекалено много "шведи" сте приели в държавата си.. И у нас "шведите" са на социални помощи и само източват икономиката. Затворете си границите за имигранти и ще се оправите.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До на какво се надяватеНа нищо. Но ти определено трябва да наблегнеш на терапията си!Успех!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като страда европейската много ясно ще ги завлече и тях
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В САЩ безработицатаИзглеждаш свръхвъзбуден, а? Не е ли време за хаповете?
10
11
 
27
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Това си беше лъжлива новина. Никога държава не признава, че е бедна и икономиката й потъва. Никога няма да чуете правителство на която и да е държава да казва, че държавата се развива зле и потъва. Явно са завидели на Швеция, че без мерки победи епидемията и затова пишат лъжливи новини и пускат лъжливи слухове.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ко сега, няма да има шведски тройки ли?
8
22
 
19
 
! Отговори
на какво се надявате преди 3 години
*** мозъци български !?САЩ умират в резултат на карантината Европа вече вдига данъците и се готви за диктатуракакво си мислите че ще стане с България - скоро целия ИТ бизнес в България ще умре - никой вече няма да оутсорсва в Българияунищожиха ви и енергетиката и селското стопанство и туризма и гастарбаитерите не отидоха на работа тази годинакак си мислите че ще оживеете !?
7
13
 
20
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
България от 681 не е изчезнала и сега няма да изчезне,пълшок.
6
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров нали викаше да сме като швеция? Каде е тоя клоун сега?
5
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяха влезнали в съюз със СССР и Путин като нас щяха да цъфтят и връзват сега. Ама хак им е. Ето ние сега като построиме Балканския поток до месец два и ще станем най-богатата държава в света, благодарение на отпадъка от СССР Русия и Путин.